7 motive dovedite științific pentru care să dormi gol este cu adevărat bun pentru tine!

7 motive dovedite științific pentru care să dormi gol este cu adevărat bun pentru tine!

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 December 2022 in CuriozitățiFrumuseteLifeStyleSanatate

De când mă știu, întotdeauna mi-a plăcut să dorm fără haine. Acest lucru nu mi se pare ciudat. Somnul este libertate, când adormi, ești eliberat de ciclul vieții, mintea și corpul tău se odihnesc. De ce să te îmbraci în pijamale, creând o restricție inutilă asupra corpului? Asta am crezut. Intuiția nu m-a înșelat, știința a reușit să demonstreze de ce somnul fără haine este cel mai sănătos.

O serie de factori influențează direct calitatea somnului. Printre acestea se numără durata, salteaua, lenjeria de pat, lumina sau întunericul (în funcție de preferințe) în dormitor, starea psihologică și, nu în ultimul rând, pijamaua sau cămașa de noapte. Dar ai încercat vreodată să dormi complet gol?

De ce este bine să dormi gol:

1. Când adormi, temperatura corpului tău scade. Acest lucru este necesar pentru un somn sănătos, somnul într-un mediu răcoros este mai calitativ și redă puterea. Pijamalele, mai ales dacă sunt moi și confortabile, ca un ursuleț, afectează ordinea naturală a lucrurilor. Nu te poți răcori corespunzător pentru a adormi profund și bine.

2. Dormitul fără haine este foarte util pentru sănătatea organelor genitale feminine. Femeile care au adesea afte ar trebui să doarmă fără lenjerie intimă. Acest lucru previne reproducerea bacteriilor și ciupercilor.

3. Hormonii de somn sunt eliberați. Echilibrul melatoninei este cheia unui somn sănătos. Acest hormon al somnului este reglat în mod natural noaptea. Nivelul acestuia este afectat și de lumina și temperatura din dormitor. Cel mai bine este dacă camera este complet întunecată și temperatura aerului nu depășește 21 de grade.

4. Dormitul fără haine reduce cantitatea de hormon cortizol din sânge. Este un hormon de stres care contribuie la acumularea de grăsime în zona abdominală. Dormi fără haine și vei scăpa de centimetri în plus pe talie. Motivul este că dormitul gol reduce numărul de treziri nocturne, în timpul cărora are loc o eliberare bruscă de cortizol în sânge.

Cortizolul, cunoscut sub numele de hormonul stresului, este implicat în multe procese metabolice din organism. Dacă ești foarte fierbinte sub pătură, înseamnă că producția sa a crescut excesiv. Nivelurile crescute de cortizol pot provoca foame extremă dimineața (și, ca urmare, creșterea în greutate), precum și provoacă nervozitate și iritabilitate. Deoarece somnul ușor reglează temperatura corpului, ajută la menținerea nivelului scăzut de cortizol.

5. Alegând să dormi fără haine, primești o doză suplimentară din hormonul oxitocină. Acest hormon reduce nivelul de stres și încetinește procesele inflamatorii din organism. Datorită oxitocinei, vei fi mai calm, nu vei fi bântuit de depresie.

6. Corpul tău va respira. Ne ascundem pielea sub lenjerie, pantofi, șosete, blugi, costume, jachete, eșarfe și multe altele. Ne petrecem toată ziua îmbrăcați și împiedicăm aerisirea corpului. Fără a oferi organismului o odihnă adecvată, avem unele probleme, inclusiv pori înfundați și boli de piele. Deci, dormitul gol permite pielii tale să se limpezească.

7. Sentimentul de satisfacție crește. Dacă renunți la pijamale și cămășile de noapte, îți vei îmbunătăți circulația sângelui, iar senzația plăcută care te va incanta îți va îmbunătăți și somnul. Prin urmare, persoanelor care nu dorm bine li se recomandă să doarmă fără haine.

A dormi gol este atât de natural! Vei dormi mai bine atunci când hainele nu te mai constrâng. Încearcă să dormi fără restricții și nu vei mai dori să devii voluntar prizonierul pijamalei tale.

Somnul este o parte importantă a vieții noastre. Sănătatea, starea psihologică și bunăstarea noastră depind de asta. În plus, odihna și somnul sănătos au un efect bun asupra aspectului, dau fetei un aspect proaspat, odihnit. Calitatea somnului depinde de mulți factori, inclusiv așternutul, saltelele și îmbrăcămintea.

Puțini oameni știu că hainele de dormit ne afectează și sănătatea și aspectul. În mod tradițional, se obișnuiește să te culci în haine speciale – pijamale sau cămăși de noapte.

Cu toate acestea, foarte recent, oamenii de știință americani au demonstrat că odihna fără haine are un efect benefic asupra sănătății fizice și psihice. Potrivit cercetărilor, doar 15% dintre respondenți dorm acasă fără lenjerie intimă. Restul de 85% le este rușine să doarmă goi.

Nu este recomandat să dormi gol:

  • te trezești frecvent din cauza frigului;
  • în cazurile în care mergi des la toaletă;
  • în prezența lenjeriei de pat de calitate scăzută;
  • în caz de nerespectare a igienei lenjeriei.

De asemenea, pentru unii, prezența unei pijamale bune sau a unui peignoir poate fi un factor decisiv – un motiv bun pentru a dormi într-un set de dormit!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!