7 învățături evreiești pe care ar trebui să le aplicăm în viața noastră

7 învățături evreiești pe care ar trebui să le aplicăm în viața noastră

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 April 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Iată câteva sfaturi evreiești care vă vor schimba părerea despre lumea înconjurătoare.

1. Lumea nu va dispărea din cauza oamenilor, ci din cauza non-oamenilor.

Unii susțin că pe Pământ sunt prea mulți oameni și că în curând omenirea va duce lipsă de hrană și, în consecință, populația planetei va începe să scadă. Cine a tras concluzia asta?

Chiar dacă oamenii sunt în număr infim pe Pământ, dețin resurse uriașe. Lumea nu va pieri din cauza suprapopulării, ci din cauza nedreptății în distribuirea resurselor.

2. Toți suferă dintr-un motiv: unii pentru că nu au suficiente diamante, alții pentru că nu au suficiente boabe de fasole în ciorbă.

Putem fi de acord cu afirmația că natura umană face în așa fel încât oamenilor să le lipsească mereu ceva. Omul sărac are supa prea subțire la prânz și îi este foame. Totuși, dacă are noroc și se îmbogățește, credeți că va face supa mai gustoasă acum?

S-ar putea să nu fie așa! Amintindu-și cum a trăit în trecut, va încerca să-și multiplice averea, va dori să aibă tot mai mult și din acest motiv nu va cheltui mai mulți bani, ci îi va strânge.

3. O persoană veselă are întotdeauna dreptate.

Nu trebuie să luăm exemplu de la o persoană care a trecut recent printr-o tragedie. Cine este în măsură să dea sfaturi: cel care privește cu zâmbetul pe buze la toate neajunsurile și situațiile vieții sau cel care se plânge constant și manifestă nemulțumire?

Răspunsul este evident. Nu degeaba toată lumea spune că tristețea este cea care ne distruge viața. O persoană care se bucură de lucruri mărunte precum lumina soarelui sau cântecul păsărilor este mult mai înțeleaptă decât cei care se plâng mereu.

4. Dacă vezi un înțelept vorbind cu un prost, atunci știi că de fapt discută doi proști.

O persoană inteligentă se diferențiază de un prost prin capacitatea de a vedea ceea ce este inaccesibil înțelegerii proștilor. Înțeleptul știe deja că încercarea de a-i explica unui prost esența adevărurilor vieții  este o sarcină complet imposibilă.

Există oameni care au totuși puține cunoștințe; astfel de persoane pot fi ajutate să-și dezvolte cunoștințele, dar a te implica într-o discuție cu un prost înseamnă să te cobori la nivelul lui, iar o persoană înțeleaptăștie asta.

5. E mai bine să discuți cu o femeie și să te gândești la Dumnezeu decât invers.

La ce se referă această expresie? Se referă la ipocrizia unor oameni. Unii oameni nu participă la slujbele religioase pentru că preferă să petreacă timp cu femeile, iar lumea îi arată cu degetul. Alții stau în fața icoanei Mântuitorului și susțin că se roagă.

Pentru primii, Dumnezeu este mereu în sufletul lor, în timp ce a doua categorie, care discută cu Dumnezeu, se gândesc la plăcerile lumii. Cine este mai sfânt? Răspunsul este evident.

6. Războiul nu se sfârșește niciodată prin război.

În istorie sunt războaie care au durat chiar și 100 de ani. În cele din urmă, pacea tot s-a instaurat, dar ce au câștigat învingătorii și ce s-a întâmplat cu învinșii?

Ambii au avut parte de tristețe, distrugerea teritoriului și regret pentru anii pierduți în zadar. Dacă oamenii și-ar aminti întotdeauna asta, nu ar declanșa războaie sperând că vor obține ceva în schimb.

7. Nu-ți face griji pentru ziua de mâine, până nu îndrepți greșeala de ieri.

Unii se aruncă într-o goană a vieții, ignorând greșelile pe care le fac. Ei se grăbesc să meargă înainte, își fac planuri și încearcă să atingă un vârf iluzoriu. Totuși, la sfârșitul acestui maraton, se uită în urmă la anii trăiți și nu se simt împliniți pe deplin.

Pe acest drum, ei nu au observat ceva important: poate au rănit pe cineva, poate au renunțat la principii într-un anumit moment, dar acum nu se mai poate corecta nimic, iar regretul apare. Înainte de a merge mai departe, privește-ți greșelile trecute și încearcă să le îndrepți.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!