9 dintre cele mai periculoase și invizibile boli

9 dintre cele mai periculoase și invizibile boli

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 September 2021 in SanatateSfaturi

Medicii au identificat tot mai multe boli frecvente care se dezvoltă aproape fără să simți, asimptomatice. Acestea provoacă complicații severe și moarte timpurie. Însă, dacă le diagnosticăm în timp util, răspund bine la tratament, ceea ce ajută la salvarea vieții timp de mulți ani.

Specialiștii numesc astfel de boli „ucigași tăcuți” pentru capacitatea lor de a ascunde simptomele mult timp. Semnele sunt mascate în spatele oboselii și excesului de muncă, astfel încât singura modalitate de prevenire a patologiei este vizitarea regulată a unui medic și analizele.

Bolile se dezvoltă de-a lungul anilor, dar majoritatea oamenilor nu acordă atenție primelor semne și simptome de avertizare.

Tensiune arterială crescută

Organizația Mondială a Sănătății numește hipertensiunea arterială prima cauză de boli vasculare, boli de inimă și accident vascular cerebral la tineri. Standardul 120/80 mm Hg a fost adoptat ca tensiune normală, care se poate abate minim în direcția creșterii după efort sau stres. Problema apare în cazul persoanelor cu obezitate, utilizarea prelungită a medicamentelor hormonale, abuzul de alimente sărate sau grase.

Tensiunea crescută se dezvoltă treptat, astfel încât corpul se adaptează la fluctuații și supratensiuni. Persoana încetează să mai simtă disconfort, observând ocazional amețeli sau senzație de căldură. Singura măsură a diagnosticului precoce este utilizarea regulată a tensiometrului, monitorizarea indicatorilor de 3-4 ori pe săptămână.

Steatoza – ficat gras

O boală obișnuită care este dificil de diagnosticat fără un aparat cu ultrasunete este steatoza sau ficatul gras. Celulele organului acumulează în mod activ molecule de grăsime, încetează să le descompună și să le îndepărteze din corp. Motivul este insuficiența hormonală, patologia tiroidiană sau tumora suprarenală. Factori de risc care vă cresc șansele de a suferi de boală:

  • scăderea metabolismului;
  • diabet;
  • ateroscleroza;
  • boala ovarului polichistic la femei.

În stadiul inițial, steatoza se dezvoltă fără simptome: durerea spre partea dreaptă apare atunci când 10% din țesut este înlocuit cu depuneri de grăsime. Ficatul nu mai funcționează complet, digestia este perturbată și apare intoxicația.

Ischemie cardiacă

Când colesterolul este depus pe pereții vaselor coronare, mușchiul inimii nu primește suficient sânge și începe moartea celulară. Fluxul de sânge în organism încetinește, creierul și organele interne suferă de lipsa de oxigen și poate apărea infarctul miocardic. Pentru a evita riscul ischemiei, renunțați la alcool și fumat, scăpați de excesul de greutate, învățați să faceți față stresului.

Diabet

Medicii numesc boala un „ucigaș tăcut” pentru capacitatea sa de a se dezvolta fără simptome evidente. Sete intensă, pierderea în greutate sau problemele de vedere apar deja în stadiul de afectare vasculară, afectarea funcției renale. Metabolismul încetinește și corpul încetează să mai producă hormonul insulină. Un test simplu al glicemiei ajută la observarea modificărilor negative în timp și la prevenirea complicațiilor.

Tumora intestinală

Incidența can cerului colorectal crește rapid în întreaga lume. Mulți pacienți trec la etapele 3-4, ceea ce nu lasă nicio șansă pentru o viață lungă și activă. O tumoare se dezvoltă dintr-un polip benign în colon pe parcursul mai multor ani, dar o creștere poate fi detectată numai cu o colonoscopie. De aceea, medicii recomandă ca toți pacienții cu vârsta peste 45-50 de ani să urmeze procedura de profilaxie fără a aștepta simptome dureroase.

Osteoporoza

Boala duce la subțierea țesutului osos, fracturi frecvente și severe care nu se vindecă bine. Osteoporoza se dezvoltă cu deficit de vitamine, lipsa de calciu și vitamina D în dietă și este asociată cu tulburări hormonale la femei. Începeți profilaxia după 40-45 de ani: faceți gimnastică, înotați, sprijiniți-vă pe alimentele îmbogățite cu calciu, renunțați la alcool și nicotină.

Can cer cervical

Principala cauză a bolii este reticența femeii de a trata displazia într-un stadiu incipient. Boala se dezvoltă într-una oncologică din cauza leziunilor și inflamațiilor colului uterin, care pot fi prevenite în 90% din cazuri. Sunt expuși riscului pacienții cu obezitate, un anumit tip de virus herpes, femeile promiscue. Cea mai bună metodă de prevenire este o examinare anuală de către un ginecolog, tratarea la timp a bolilor și a infecțiilor.

Can cer de piele

O boala periculoasă care ocupă locul al doilea în ceea ce privește mortalitatea în rândul patologiilor can cerului. Se dezvoltă de-a lungul anilor din cauza excesului de bronzare, expunerea frecventă la soare, expunerea excesivă la saloanele de bronzat. Dacă pe piele apar ulcere care nu se vindecă, peeling și roșeață, contactați imediat un dermatolog, nu vă auto-medicați.

Hepatita virala

Când celulele hepatice sunt deteriorate de virusurile hepatitei B sau C, inflamația începe cu modificări ireversibile în structura organului. Boala se poate dezvolta asimptomatic timp de câțiva ani, distrugând lobii, provocând formarea fibrozei și a cirozei. Un test de sânge ajută la identificarea patologiei într-un stadiu incipient, ceea ce se recomandă să se facă cel puțin o dată pe an.

Bolile enumerate mai sus se pot vindeca complet în multe cazuri dacă sunt descoperite într-un stadiu incipient. Dar perioada de timp în care sunt asimptomatice, absența semnelor caracteristice duce la o vizită târzie la medici. Este important să nu uitați despre prevenire, să vă supuneți unui examen anual pentru a preveni complicațiile grave.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!