Bunul simt a inceput sa fie din ce in ce mai rar intalnit la oameni… Reguli de eticheta pentru societatea moderna!

"Trec o singură dată prin viață. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care îl pot face trebuie să-l fac acum… pentru că nu voi mai trece din nou pe aici. " - Maica Tereza Doi orbi, care trăiau din cerşit, se făcură tovarăşi de viaţă, hotărând să împartă tot ce vor câştiga din mila oamenilor. Ei trăiau foarte bine în această frăţietate. Diavolul însă, care nu vede niciodată bucuros buna înţelegere dintre oameni, se trudi multă vreme să strice prietenia celor doi orbi cu fel şi fel de şiretlicuri drăceşti, dar zadarnică i-a fost munca. Orbii nu se certau niciodată. Deznădăjduit, Sarsailă se hotărî să-i lase în pace. Dar tocmai atunci se pomeni cu o babă care-l întrebă: – Dar de ce eşti aşa de amărât, împieliţatule? – Cum să nu fiu? răspunse „Ucigă-l crucea”. Şi începu să-i spună păsul lui. – Ce dai babei dacă face ea ceea ce n-a putut face nici dracul? întrebă bătrâna. – O pereche de cizme nou-nouţe, răspunse Nichipercea. Baba, bucuroasă de răsplata ce avea să primească, zise dracului să stea pe loc şi să ia seama la ce face ea. Se duse de-a dreptul la cei doi orbi şi le zise, văicărindu-i: – Vaaai de voi, vai de voi, ce viaţă chinuită duceţi! Că nu vă bucuraţi şi voi, ca toţi oamenii, de lumina soarelui. Iată, vă dau un galben să-l împărţiţi amândoi, că n-am schimbat. Şi, zicând aşa, se făcu doar că dă galbenul, dar în realitate n-a dat nimic, şi nici n-a atins vreuna din cele două palme întinse… – Să fie pomană morţilor! ziseră într-un glas bieţii orbi, în timp ce baba se depărta ca la vreo patru stânjeni de ei, apoi se opri să vadă ce se întâmplă. Dracul se uita şi el, cu baba, de departe. Cei doi orbi, după ce înţeleseră, călăuziţi de auz, că baba s-a dus, izbucniră plini de bucurie: – Un galben! Un galben! Apoi unul din ei zise celuilalt: – Bagă de seamă unde îl pui, să nu-l pierzi, până îl vom schimba să-l împărţim. – Cum?! îmi spui mie să fac ceea ce trebuie să faci tu, când galbenul e la tine? – La mine?! Doamne fereşte! Şi-n mintea fiecăruia încolţi gândul: „Vrea să mă înşele”. După ce schimbară mai multe vorbe aspre şi înjurături, puseră mâna pe ciomegele ce le aveau şi începură să se bată. Şi ce fel de bătaie! Zice o vorbă veche: „Să te ferească Dumnezeu de bătaia orbului”. Dracul rămase înmărmurit de isprava babei. Iar când aceasta se duse spre el să-şi primească răsplata, Scaraoschi o opri la distanţă înfiorat şi-i întinse cizmele cu o prăjină lungă, de teamă să nu-i facă şi lui cine ştie ce pocinog. Şi, iată că, unii oameni sunt mai şireţi decât diavolul; ce n-a putut face diavolul a făcut baba. "Vremurile noastre sunt vremea mediocrităţii, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacităţii de a te apuca de treabă şi a dorinţei de a avea totul de-a gata." - Feodor Dostoievski Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Publicitate

Nu este greu sa fii amabil – bunele maniere nu tin doar de respectarea celor din jurul tau, ci si de respectarea ta, ca om. Insa destul de putine persoane par sa stie aceste reguli:

1. Nu merge niciodata in vizita fara a anunta. O femeie britanica spunea ca atunci cand cineva suna la usa ei, isi lua pantofii in picioare, isi punea o palarie pe cap si lua o umbrela in mana. Daca ii placea persoana care venise sa o viziteze ii spunea: “Ce bine ca ai venit. Tocmai ce am ajuns acasa.” Daca nu, ea ofta si spunea: “Ah, ce pacat, trebuie sa plec.”

2. Nu scutura o umbrela plina cu apa – nici in metrou, nici la tine acasa, nici la birou, nici la cineva acasa. Pe nicaieri. Inchide-o si pune-o pe un suport pentru umbrele sau un carlig.

3. Nu pune niciodata geanta pe genunchi sau pe scaun. Un plic elegant si mic poate fi pus pe masa. O geanta de mana poate fi agata de scaun sau pusa pe podea. Servieta trebuie sa stea intotdeauna pe podea.

4. Pungile de plastic ar trebui folosite doar pentru cumparaturile de supermarket. Nu le folosi ca “geanta”, este putin de prost gust.

5. In casa poarta haine confortabile: pantaloni si o bluza simpla. Halatul este facut pentru a fi purtat dupa dus, iar pijamalele pentru a dormi in ele in timpul noptii. Si cam atat.

6. Cand un copil se muta in propria lui camera, bate la usa inainte de a intra in camera lui.

7. O femeie poate purta o palarie si manusi intr-o incapere. Dar nu o sapca si manusi cu un deget.

8. Numarul total de accesorii pe care il porti nu trebuie sa fie mai mare de 13 (si aici includem si nasturii de la palton). Bratara poate fi purtata peste manusi, insa inelul nu. Cu cat ziua trece, cu atat bijuteriile purtate trebuie sa fie mai scumpe. In trecut, diamantele erau considerate “podoabe” purtate doar seara de catre femeile casatorite, insa in zilele noastre acestea pot fi purtate si in timpul zilei.

Publicitate

9. Daca inviti pe cineva la restaurant, inseamna ca TU platesti. In cazul in care o femeie invita un partener de afaceri la pranz, ea plateste. Daca cineva spune “Hai sa mergem sa mancam” inseamna ca toata lumea plateste. In cazul in care un barbat se ofera sa plateasca pentru o femeie, ea poate accepta.

10. Prima persoana care iese dintr-un lift este cea care sta cel mai aproape de usa de deschidere.

11. Cel mai prestigios scaun dintr-o masina este in spatele soferului… si este pentru o femeie. Un barbat sta langa ea, iar cand iese din masina el tine usa si intinde mana femeii pentru a o ajuta sa iasa. Cand un barbat conduce, femeia trebuie sa stea in spatele lui. Cu toate acestea, indiferent de locul in care sta in masina, barbatul trebuie sa ii deschida usa si sa o ajute sa iasa din masina.

12. Nu spune ca esti la dieta. Mai mult decat atat, nu poti refuza mancarea oferita de o gazda primitoare cu aceasta scuza. Nu uita sa aduci complimente persoanei care a gatit mancarea (chiar daca nu ai gustat-o).

13. Nu incerca sa faci conversatie pe subiecte precum politica, religia, sanatatea si banii. Intrebare nepotrivita: “Ce rochie frumoasa! Cat a costat?”. Cum sa ii raspunzi? Zambeste si spune: “Este cadou.” Daca persoana insista, spune cu blandete: “Nu as vrea sa vorbesc despre asta.”

14. Familiaritatea intre oameni care abia se cunosc este interzisa. Trateaza-i pe ceilalti asa cum tu iti doresti sa fii tratat. Acelasi lucru putem spune si despre membrii familiei – trateaza-i cu respect.

15. Daca vorbesti despre persoane absente inseamna ca le barfesti.

16. In cinema, teatru sau in sala de concert, trebuie sa te deplasezi catre locul tau cu fata la oamenii care sunt pe scaun; barbatul merge intotdeauna primul.

17. Noua lucruri ar trebui tinute secrete: varsta, averea, certurile din familie, religia, problemele familiale, aventurile amoroase, cadourile, onoarea si dizgratia.


Publicitate


Alte Articole