Ochelarii de culoare galbenă: pentru ce sunt folosiți și cum ajută șoferii noaptea

Ochelarii de culoare galbenă: pentru ce sunt folosiți și cum ajută șoferii noaptea

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2023 in SanatateSfaturi

Mulți producători auto dezvoltă sisteme de urmărire a pietonilor, care activează sistemul de frânare în cazul apariției unei persoane pe drum. De asemenea, unele companii oferă șoferilor posibilitatea de a cumpăra ochelari speciali de culoare galbenă. Se consideră că această culoare a lentilelor îmbunătățește funcția vizuală, în special în timpul nopții, deoarece imaginea devine mai detaliată și contrastantă.

Dar cât de mult îi ajută pe șoferii noaptea, trebuie să analizăm în detaliu. Și, de asemenea, să aflăm în ce alte domenii acest accesoriu poate fi util.

Ochelarii de culoare galbenă reduc tensiunea vizuală.

Principiul de funcționare al acestor lentile constă în capacitatea lor de a filtra reflexiile care apar prin părțile albastre ale spectrului. Acest lucru previne orbirea temporară care apare la o lumină bruscă. De asemenea, acest accesoriu ajută la reducerea contrastului imaginii. Acest lucru se realizează prin reducerea intensității luminii, iar imaginea devine mai clară și este percepută mai detaliat de sistemul vizual.

Cu toate acestea, pentru ca accesoriul să fie cu adevărat util, acesta trebuie să conțină lentile nu doar vopsite într-o anumită culoare, ci să fie fabricat dintr-un material de calitate și să aibă o ramă confortabilă. În caz contrar, nu va putea să-și îndeplinească funcția în întregime.

Acest lucru duce la faptul că lentilele vor reduce contrastul imaginii și o vor detalia, dar transmiterea luminii în spectrul galben va rămâne ridicată, ceea ce are un efect inhibator asupra psihicului uman.

Important! În funcție de domeniul de aplicare, ochelarii pot avea intensități diferite ale nuanței lentilelor.

Potrivit producătorilor, acest accesoriu este la fel de util atât pentru șoferi, care trebuie să conducă noaptea, cât și pentru persoanele care petrec mult timp în fața ecranului unui computer. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ochelarii galbeni sunt interziși celorlalți. Trebuie doar să țineți cont că acest accesoriu nu este de dorit să fie purtat în zilele însorite. În caz contrar, va provoca disconfort.

Ajută ochelarii galbeni șoferul noaptea?

Potrivit șoferilor experimentați, ochelarii de culoare galbenă chiar facilitează condusul în întuneric și îmbunătățesc siguranța. Acest lucru este realizat prin eliminarea oboselii ochilor, claritatea imaginii și prevenirea orbirii de către farurile mașinilor care vin din sens opus.

Cu toate acestea, pentru vedere nocturnă, este necesar să utilizați un accesoriu cu o nuanță mai deschisă. Și în cazul deplasării în timpul amurgului și a ceții, cea mai bună opțiune este culoarea lentilelor galben deschis. În condiții de vreme nefavorabilă, această nuanță nu reduce vizibilitatea, ci face imaginea mai clară și mai saturată.

Beneficiul produsului pentru șoferi constă și în reducerea probabilității de a adormi la volan în timpul nopții, deoarece permite să se lupte cu succes împotriva somnolenței. Acest lucru devine posibil datorită nuanței galbene, care nu provoacă dorința de a clipi. Prin urmare, accesoriul crește semnificativ siguranța deplasării cu mașina în timpul nopții.

Important! Uneori, la purtarea prelungită a unor astfel de ochelari, se poate simți oboseala ochilor, dar acesta este doar o chestiune de obișnuință.

Ochelarii galbeni ajută la lucrul pe computer

Un accesoriu cu lentile în nuanțe neobișnuite poate păstra sănătatea și pentru angajații care lucrează mult timp la un monitor. Deși pentru lucrul prelungit la un computer au fost inventați ochelari speciali, care pot fi de nuanță transparentă, verde sau roz, ochelarii galbeni, concepuți pentru șoferi sau piloți, ajută, de asemenea, la reducerea solicitării asupra sistemului vizual. Ei elimină tensiunea ochilor și îi protejează de radiațiile emise de monitor.

Acest produs este recomandat pentru:

  • angajații de birou,
  • designeri,
  • programatori;
  • persoanele care petrec peste opt ore pe zi în fața monitorului.

Important! Când cumpărați ochelarii, trebuie să țineți cont că acest produs nu trebuie să fie marcat cu simpla denumire “yellow”, ci cu “amber”.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!