Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2030, 23,6 milioane de oameni din lume vor muri de boli cardiovasculare. Astăzi, aproximativ 30% dintre oamenii de pe planetă mor din cauza bolilor cardiovasculare. Desigur, medicina nu stă pe loc, oamenii de știință găsesc noi instrumente care să ajute inima și să mențină o sănătate bună mulți ani, însă și noi trebuie să facem ceva în acest sens: să ducem un stil de viață sănătos și să consumăm alimente sănătoase.
Noi am studiat site-urile medicale în căutarea alimentelor care vă vor îmbunătăți sistemul cardiovascular și vă vor ajuta la evitarea unui infarct. Și unele alimente, trebuie să recunoaștem, ne-au surprins.
1. Bananele
Potasiul împreună cu sodiul nu numai că reglează conținutul de lichide din organism, ci ajută și toți mușchii, inclusiv inima, să funcționeze corect. Lipsa de potasiu în organism are un efect negativ asupra tonusului vascular și, prin urmare, poate provoca o creștere a tensiunii arteriale. În plus, bananele sunt bogate în vitamina B6, care este implicată activ în hematopoieză și previne formarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge.
2. Cartofii
Cartofii sunt adesea excluși din alimentație de către cei care urmează o dietă. Și pe bună dreptate când vine vorba de cartofi prăjiți sau chipsuri. Cu toate acestea, 100 g de cartofi fierți au doar 82 kcal și mult potasiu, care este necesar pentru inimă și ajută la reglarea tensiunii arteriale. În plus, această cantitate de cartofi conține până la 12-15% din norma zilnică de vitamina B6, care este implicată în formarea celulelor roșii din sânge.
3. Berea
Berea este una dintre principalele surse de siliciu. În diferitele tipuri ale acestei băuturi pot fi de la 6,4 la 56,5 mg de siliciu pe litru, la o rată zilnică de 20-30 mg. Siliciul este responsabil pentru furnizarea de calciu oaselor și menținerea densității osoase. Siliciul ajută la reducerea riscului de apariție a aterosclerozei, o boală care afectează vasele de sânge și provoacă un atac de cord.
4. Iaurtul
Un studiu care a durat mai mult de 30 de ani, realizat la Universitatea din Boston, a confirmat că femeile care au consumat două porții de iaurt pe zi, riscul de boli cardiovasculare a fost redus cu 30%, iar la bărbați – cu 16%. Potasiul conținut în acest produs lactat este unul dintre cele mai importante elemente necesare organismului pentru reglarea ritmului cardiac.
5. Pasta de tomate
Studiile au arătat că persoanele care nu primesc suficient licopen prezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. O cantitate mare de licopen, de 30 de ori mai mult decât în roșii, se găsește în pastă de roșii.
6. Cafeaua
Un studiu realizat de oamenii de știință australieni a confirmat că, consumul moderat de cafea ajută la reducerea aritmiilor. În plus, un alt studiu a constatat că 4 căni de cafea pe zi ajută la menținerea sănătății vasculare.
7. Ghimbir
Oamenii de știință chinezi au descoperit că, consumul zilnic de ghimbir reduce riscul de hipertensiune arterială cu 8%, iar bolile coronariene – cu 13%. Nu este necesar să consumați ghimbir în cantități mari: studiile au confirmat că trebuie să mâncați doar 2-4 g de ghimbir pe zi.
8. Ficat
Ficatul este unul dintre cele mai nutritive alimente din lume. Ficatul conține multe vitamine diferite, a căror cantitate la 100 g este de multe ori mai mare decât norma zilnică. De exemplu, o persoană are nevoie de o cantitate zilnică de vitamina B12, care este implicată în hematopoieză, este conținută doar în 9 g de ficat de vită.
9. Unt de arahide
Uleiul de arahide este unul dintre cele mai bune produse în ceea ce privește echilibrul de potasiu și sodiu, ale cărui proporții corecte sunt vitale pentru funcționarea normală a sistemului cardiovascular. În plus, 100 g de unt de arahide conțin aproape 90% din norma zilnică de acid nicotinic (vitamina B3), care îmbunătățește funcția sângelui și a inimii.
10. Sardinele
Sardinele sunt deținătoare de un record printre produsele campioane în ceea ce privește acizii grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și, printre altele, reduc riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Pe lângă sardine, o cantitate mare de omega-3 este conținut de somon, macrou și hering, precum și alți pești grași. Doar 98 g de sardine vor fi suficiente pentru a obține norma zilnică de vitamina B12, care este necesară pentru hematopoieza normală.
11. Sfeclă
Legumele conțin o mulțime de nitrați alimentari, care ajută la dilatarea vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. Sfecla este un deținător de record în conținutul lor. În plus, betaina se găsește în această rădăcină – o substanță care ajută la reducerea riscului de ateroscleroză. Vitamina B9, cu care este plină sfecla, este esențială pentru ca organismul nostru să regenereze sângele, iar deficiența sa poate provoca anemie.
12. Semințe de floarea soarelui
100 g semințe de floarea soarelui conțin aproape 100% din doza zilnică de magneziu – un element foarte important pentru inimă. De asemenea, conțin zinc, care joacă unul dintre cele mai importante roluri în reglarea activității mușchiului cardiac: 100 g de semințe de floarea soarelui conțin jumătate din cantitatea zilnică recomandată.
13. Semințe de dovleac
În ceea ce privește magneziul, semințele de dovleac sunt semnificativ mai benefice decât semințele de floarea-soarelui: pentru a obține doza zilnică, este suficient să mâncați doar 65 de grame. În plus, fibra conținută în semințe ajută la scăderea colesterolului și la riscul bolilor cardiovasculare.
Voi cum aveți grijă de sănătatea inimii?
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.