7 secrete ascunse în portretul Mona Lisa

7 secrete ascunse în portretul Mona Lisa

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 February 2021 in CuriozitățiIstorieStiinta

Mona Lisa este probabil cea mai populară și discutată pictură din lume. Capodopera lui Leonardo da Vinci a fost creată cel mai probabil între 1503 și 1506. Modelul portretului misterios al picturii Mona Lisa este considerat a fi Lisa del Giocondo, soția nobilului italian Francesco del Giocondo. Dar aceasta este doar una dintre multele presupuneri care s-au dovedit de-a lungul timpului și care rămân în continuare în domeniul ipotezelor.

Dar un lucru este sigur – Mona Lisa ascunde mai multe secrete și necunoscute decât ne-am putea imagina. Acest fapt îl face un obiect de studiu constant și, de-a lungul anilor, s-au făcut tot mai multe afirmații cu privire la secretele pe care da Vinci le-a codificat în creația sa.

Astăzi ne vom concentra pe 7 dintre cele mai faimoase și discutate speculații pe această temă.

Mona Lisa este gravidă

Experții canadieni folosesc tehnologia cu infraroșu, datorită căreia pot reproduce o imagine 3D a picturii Mona Lisa. Acest lucru îi conduce la descoperirea șocantă că femeia areun copil în pântece. Din punct de vedere istoric, Lisa del Giocondo era într-adevăr însărcinată cu al doilea copil în momentul creării portretului Mona Lisa. Aceasta este o altă dovadă care atrage atenția asupra nobilei italiene și confirmă faptul că ea a fost modelul pe care l-a pictat Vinci.

Totuși, identitatea ei, precum și sarcina, rămân doar în tărâmul conjecturilor. Dar oricare ar fi adevărul, faptul că Mona Lisa are o burtă ușoară care poate fi văzută cu ochiul liber nu poate fi contestat.

Fundalul a fost desenat mai întâi

Expoziția „Secretele Mona Lisa dezvăluite” folosește tehnologia modernă, ceea ce arată că fundalul din spatele Mona Lisa a fost pictat înainte ca ea însăși să apară în contururile imaginii. Autorul expoziției – francezul Pascal Cote spune că imaginea Mona Lisa a apărut de fapt pe fundalul deja terminat și acest lucru a fost posibil prin multe tehnici speciale folosite de geniul Leonardo da Vinci.

Greșeala lui Da Vinci

Sună imposibil, dar este un fapt. Liniile găsite sub culorile versiunii finale a imaginii arată că marele geniu da Vinci a făcut o greșeală. Este observat de o tehnologie specială într-unul din degetele mâinii stângi a Mona Lisei, a cărui poziție era greșită în schițele inițiale ale portretului. Această descoperire face ca talentul lui da Vinci să fie și mai simpatic pentru noi, dovedind că el, ca toți oamenii, nu era infailibil. Cote spune într-un interviu: „Chiar și Leonardo da Vinci a ezitat.”

Probleme cu colesterolul

O altă speculație șocantă despre imaginea misterioasei Mona Lisa. În 2010, dr. Vito Franco de la Universitatea din Palermo și-a exprimat punctul de vedere medical bine întemeiat că el a judecat după apariția Mona Lisa că aceasta avea o anumită afecțiune medicală asociată cu probleme de colesterol. Pare o nebunie, dar medicul italian și susținătorii săi sunt ferm convinși de acest lucru.

Animale ascunse în fundalul „Mona Lisa”

Ron Picarello – artist și autor al cărții „Solving Mona Lisa”, au ajuns la concluzia în timpul căutării sale că în fundalul faimosului tablou există mai multe imagini ascunse cu animale. Una dintre ele este un cap de cal, care, potrivit lui Picarello, ar fi putut fi folosit de da Vinci din cauza unui cult religios.

„Dar nu știu de ce sunt ascunse”, recunoaște el.

Mona Lisa a fost o curtezană?

Unele dintre speculațiile anterioare despre pictura lui da Vinci susțineau că Mona Lisa este cel mai probabil o curtezană. Acest lucru a fost judecat de lipsa sprâncenelor și a genelor din pictura Mona Lisa și a părului liber, care erau semnele distinctive ale femeilor care făceau dragoste pe bani. În 2007, însă, Pascal Cote a dovedit că Mona Lisa avea de fapt sprâncenele și genele care s-au estompat în timp și au încetat să mai fie văzute. Cu toate acestea, nu există nicio explicație pentru părul liber.

Mona Lisa zâmbește?

Această întrebare a stârnit curiozitatea oamenilor timp de secole. Generațiile din întreaga lume s-au întrebat dacă Mona Lisa zâmbește sau nu. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că zâmbetul lui Mona Lisa este atât de misterios, deoarece este influențat de multe lucruri. Ttotul vine din perspectivă, spun experții. Adică, dacă o privești pe Mona Lisa în ochi, vei crede că zâmbește, dar dacă o privești spre gură, totuși, vei simți că nu zâmbește. De asemenea, este mai zâmbitoare dacă o privești de la distanță și mai încruntată dacă o privești cu atenție.

Codul lui Da Vinci

Cartea cu același nume a lui Dan Brown a fost linșată de istorici și critici, deoarece era inexactă în baza faptelor istorice. Dar asta nu înseamnă că nu există nici o particulă de adevăr în carte. Se pare că există de fapt litere și simboluri ascunse – litera S, ascunsă în ochiul stâng al Mona Lisa, litera L – în ochiul drept și numărul 72 din fundal .. Nu sunt vizibile cu ochiul liber, numai cu o lupă, spune Silvano Vincenzo. Cu toate acestea, nu putem decât să ghicim ce înseamnă și poate că nu vom ști niciodată.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!