Ai grija cui ii spui planurile si dorintele tale, pentru ca s-ar putea sa nu se indeplineasca, sunt oameni invidiosi din fire, chiar daca sunt apropiati.

Ai grija cui ii spui planurile si dorintele tale, pentru ca s-ar putea sa nu se indeplineasca, sunt oameni invidiosi din fire, chiar daca sunt apropiati.

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 February 2020 in Dezvoltare Personala

Sa spunem celorlalti despre proiectele, dorintele, ideile noastre? Sau nu? Aduce ghinion daca spunem inainte sa implinim ceva ce ne dorim? Sau e de bun augur?

Ei bine, depinde. Nu e o regula, nu exista „asa e bine” sau „asa e rau” in toate cazurile. Nicio situatie nu seamana cu alta si asa ar fi bine sa abordam lucrurile, facand distinctia intre momente, situatii, oameni… Depinde pe cine ai in fata ta, despre ce proiect e vorba, ce simti in momentul respectiv, ce urmaresti sa obtii…

Si totusi, e posibil ca divulgarea unei dorinte, unei persoane nepotrivite sau intr-un moment nepotrivit, sa afecteze si sa opreasca implinirea acesteia? Da, e posibil.

Iata cateva lucruri la care sa fii atent:

1. In primul rand fii atent cui ii impartasesti intentiile tale. Uneori acestea sunt mai indraznete decat mintea celui din fata ta. Ideile tale, in cazul acesta, se vor zbate sa incapa in mintea celuilalt si, in final, s-ar putea sa fie taiate pe la colturi si indesate intr-o forma care nu e a ta. In plus, povestea ta va fi plimbata in mintea cuiva, procesata si probabil impregnata cu fricile sale. Rezultatul? Ai ghicit: dezimputernicire, zadarnicire, disipare a energiei, descurajarea ta… etc.

Asadar, nu e nevoie ca cineva sa fie rau intentionat ca sa schilodeasca energetic visul/ideea ta, ci e de ajuns sa nu fie in stare sa primeasca ce-i spui, din cauza convingerilor si a punctelor de vedere pe care le are despre subiect.

2. Daca tie nu iti e inca foarte clar ce vrei, poate ar fi bine sa mai astepti, decat sa deschizi gura intr-un moment de exaltare, cand ideea ta e inca cruda si incompleta, riscand sa fie spulberata de prima privire a celui din fata ta sau de intrebarile, analizele, comparatiile, parerile acestuia… Daca doar vrei sa vezi o reactie, sau vrei sa ceri o informatie de care ai nevoie, atunci e in regula sa spui in faza asta, daca insa vrei sa primesti sustinere, mai gandeste-te o data inainte sa deschizi gura. Intreaba-te daca e util, merita, e cazul, e momentul, e omul potrivit?

3. Pune-ti intrebarea: „cu ce scop ii impartasesc acestei persoane, ideea/intentia mea?” In spatele intentiei de a spune, sta o alta intentie: de a obtine ceva. Poate sustinere, incurajare, claritate, solutii, sprijin… Sau admiratie, aprobare, aplauze… Si chiar invidie. Intreaba in momentul respectiv si vezi care este raspunsul primit in tine. Ia seama ca momentele si situatiile sunt diferite, de aceea e necesar sa fii prezent si sa te raportezi doar la momentul prezent. Faci apoi alegerea in ton cu contextul si cu ce simti ca e potrivit pentru tine.

Aceasta simpla intrebare te poate ajuta sa-ti dai seama ca, uneori, rulezi niste programe ascunse, inconstiente, si astfel te repezi sa spui anumitor persoane doar pentru ca asa te-ai obisnuit sau pentru ca astepti ceva ce ai asteptat mereu de la ele. Avand raspunsul, devii constient de cauza dorintei de a spune. Iar asta te ajuta sa faci alegerea corecta pentru tine, adecvata la prezent si nu la vreo poveste demult apusa.

4. Daca te opresti pret de o respiratie, inainte sa deschizi gura, si esti atent la ce simti in corp, vei sti imediat daca e cazul sa continui sa spui sau sa te opresti. Astfel vei evita regretul ulterior „nu stiu ce mi-o fi trebuit sa spun”, „of, m-a luat gura pe dinainte”.

5. Persoana pe care o alegi pentru a fi „pastratoare” a „visului” tau, e de preferat sa fie cineva care crede in tine, cineva deschis la a explora posibilitati noi, care se iubeste si respecta suficient pe sine incat sa nu isi doreasca sa traiasca prin tine si visul tau. Cine este aceasta persoana? Stii, pur si simplu. E una singura? De obicei da, dar nu e obligatoriu. Ai nevoie sa spui cuiva? Nu neaparat, dar poate fi extrem de nutritiv si benefic pentru tine si visul tau, sa gasesti pe cineva care iti iubeste visul si il poarta in inima sa.

Fie primit!

de Nicoleta SvarlefusDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!