Capcanele mentale ale minții în care cădem adesea fără să realizăm

Capcanele mentale ale minții în care cădem adesea fără să realizăm

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 August 2024 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSpiritualitate

Capcanele mentale sunt ca niște trasee prost planificate de un navigator, pe care gândurile noastre se deplasează, conducând la cheltuieli mari și adesea inutile de resurse interne și timp. Aceste capcane mentale ale minții umane ne pot ruina viața, împiedicându-ne să avansăm. Sunt ca niște capcane pe care ni le întindem singuri și, chiar dacă suntem conștienți de ele, continuăm să cădem în ele de fiecare dată.

Capcanele anulează timpul prețios, distrug eficiența acțiunilor, epuizează energia și ne împiedică să ne stabilim obiective importante în viață. Cu alte cuvinte, ne concentrăm pe lucruri minore care ne fac să batem pasul pe loc sau chiar să regresăm. Deși, din exterior, poate părea că încercăm să facem ceva, în realitate, nu obținem niciun rezultat. Care sunt capcanele mentale care pot ucide în noi persoana productivă?

Opt capcane mentale comune

Insistența

Nu trebuie confundată cu încăpățânarea. Există persoane care, odată ce încep un proiect, îl duc până la capăt. Ce e rău în asta? Absolut nimic, dacă activitatea respectivă este utilă și relevantă. Însă unii oameni nu au un „semnal de oprire”, care este susținut de insistență. De exemplu, continuăm să vizionăm un film neinteresant doar pentru că am investit deja timp în el și ne pare rău să-l abandonăm la jumătate. Dar în acest fel, pierdem și mai mult timp.

Amplificarea

Altfel spus, „putere avem, minte nu ne trebuie”. Adică, alocăm mai multă forță într-o activitate, iar mintea devine secundară. Deși, cu o abordare rațională, am putea economisi resurse și realiza ceea ce ne-am propus într-un mod calitativ. Dar perfecționistul interior nu este de acord, așa că depunem și mai mult efort, deși ar fi suficient doar un minim. Este ca și cum ai învăța pe de rost: stoarcem totul din noi pentru a obține un rezultat, deși acesta este deja evident. Aceasta se întâmplă probabil pentru că obiectivul nu este clar definit, în comparație cu volumul de efort depus.

Fixarea

Blocaj mental. În timpul muncii, pot apărea unele obstacole. Unele dintre ele pot fi ocolite dacă reflectăm asupra modului în care să acționăm mai bine, iar altele nu depind de noi. În timp ce se rezolvă ceea ce nu depinde de noi, putem să ne ocupăm de altceva util sau pur și simplu să așteptăm. Și ne blocăm: nici un pas înainte, nici unul înapoi, doar privim la timp, dacă de acesta depinde munca ulterioară.

Reversia

Se întâmplă adesea ca planurile să se destrame și să nu putem schimba nimic. Ieșirea corectă din această situație este să ne distragem atenția cu altceva și să uităm de eșecuri. Experiența negativă dobândită trebuie doar memorată, pentru a nu repeta greșelile și a merge mai departe. Dar nu, mulți nu vor să lase evidentul așa cum este și încearcă să schimbe ceea ce nu este în puterea lor să schimbe. Ce rezultă în final? Ne regretăm și ne rușinăm că nu am reușit. Ne chinuim mintea, și asta fără niciun rost.

Anticiparea

O capcană mentală des întâlnită. Poate că vrem doar să ne evidențiem sau să terminăm o sarcină mai repede? Dar graba nu ne va ajuta întotdeauna să realizăm ceva calitativ. Se întâmplă ca o persoană să înceapă să rezolve o problemă înainte de a cunoaște sau de a înțelege toate detaliile și de a primi toate condițiile necesare. Nu trebuie să muncim în zadar, dacă putem obține un rezultat ideal și fără stres, luând lucrurile pas cu pas.

Rezistența

Uneori, trebuie să știm să ne schimbăm atenția sub influența circumstanțelor care nu depind de noi. Este ca atunci când sună alarma, dar noi decidem să mai dormim puțin. Da! Aceasta este chiar capcana mentală! Nu vă agățați cu încăpățânare de activitatea pe care o faceți în acel moment. Trebuie să știți când să vă folosiți rațiunea, astfel încât să nu fie nevoie să vă corectați planurile ulterior.

Amânarea

Cu siguranță sunteți familiarizați cu amânarea începutului unei activități. Această simplă întârziere adâncește în mulți oameni potențialul unui om de succes. Cu fiecare amânare, acel potențial adoarme tot mai mult. Nu ezitați, faceți lucrurile imediat ce apar – este un obicei bun.

Divizarea

Sau multitasking-ul. Un exemplu simplu: faceți treabă și vorbiți la telefon. În ambele cazuri, atenția va fi pe jumătate dispersată, iar rezultatele vor fi pe jumătate reușite.

Capcanele mentale sunt peste tot. Ele încearcă să ne încurce și să ne dezorienteze. Toate aceste capcane sunt rezultatul muncii ego-ului. Scăpați de acest control obsesiv și deveniți o persoană liberă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!