5 alimente care scad colesterolul în mod natural

5 alimente care scad colesterolul în mod natural

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 November 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Alimentația corectă joacă un rol foarte important pentru sănătatea organismului nostru. Mai mult, anumite alimente sunt esențiale pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Care este legătura dintre alimentație și nivelul de colesterol?

În primul rând trebuie să înțelegeți ce este colesterolul. Colesterolul este format din 2 părți: lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sau cu alte cuvinte „colesterolul bun” și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), adică colesterolul „rău”.

Nivelurile ridicate de colesterol bun sunt cel mai adesea benefice pentru sănătate, dar nivelurile ridicate de colesterol rău sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, deoarece acesta se depune pe pereții arterelor și poate provoca probleme de circulație a sângelui.

Colesterolul bun protejează vasele de sânge deteriorate și transportă colesterolul rău de la artere la ficat pentru a fi excretat din organism.

Colesterolul se găsește în produsele de origine animală. De ani de zile, oamenii de știință ne spun că consumul de alimente bogate în colesterol, cum ar fi untura și gălbenușurile de ou, vă crește nivelul general de colesterol din sânge. Cu toate acestea, noi cercetări au arătat că acest lucru nu este în întregime adevărat. Cercetările cu privire la acest subiect sunt încă în desfășurare.

Este bine cunoscut faptul că multe alimente, cum ar fi fulgii de ovăz și migdalele, controlează și îmbunătățesc nivelul de colesterol total și reduc riscul bolilor de inimă.

TOP 5 alimente care ajută la menținerea unui nivel normal de colesterol

1. Migdale.

În urma unui studiu s-a confirmat faptul că consumul a doar 10 grame de migdale pe zi crește nivelul de colesterol „bun” cu 14-16% în 3 luni. Așa că specialiștii ne recomandă să mâncăm o mână de migdale în fiecare zi. Atenție, nu trebuie să mâncăm prea multe nuci deodată pentru că o să ne pice greu la stomac. O mână de nuci sunt suficiente.

2. Ceai verde.

Pentru a reduce riscul de apariție a bolilor de inimă, este necesar să se reducă nivelul de colesterol „rău” și să se prevină declinul celui „bun”.

Din fericire, ceaiul verde ne va ajuta în acest sens. Rezultatele unei analize a arătat că consumul regulat de ceai verde a redus semnificativ nivelurile de colesterol rău. Atenție, ceaiul verde conține mai multă cofeină decât cafeaua neagră și nu se recomandă să îl beți dimineața pe stomacul gol, deoarece poate scădea tensiunea arterială. Este bine să beți ceai verde la 2 ore după masă.

3. Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt un aliment sănătos și bine cunoscut, astfel încât mulți sunt deja familiarizați cu proprietățile sale de scădere a colesterolului. Într-un studiu realizat de oamenii de știință thailandezi, s-a constatat că persoanele cu colesterol ridicat care consumau în mod regulat fulgi de ovăz au reușit să-și reducă colesterolul total cu 5% și colesterolul rău cu 10%.

4. Leguminoase

Leguminoasele precum lintea, mazărea, năutul și altele scad nivelul colesterolului. În urma unui studiu s-a constatat că consumul regulat de leguminoase reduce nivelul de colesterol rău cu 5%. Pentru unii, acesta poate părea un rezultat nesemnificativ, dar de fapt fiecare bucățică de colesterol care dispare poate face diferența.

5. Avocado

Avocado are o mulțime de proprietăți utile, inclusiv scăderea colesterolului.

Diagnosticarea cât mai devreme a problemelor și corectarea alimentației vă ajută să mențineți sănătatea organismului fără medicamente și suplimente scumpe. Este mai bine să preveniți apariția bolilor decât să le tratați mai târziu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!