5 vitamine esențiale pentru o memorie bună și funcționarea creierului

5 vitamine esențiale pentru o memorie bună și funcționarea creierului

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 November 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Astăzi vom discuta despre cinci vitamine importante de care celulele nervoase din creier au nevoie pentru a funcționa mai eficient și pentru a rămâne sănătoase. Vom vorbi și despre alimentele în care aceste vitamine pot fi găsite.

Până mai recent, specialiștii ne avertizau adesea că celulele nervoase nu se pot regenera. Cercetările moderne au confirmat că celulele nervoase nu pot să se înmulțească sau să se refacă. Dacă o celulă a murit, cel mult, o celulă vecină poate prelua unele dintre funcțiile ei.

Cu toate acestea, dacă o celulă este în viață dar are leziuni interne, un stil de viață sănătos, odihna adecvată și o alimentație corespunzătoare pot ajuta la normalizarea metabolismului și la stimularea proceselor interne de recuperare, ceea ce poate îmbunătăți starea funcțională a celulei.

Așadar, iată cinci vitamine pe care ar trebui să le includeți în alimentația voastră zilnică dacă doriți ca creierul vostru să rămână mai mult timp activ și protejat împotriva bolilor neurodegenerative legate de vârstă.

1. Vitamina B1

Deficitul acestei vitamine poate duce la scăderea capacităților cognitive, deteriorarea memoriei, senzații inexplicabile de anxietate și depresie, uneori chiar iritabilitate.

Vitamina B1 se găsește în semințele de in, semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac, nucile pecan și cedru, și fulgii de ovăz.

2. Vitamina B2

Când această vitamină lipsește, poate apărea somnolența, oboseala crescută, scăderea concentrației și activității mentale, și apatie. Adesea, aceste simptome pot fi însoțite de dureri de cap periodice.

Sursa de vitamina B2 o reprezintă nucile de cedru, ficatul de vită, peștele, ouăle, mazărea verde și conopida.

3. Vitamina B6

Uneori este numită și vitamina inteligenței. Vitamina B6 (cunoscută și sub denumirea de piridoxină) îmbunătățește metabolismul celular din creier și sprijină sinteza neurotransmițătorilor cheie ai sistemului nervos. Ca urmare, ea poate îmbunătăți memoria, normaliza activitatea mentală și îmbunătăți starea de spirit.

Vitamina B6 se găsește în cantități mari în semințele de floarea-soarelui, tărâțele de grâu, usturoi și nuci.

4. Vitamina B12

Odată cu înaintarea în vârstă, în celulele creierului apare deficitul de aminoacidul homocisteină. Vitamina B12 are capacitatea de a regla și controla metabolismul acestui aminoacid. În plus, ea îmbunătățește memoria și protejează împotriva dezvoltării demenței.

Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală, în special în ficat. De asemenea, se găsește în carne de vită, carne de porc, carne de curcan și brânzeturi.

5. Vitamina D

Cercetările recente au arătat că deficitul de vitamina D în organism poate duce la deteriorarea sistemului nervos, la afectarea funcționării creierului și la starea mentală precară. Această vitamină are proprietăți antioxidante și protejează celulele nervoase de procesele oxidante legate de vârstă.

Vitamina D se găsește în cantități mari în peștele de mare gras, produsele marine, și ciupercile forestiere (în special cele care cresc în zone luminoase).

În plus, vitamina D este produsă în mod natural în pielea umană în urma expunerii la lumina soarelui (totuși, nu uitați că expunerea la radiații solare în orele de vârf, între 12:00 și 15:00, poate fi dăunătoare).


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!