Bine de știut: Ce să faci dacă un os de pește rămâne blocat în gât

Bine de știut: Ce să faci dacă un os de pește rămâne blocat în gât

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 December 2022 in CuriozitățiLifeStyleSanatateSfaturi si Trucuri

Peștele de râu este foarte gustos și sănătos, dar din cauza oaselor mici și ascuțite, care sunt atât de ușor de înghițit, poate fi foarte periculos.

Cât de periculos poate fi?

Pe lângă faptul că osul provoacă durere și disconfort, țesuturile din jurul lui se pot inflama. De asemenea, în timp, pot apărea umflături, care vor îngreuna găsirea osului și pot provoca sufocare, mai ales la copii. Prin urmare, este mai bine să nu forțați îndepărtarea osului din gât.

Ce sa nu faci:

Nu bateți cu palma pe spate, după gât, nu efectuați tehnica Heimlich – aceasta lezează și mai mult membrana mucoasă și face ca osul să intre și mai adânc.

Nu încercați să împingeți os cu mâncare solidă sau cu miez de pâine, așa cum se recomandă să faceți uneori – acest lucru poate împinge osul mai adânc în țesut sau îl poate rupe, făcând mai dificilă îndepărtarea osului.

Consultați un medic dacă:

Durerea este greu de suportat, te simți sufocat sau curge sânge.

Victima este un copil.

Osul nu s-a mișcat de câteva ore.

Nu ești sigur că osul a părăsit gâtul.

Ce ar trebui sa faci:

Acționați calm, fără panică: osul este prea mic pentru a bloca respirația.

Tușește foarte ușor dacă osul nu a intrat prea adânc, poate ajuta. Dacă durerea crește, nu mai tuși.

Dacă aveți pensete lungi (15-20 cm), îndepărtați oasele cu ele – probabil că este în zona vizibilă. Luați o oglindă și o lanternă și examinați gâtul, sau mai bine cereți altcuiva să o facă.

Bea apă. Nu vă faceți griji în legătură cu stomacul – acesta va digera rapid osul, acidul gastric este mult mai puternic, îl va topi fără probleme.

Înghiți ceva moale care poate să prindă osul și să-l scoată din gât: banană, marshmallow, pâine cu unt de arahide, orez fiert, piure de cartofi. Este important ca alimentele să fie bine umezite cu saliva, apă sau ulei.

Bea ulei vegetal încălzit, astfel încât osului îi va fi mai ușor să alunece. De asemenea, uleiul învăluie gâtul și ajută la ameliorarea inflamației.

După îndepărtarea osului:

S-ar putea să simți că osul este încă acolo chiar și după ce ai vizitat medicul. Nu vă faceți griji, acesta este un efect temporar.

Pentru a scăpa de acest sentiment, stați sub un duș cald, vă va ajuta la înmuierea gâtului și la relaxarea mușchilor.

Mănâncă ceva moale și învăluitor, cum ar fi fulgi de ovăz.

Clătiți gâtul cu orice antiseptic, astfel încât durerea din gât să nu se inflameze.

Cum ați procedat când v-a rămas un os de pește în gât? Ne poți spune alte tehnici care ajută? Așteptăm experiențele tale în comentarii!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!