9 boli ereditare care se transmit prin linia feminină

9 boli ereditare care se transmit prin linia feminină

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 January 2021 in SanatateSfaturiStiinta

Genele noastre determină atât aspectul și trăsăturile de caracter, cât și punctele slabe ale corpului. De exemplu, chiar și depresia sau insomnia pot fi cauzate de stres sau oboseală, dar și de predispoziția genetică.

Iată 9 boli ereditare care se transmit pe linia feminină:

1. Osteoporoza

Osteoporoza este o boală legată de vârstă, în care densitatea osoasă scade și există riscul de fracturi. Această boală afectează în principal femeile, iar ereditatea este unul dintre factorii de risc de care trebuie să țineți cont. Osteoporoza începe să apară după menopauză, în această perioadă oasele pierd calciu și devin fragile.

2. Artrita reumatoida

Cauzele bolii sunt necunoscute, dar oamenii de știință sugerează că leziunile articulare apar din cauza afectării sistemului imunitar la persoanele cu predispoziție ereditară.

3. Îmbătrânire prematură

Oamenii de știință au descoperit un set de gene care sunt responsabile pentru cât de mult ne putem menține tinerețea. Ele sunt transmise din generație în generație și prin linia maternă. Este posibil ca copilul să moștenească ADN-ul deteriorat, așadar procesul de îmbătrânire va fi mai rapid.

Până în prezent, oamenii de știință nu și-au dat seama cum să întoarcă timpul, dar trebuie să ne dezvoltăm obiceiul de a folosi creme cu protecție solară SPF ridicată, deoarece sensibilitatea la lumina soarelui depinde și de ereditate.

4. Depresie

Depresia afectează peste 300 de milioane de oameni pe an, iar oamenii de știință au reușit să găsească gena care este de vină, aceasta este moștenită. La femei, această boală apare de 2 ori mai des decât la bărbați și devine cronică. Depresia postpartum este, de asemenea, transmisă genetic.

5. Glaucom

Glaucomul la femei este mult mai frecvent decât la bărbați, iar mutațiile genetice care poartă boala sunt moștenite.

6. Boli cardiovasculare

La femei, depunerile de grăsime sunt determinate genetic, iar dacă cea mai mare concentrație de celule grase este în abdomen, riscul de boli cardiovasculare crește de 2 ori. Excesul de colesterol, care se așază pe pereții vaselor de sânge, este de asemenea moștenit și poate bloca arterele coronare, ducând la un accident vascular cerebral sau infarct.

7. Migrenă

Femeile suferă de migrene de 3 ori mai des decât bărbații. Această boală este, de asemenea , transmisă genetic, dar vă puteți atenua durerea și reduce frecvența acestora.

8. Insomnie

Oamenii de știință au descoperit nu numai genele care provoacă insomnie, ci și legătura puternică a acesteia cu alte trăsături moștenite: anxietatea, depresia și nevrotismul. Aceste boli sunt legate de insomnie, ceea ce înseamnă că au o bază genetică.

9. Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Remediile pentru boală nu au fost încă inventate, dar puteți reduce semnificativ riscurile dacă duceți un stil de viață sănătos.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!