15 lucruri despre Alexandru cel Mare care nu sunt predate în școală

15 lucruri despre Alexandru cel Mare care nu sunt predate în școală

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 February 2021 in CuriozitățiIstorieStiinta

În timpul lui Alexandru cel Mare a început o întreagă perioadă istorică cunoscută sub numele de epoca elenistică, iar influența culturală a Greciei în Europa, Asia și Africa a atins apogeul în timpul domniei sale.

În recenzia noastră, există fapte mai puțin cunoscute despre această persoană uimitoare care a trăit doar 32 de ani, dar a reușit să schimbe lumea dincolo de recunoaștere.

1. Alexandru al III-lea cel Mare

Alexandru cel Mare, cunoscut și sub numele de Alexandru al III-lea cel Mare, era regele Macedoniei Antice, faraonul Egiptului, regele Asiei și regele Persan.

A aparținut vechii dinastii grecești ale Argeadilor din Peloponez. Numele său provine din cuvintele grecești „Alexo” (a proteja) și „Andr” (persoană). Astfel, numele său înseamnă „protector al poporului”.

2. Alexandru a fost elevul lui Aristotel

Tatăl lui Alexandru, Filip al II-lea al Macedoniei, l-a angajat pe Aristotel, unul dintre cei mai mari filosofi din istorie alături de Socrate și Platon, ca profesor pentru Alexandru, în vârstă de treisprezece ani.

Aristotel l-a învățat pe Alexandru tot ce știa el însuși timp de trei ani (până în ziua în care a împlini șaisprezece ani Alexandru, când a urcat pe tronul Macedoniei). Mama lui Alexandru, Olimpia Epirului a fost fiica fiicei regelui Epirului Neoptolemus I.

3. Alexandru a avut doi copii

Există încă controverse cu privire la orientarea lui Alexandru cel Mare. Cu toate acestea, el a avut trei soții: Roxana, Statura și Parusat.

Se crede că Alexandru a avut doi copii: Hercule (fiul nelegitim din amanta Barsinei) și Alexandru al IV-lea (fiul din Roxana). Din păcate, după moartea lui Alexandru, copiii lui au fost uciși înainte de a ajunge la maturitate.

4. Orașe fondate

Alexandru a fondat peste șaptezeci de orașe, dintre care cel puțin douăzeci numite după el (cel mai faimos este Alexandria din Egipt).

În plus, lângă locul bătăliei de lângă râul Hydaspa (astăzi este cunoscut sub numele de râul Jhelum din India), Alexandru a fondat orașul Bucephalus, numit după iubitul său cal, care a fost rănit de moarte în luptă.

5. Pelerinaj la mormântul lui Alexandru

A fost una dintre cele mai venerate figuri străine din Roma, chiar și la mulți ani după moartea sa. Iulius Cezar, Marcu Antonio și Augustus au făcut un pelerinaj la mormântul lui Alexandru din Alexandria.

6. Ailurofobie

Puțină lume știe ce au avut în comun Alexandru, Genghis Khan și Napoleon. Primul gând care îmi vine în minte este faptul că aveau planuri pentru dominația lumii, dar, de fapt, toți acești oameni sufereau de ailurofobie- o teamă de pisici.

7. Nici o luptă pierdută

Tacticile și strategia lui Alexandru cel Mare sunt încă studiate în academiile militare. De la prima sa victorie la vârsta de optsprezece ani până la moartea sa (la treizeci și trei de ani), marele general nu a pierdut nici măcar o bătălie.

8. Greco-budism

Puțini au auzit de greco-budism. Acest termen se referă la un sincretism cultural între cultura elenistică și budism care s-a dezvoltat între secolele IV și V d.Hr. în Bactria și subcontinentul indian (teritoriile actualului Afganistan, India și Pakistan).

Această cultură neobișnuită este o consecință culturală a unui lung lanț de evenimente care a început cu incursiunile grecești în India în timpul lui Alexandru cel Mare. Mai mult, dezvoltarea sa a avut loc în timpul creării regatului indo-grecesc și în perioada de glorie a Imperiului Kushan.

9. Nod gordian

Una dintre cele mai faimoase legende asociate cu Alexandru cel Mare este legenda nodului gordian. Miturile spun că regele frigian Gordius a legat un nod complicat și a declarat că oricine îl poate dezlega va deveni următorul rege al Frigiei.

În 333, când Alexandru a cucerit Frigia, el, fără ezitare, a tăiat celebrul nod cu o sabie.

10. Primul stat macedonean

Republica Macedonia este o țară modernă situată în centrul Peninsulei Balcanice din sud-estul Europei și nu are nicio legătură istorică cu vechiul regat macedonean grec. Primul stat macedonean a fost fondat în secolul al VIII-lea î.Hr. e.

11. Concurs de băut

La un moment dat Alexandru a organizat o competiție de consum de alcool printre soldații săi. Deși trupele au fost încântate de idee, în cele din urmă, patruzeci și doi de soldați au murit din cauza otrăvirii cu alcool.

12. Toleranța lui Alexandru

După ce i-a învins pe persani, Alexandru a început să se îmbrace ca un rege persan și a avut două soții persane. Motivul pentru acest lucru este simplu – el credea că popoarele pe care le-a cucerit se vor simți mai confortabil atunci când noul lor conducător va adera la obiceiurile lor.

13. Cauza morții lui Alexandru

În ciuda faptului că au existat o mulțime de teorii de-a lungul anilor, adevărata cauză a morții lui Alexandru rămâne unul dintre misterele lumii antice.

Experții medicali moderni susțin că malaria, o infecție pulmonară, insuficiența hepatică sau tifoida ar putea fi cauza. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune nimic sigur.

14. Eroul lui Alexandru

Cărțile sale preferate au fost Iliada și Odiseea. Din copilărie, Alexandru cel Mare a fost inspirat de eroii lui Homer, ba chiar s-a culcat cu Iliada sub pernă. Imaginația viitorului mare comandant și conducător a fost cucerită de războinicul grec Ahile, care a luptat la Troia.

15. Idolul lui Alexandru era Hercule.

Admirația sa pentru cea mai faimoasă figură mitologică greacă din toate timpurile a fost atât de profundă încât Alexandru s-a numit fiul lui Zeus (la fel ca Hercule) și s-a lăudat întotdeauna că este descendent al lui Hercule.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!