9 vitamine benefice pentru creier, a căror lipsă afectează psihicul

9 vitamine benefice pentru creier, a căror lipsă afectează psihicul

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 December 2020 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiViata

În ziua de azi omul suferă în primul rând de boli psihologice: depresie, anxietate și tulburări, crize emoționale. Psihologii caută rădăcina problemei în situațiile dificile de viață, dar nu ele sunt întotdeauna problema. S-a dovedit științific că, în absența anumitor vitamine, creierul și sistemul nervos au de suferit.

Mai jos sunt cele mai necesare vitamine pentru corp. Te sfătuim să le adaugi în alimentația ta, deși se găsesc în cantități mici, ele fac diferența. Vei observa cât de mult se va schimba starea ta de spirit.

Iată 9 vitamine benefice pentru creier:

1. Fier

Oamenii de știință au dovedit că deficiența de fier în alimentația unui copil duce la tulburări de hiperactivitate și deficit de atenție. Și fără fier, o persoană este expusă riscului de anemie, neoxigenarea suficientă a creierului și slăbirea țesutului muscular. Fierul poate fi găsit în alimente precum spanac, hrișcă, carne, sfeclă și rodii, fructe și legume verzi.

2. Proteine

Când stomacul digeră mâncarea, creierul produce aminoacizi valoroși. Deci, dacă suferi de tulburare bipolară și nevroză, mănâncă proteine. Cel mai mult se găsesc în brânza de vaci și produse lactate, ouă, ciuperci și carne.

3. Seleniu

Deficiența sa va afecta activitatea glandei tiroide, nivelul depresiei crește, corpul va acumula toxine și radicali liberi, mușchii vor slăbi. Dacă ai lipsă de seleniu consumă fructe de mare, preparate din pui și carne de vită și nu uita de produsele lactate.

4. Iod

Un oligoelement surprinzător de valoros, care este benefic pentru glanda tiroidă: atunci când este deficit, organismul reduce producția de hormoni tiroidieni, iar aceștia din urmă sunt direct legați de bunăstare și dispoziție. Copiilor le este mai greu să învețe pentru școală, iar adulții au somnolență nefirească și schimbări de dispoziție.

5. Folat

Acesta este derivatul acidului folic, care are, de asemenea, este necesar organismului. Nivelul normal de folat reglează activitatea sistemului nervos uman, pe când lipsa acestuia provoacă depresie sezonieră. Folatul se găsește în alimente precum leguminoase, arahide, portocale și sparanghel.

6. Vitamina D

Acest oligoelement este asociat cu formarea țesutului osos, dar asta nu este tot. Deficiența lui poate stimula depresia sezonieră și somnolența. Pe lângă statul la soare, mai poți beneficia de vitamina D și din peștele de mare gras și gălbenușul de ou.

7. Vitamina B12

Oamenii de știință au descoperit că există o legătură între deficitul de vitamina B12 și starea de spirit deprimată la oameni, scăderea activității creierului, exacerbarea bolilor mintale și slăbirea sistemului nervos. Vitamina B12 se găsește în ciuperci, ficat, pește și produse de origine animală.

8. Zinc

Zincul se află în multe medicamente și complexe de vitamine pentru tratarea depresiei. Zincul se găsește în brânzeturi tari, boabe de grâu încolțite, fructe de mare și păsări de curte.

9. Acizii grași omega-3

Creierul are nevoie de acest microelement pentru munca sa din fiecare zi. Substanța protejează terminațiile nervoase de efectele negative ale toxinelor, întărește vasele de sânge și îmbunătățește activitatea sistemului circulator și imunitar. Previne nervozitatea și inflamația.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!