9 mituri de prim ajutor care fac mai mult rău

9 mituri de prim ajutor care fac mai mult rău

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 December 2020 in CuriozitățiLecții de viațăLifeStyleSanatateSfaturi si TrucuriViata

Când unii oameni aplică măsurile de prim ajutor, nu își dau seama că ar putea face mai rău. Uneori aplică metode care în timp s-au dovedit a fi periculoase pentru oameni.

Din fericire, această listă conține 9 dintre cele mai comune mituri de prim ajutor în care încă mai cred mulți oameni.

Și este de la sine înțeles că primul lucru înainte de a face orice manevră de prim ajutor este să chemați o ambulanță!

Apoi verificați dacă există semne vitale – acestea includ: verificarea pulsului, respirației și dimensiunii pupilei unei persoane la întuneric și lumină (acestea ar trebui să se diminueze odată cu lumina).

Dacă nu există semne de viață, atunci ar trebui să începeți imediat resuscitarea cardio-pulmonară.

9. NU aplicați imediat garoul.

Garourile sunt dispozitive medicale utile care salvează vieți. Dar înainte de a aplica acest lucru, salvatorul TREBUIE să apese deasupra plăgii cu propriile mâini.

Acest lucru este adesea mai eficient în controlul pierderilor de sânge înainte de sosirea unui medic.

Consiliul European de Resuscitare afirmă că garourile sunt recomandate numai atunci când presiunea directă nu poate fi controla de sângerarea abundentă.

8. NU înclinați capul victimei în spate atunci când nasul îi sângerează.

Această metodă este depășită de mulți ani. Principala problemă este că acest lucru face ca sângele să pătrundă în gâtul victimei. Acest lucru poate provoca vărsături, ceea ce va agrava starea.

În schimb, My Health Alberta și multe alte surse recomandă ca cineva care începe sângerarea să se așeze drept, să se aplece în față și să apese pe nas pentru 10 minute.

7. NU scufundați pe nimeni care suferă de hipotermie în apă caldă.

Dacă o victimă cu hipotermie se încălzește prea repede, asta poate provoca aritmii cardiace.

În schimb, medicii susțin că TREBUIE să se redea încet căldura victimei prin îndepărtarea hainelor umede, uscarea și acoperirea cu pături.

De asemenea, atunci când doriți să uscați și să încălziți pe cineva, începeți cu trunchiul victimei, nu cu picioarele și brațele, deoarece uneori acest lucru poate duce la șoc.

6. NU tratați stopul cardiac în același mod pentru toate vârstele.

RCP sau resuscitarea cardio-pulmonară este importantă pentru orice pacient cu stop cardiac, dar modul în care se face depinde de vârsta persoanei.

Dacă un copil are nevoie de RCP, medicii afirmă că două degete trebuie așezate pe piept.

Pentru un adult care necesită RCP, așezați o mână în centrul pieptului și apoi așezați cealaltă mână deasupra acestuia și împleticiți degetele împreună.

O altă diferență importantă este că bebelușii au nevoie doar de 30 de clicuri pe minut. Pentru adulți – de 100 de ori pe minut.

5. NU încercați să acoperiți rănile sau arsurile.

Pentru arsurile de gradul I sau II, salvatorul TREBUIE să țină zona sub apă curgătoare timp de 20 de minute sau până când durerea dispare. Apoi aplică un bandaj.

Pentru arsurile de gradul II sau III, medicii spun că NU se aplica gheață (se aplică numai pentru arsurile de gradul I).

Pentru arsuri de gradul III, NU înmuiați zona afectată în apă. Puneți doar un bandaj pe ea.

4. NU ÎNCERCAȚI să folosiți trucul lui Heimlich pe o victimă inconștientă.

În schimb, Medline Plus recomandă așezarea victimei pe spate pe o suprafață dură și verificarea dacă un obiect care blochează căile respiratorii este vizibil în gură. În acest caz, trebuie să ridicați cu atenție bărbia și să-i înclinați capul pe spate.

Dacă vedeți un obiect, încercați să îl scoate-ți.

Dacă nu, începeți resuscitarea cardio-pulmonară. Dacă resuscitarea cardio-pulmonară nu funcționează, atunci utilizați respirația gură-la-gură. Dacă pieptul victimei încă nu se ridică, atunci asta confirmă faptul că, căile respiratorii sunt încă blocate. În acest caz, resuscitarea cardio-pulmonară ar trebui reluată.

3. NU împingeți articulația dislocată la loc.

Repararea unei articulații dislocate este o metodă foarte des întâlnită în filme. Dar, în realitate, este foarte riscant.

În schimb, Clinica Mayo spune că salvatorul ar trebui să oprească victima să miște zona dislocată.

Încercați să legați membrul făcând o atelă sau folosind bandaje. Gheața poate ajuta, de asemenea.

2. NU provocați vărsături victimei care a băut o substantă otrăvitoare.

Clinica Mayo vă sfătuiește să aflați ce substanță otrăvitoare a fost luată – dacă este vorba despre un produs de curățat pentru uz casnic sau un produs similar. Îndepărtați orice substantă otrăvitoare care este încă în gura / pielea / ochii victimei.

Dacă victima varsă, întoarceți-o pe o parte. Dacă a inhalat otrava, atunci duceți victima la o sursă de aer proaspăt.

1. NU sugeți veninul după ce ați fost mușcat de un șarpe.

În schimb, salvatorul TREBUIE să pună victima pe spate și să cheme o ambulanță. Asigurați-vă că victima rămâne cât mai liniștită posibil. Dacă victima cade inconștientă, efectuați resuscitarea cardio-pulmonară.

Știați aceste reguli?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!