9 secrete ale condusului pe care nu le vei învăța la școala de șoferi

9 secrete ale condusului pe care nu le vei învăța la școala de șoferi

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2022 in CuriozitățiLifeStyleSfaturi si Trucuri

Pentru a obține un permis de conducere, trebuie să învățați câteva reguli, să vă comportați corect și să respectați toate restricțiile prevăzute de lege. Din păcate, multe dintre acestea sunt uitate prima dată când porniți singur la drum…

Aceste secrete simple pentru șoferi vă vor ajuta să vă simțiți mult mai încrezători la volan!

Poziția corectă a oglinzilor laterale

Dacă oglinzile laterale nu sunt poziționate corect, nu veți putea observa o parte a drumului. Pentru a elimina punctele moarte, reglați oglinzile până când sunt complet orientate spre drum (ar trebui să puteți vedea mașina în spatele vostru!).

Obisnuieste-te cu mașina

Dacă ți-ai luat recent permisul sau ai avut o mașină de altă dimensiune, va trebui să înveți cum să simți dimensiunile.

Poți face acest exercițiu simplu: pune un bidon de plastic fără dop (sau alt obiect sigur) pe asfalt și condu ușor cu roata pe el până când se aude un sunet caracteristic. Încearcă mai mult manevre, să-l ocolești pe interior, pe exterio și să calci pe el. Acest exercițiu te va ajuta să te obișnuiești cu dimensiunile mașinii.

Parcare perfecta

În cazul parcării perpendiculare, pentru a evita lovirea barei de protecție pe trotuar, trebuie să înaintezi ghidându-te de oglindă: partea inferioară a acesteia trebuie să fie în drept cu marginea trotuarului.

În cazul parcării în paralel, pentru a evita frecarea roților pe bordură, lipiți o bucată de bandă adezivă la baza parbrizului astfel încât să se potrivească cu linia trotuarului după ce ați potrivit o dată mașina, apoi folosiți acel punct drept ghidaj. Acest lucru va ajuta la prevenirea deteriorării cauciucului și a jantei.

Conduceți corect când treceți prin baltă

Dacă ai o baltă în fața ta, trebuie să încetinești în fața ei, dar nu frâna când mașina este deja în apă.

Dacă treci prea repede printr-o baltă, există riscul ca apa să intre în sistemul de admisie cu aer al motorului și mașina să se oprească. În plus, există pericolul acvaplanării, ceea ce face ca mașina să nu fie controlată din cauza pierderii direcției.

Urmăriți manevrele vehiculelor înalte

Nu te uita doar la vehiculele din fata ta. Acordă atenție manevrelor vehiculelor mari, cum ar fi camioanele și autobuzele. Șoferii acestora văd drumul mai bine și pot cunoaște motivele blocării traficului. Pentru a depăși obstacolele, fiți atenți la manevrele lor.

Poziționați corect oglinda retrovizoare

Nu toți șoferii știu că oglinzile sunt echipate cu două moduri care pot fi selectate în funcție de perioada din zi. În special, există o poziție de noapte care vă permite să evitați să fiți orbit de farurile unei mașini care circulă în spate.

Folosirea frânei de mână

Elevii recenți ai școlilor de șoferi sunt probabil familiarizați cu regula potrivit căreia trebuie să folosiți frâna de mână atunci când parcați. Dar în timpul iernii, există o probabilitate mare ca aceasta pur și simplu să înghețe. Prin urmare, în sezonul rece, este mai bine să lași mașina în treapta de viteză sau în modul de parcare (pentru transmisii automate).

Dacă vehiculul din față încetinește

Dacă vă aflați pe un drum cu mai multe benzi sau pe o porțiune de drum în care puteți depăși, amintiți-vă o regulă. Dacă o mașină din fața ta sau de lângă tine încetinește, nu te grăbi să o depășești. Putea încetini din cauza unei persoane care a apărut pe drum, din cauza unui animal sau a unui alt obstacol. Când depășiți, puteți crea cu ușurință un accident.

Nu întoarceți roțile în timp ce așteptați virajul

Când ești pe drum și trebuie să faci un viraj la stânga, poate pare perfect firesc să întorci roțile spre stânga și să aștepți momentul potrivit pentru a conduce. Dar acest lucru este greșit. Situațiile de pe șosea sunt diferite, iar în cazul unei lovituri bruște din spate, mașina ta va ajunge inevitabil pe banda din sens opus. Prin urmare, este foarte important să țineți roțile drepte și să le întoarceți doar când este momentul potrivit.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!