Când încălzești inimile altora, atunci te încălzești și pe tine. O poveste de la Auschwitz

Când încălzești inimile altora, atunci te încălzești și pe tine. O poveste de la Auschwitz

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 February 2021 in De SufletIstorieLecții de viațăPildeViata

Îmi dai voie să-ți spun secretul supraviețuirii în această lume? O poveste frumoasă, la care mi-au dat lacrimile, pe care aș vrea să o împărtășesc și cu voi.

Angel, un evreu care deține cea mai faimoasă brutărie din Germania, spunea adesea:

„Știi de ce eu sunt în viață astăzi?

Eram încă un adolescent când naziștii din Germania i-au ucis pe evrei fără milă. Naziștii ne-au dus cu trenul la Auschwitz. În compartimentul în care eram era un frig mortal noaptea.

Am rămas în vagoane multe zile fără mâncare, fără paturi și, prin urmare, fără posibilitatea de a ne încălzi cumva. Ningea peste tot. Vântul rece ne răcea obrajii în fiecare secundă. Eram sute de oameni în acele nopți reci și cumplite. Fără mâncare, fără apă, fără adăpost.

Sângele îți îngheța în vene. Lângă mine era un evreu în vârstă, care era foarte iubit în orașul meu. Tremura din toate încheieturile și părea îngrozitor.

Mi-am înfășurat brațele în jurul lui pentru a-l încălzi. L-am îmbrățișat strâns pentru a-i oferi ceva căldură. I-am masat brațele, picioarele, fața, gâtul. L-am implorat să rămână în viață. L-am încurajat. Așa l-am ținut pe omul acesta cald toată noaptea. Eu însumi eram obosit și rece. Degetele îmi erau amorțite, dar nu am încetat să masez corpul acestui bărbat pentru a-l încălzi.

Au trecut multe ore așa. În cele din urmă a venit dimineața, soarele a început să sclipească. M-am uitat în jurul meu pentru a vedea ce fac ceilalți oameni. Spre groaza mea, nu vedeam decât cadavre înghețate. Tot ce auzeam era tăcerea morții. Noaptea geroasă a ucis pe toată lumea. Au murit de frig. Doar două persoane au supraviețuit: eu și bătrânul.

Bătrânul a supraviețuit pentru că nu l-am lăsat să înghețe și eu am supraviețuit pentru că i-am ținut de cald.

Îmi dai voie să-ți spun secretul supraviețuirii în această lume? Când vei încălzi inimile altora, atunci te vei încălzi și pe tine. Când îi sprijini, îi întărești și îi inspiri pe ceilalți, atunci primești și tu sprijin, întărire și inspirație în viața ta. “

Să fiți binecuvântați și să binecuvântați pe toată lumea!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!