7 alimente pentru fericire: cum să stimulezi producția naturală de serotonină și dopamină

7 alimente pentru fericire: cum să stimulezi producția naturală de serotonină și dopamină

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 December 2020 in Dezvoltare PersonalaRemedii NaturisteSanatateViata

Nu numai munca creierului nostru depinde de nivelul de serotonină și dopamină, ci și starea noastră de spirit. Acești neurotransmițători reglează tensiunea arterială, îmbunătățesc somnul și ne oferă putere și energie pentru întreaga zi.

Poate că ai auzit vreodată despre produse alimentare, pe care, după ce le mănânci îți îmbunătățesc starea de spirit. Există patru substanțe chimice în corpul fiecărei persoane: endorfină, serotonină, dopamină și oxitocină. Într-adevăr, unele dintre alimentele pe care le consumăm, datorită compoziției lor, pot afecta eliberarea hormonilor, care pot îmbunătăți starea de spirit.

Iată care sunt alimentele care sporesc producția de dopamină și serotonină:

1. Ovăz

Acest aliment aparține grupului de carbohidrați „inteligenți”. Adică are un efect calmant asupra creierului tău. Această cereală este o sursă de carbohidrați complecși care stimulează producția de triptofan, din care se sintetizează serotonina.

2. Banane

Bananele sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți mânca dacă vrei să crești nivelul serotoninei și dopaminei din corp. Acestea conțin vitaminele A, C, K și B6: principalele componente implicate în sinteza și metabolismul neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina.

3. Ouă

Mulți oameni încearcă să mănânce mai puține ouă, deoarece se tem de o creștere a colesterolului din sânge. Cu toate acestea, oamenii de știință au dovedit că ouăle nu dăunează deloc, ci, dimpotrivă, sunt chiar utile. Ouăle, precum și celelalte produsele lactate, ajută organismul să producă triptofan și vitamina B6, care sunt esențiale pentru producerea de serotonină și dopamină.

4. Ciocolata

Consumul de 30 de grame de ciocolată pe zi îți va aduce o bună dispoziție. Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai bune alimente pentru creșterea nivelului de serotonină și dopamină, ciocolata conține și exorfină, un calmant natural al durerii și teobromină, o substanță asemănătoare cofeinei care furnizează energie.

5. Ananas

Uităm adesea cât de bune sunt fructele exotice pentru sănătate. De exemplu, ananasul ar trebui inclus în alimentație. Este bogat în vitamina C și este foarte bun pentru circulație. Este bine să îl consumi seara pentru că ajută organismul să producă melatonină, hormonul somnului.

6. Somon

Peștele este foarte benefic pentru organism. De exemplu, somonul și macroul sunt bogați în vitamine B, esențiale pentru producerea de serotonină și dopamină. În plus, creierul nostru are nevoie de acizi grași nesaturați, cum ar fi omega-3. Îmbunătățesc memoria, starea de spirit și concentrarea.

7. Năut

Dintre toate alimentele care declanșează eliberarea de serotonină și dopamină, năutul este cea mai populară. În toată lumea, oamenii adoră năutul pentru capacitatea sa de a îmbunătăți starea de spirit și de a te umple de energie. Poate de aceea hummusul este unul dintre cele mai populare delicii din Orientul Mijlociu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!