12 semne că ai o problemă cu tiroida

12 semne că ai o problemă cu tiroida

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 October 2021 in SanatateSfaturi

În cele mai multe cazuri, dacă nu ne simțim foarte bine, găsim scuze: „Îmi este frig”, „Sunt alergic” sau „E din cauza vârstei”. Uneori aceste lucru sunt adevărate. De aceea este atât de important să acordați atenție semnalelor corpului dumneavoastră. Mai ales pe semnalele de la glanda tiroidă.

Este o glandă mică în dreptul gâtului, care este responsabilă pentru producerea unui hormon special ce reglează metabolismul, temperatura și pulsul. Dacă nu funcționează corect, atunci aceasta implică de obicei una dintre cele două probleme: fie glanda devine hiperactivă și produce prea mult din acest hormon, fie, dimpotrivă, funcționează lent și avem o lipsă a acestuia.

Pentru a detecta problemele tiroidiene la începutul dezvoltării bolii, verificați dacă aveți aceste simptome.

Cum arată glanda tiroidă?

Este situat în partea din față a gâtului și seamănă cu forma unui fluture. În această imagine, este evidențiată în culoarea cărămizii. E greu de crezut că un organ atât de mic poate avea un asemenea impact, nu-i așa?

Dacă produce prea mult din hormonul său, dezvoltați hipotiroidism. Dacă îl produce în cantități insuficiente, se dezvoltă hipotiroidism.

Simptom # 1: Tristețe sau depresie.

Clinica Mayo a descoperit că glanda tiroidă vă afectează direct starea de spirit. Dacă este lentă, nivelul de serotonină din creier scade dramatic. Și te simți deprimat și apatic. Pe de altă parte, dacă glanda este prea activă, devine cauza de neliniște, stres, anxietate și iritabilitate.

Simptom # 2: Constipație.

Dacă suferiți de constipație, atunci și funcționarea defectuoasă a glandei tiroide poate fi și motivul pentru aceasta. Acest lucru se întâmplă deoarece tulburările în eliberarea hormonului tiroidei duce la o încetinire a digestiei.

„Acesta este unul dintre cele mai comune trei simptome ale hipotiroidismului”, spune medicul specialist dr. Robin Miller.

Simptom # 3: dormi prea mult.

Cu toții avem momente în care ne este incredibil de greu să ne ridicăm din pat dimineața. Dar dacă simți pur și simplu că nu te poți trezi, Dr. Miller spune că este un semn important al unei tulburări tiroidiene.

Cert este că atunci când glanda tiroidă nu este suficient de activă, metabolismul tău încetinește. Și te simți somnoros toată ziua.

Simptom # 4: Căderea părului și pielea uscată.

Ai adesea mâncărimi ale pielii? Dacă da, acesta ar putea fi un simptom al hipotiroidismului. Acest lucru se datorează încetinirii metabolismului, care la rândul său reduce transpirația.

Acest lucru vă poate face părul și unghiile uscate și fragile. Părul poate începe chiar să cadă! Cauza? Tot aceeași lipsă de hormon tiroidian, ceea ce duce la blocarea ciclului de creștere a părului.

„Mulți dintre pacienții mei vin după ce au fost îndrumați de către un coafor”, spune Dr. Miller. Într-adevăr, unele saloane de înfrumusețare știu mai multe despre problemele asociate cu această glandă decât pacienții.

Simptom 5: Creștere bruscă în greutate.

Deși pot exista multe cauze pentru această problemă, creșterea bruscă în greutate fără niciun motiv poate fi cauzată de acest organ minuscul din gâtul nostru. Nu ți-ai schimbat obiceiurile alimentare, nu ți-ai redus activitatea fizică, dar în același timp ai început să te grăbești? E timpul să faci o programare la medic.

„De fapt, acesta este unul dintre principalele motive pentru care unii angajați de birou se îngrașă dramatic, deși nimic nu s-a schimbat semnificativ în viața lor.” Spune Dr. Miller. „Îmi spun că nu mănâncă mai mult decât trebuie, că fac sport, dar nimic nu ajută, nu pot pierde în greutate. Glanda tiroidă este aproape întotdeauna de vină.”

Simptom # 6: Lipsa libidoului.

Dacă glanda tiroidă își secretă hormonul în cantități prea mici, organismul pornește imediat un mod de libido scăzut.

Simptom # 7: Dureri musculare.

Dar dacă simțiți periodic amorțeală la nivelul membrelor sau dureri ascuțite în mușchii și articulațiile brațelor și picioarelor, atunci glanda tiroidă poate fi vinovată.

Lipsa hormonului pe care îl produce duce la deteriorarea nervilor care trimit semnale de la creier către alte părți ale corpului. Dr. Miller spune că dacă simți senzații de furnicături inexplicabile în corpul tău, trebuie să faci o programare urgentă la un specialist.

Simptom # 8: Îți auzi adesea bătăile inimii.

Când te îndrăgostești de cineva sau ești emoționat din orice alt motiv, este normal să simți o bătaie puternică a inimii. Dar dacă experimentați periodic așa ceva, deși nu există o explicație pentru acest lucru, atunci probabil că aveți probleme serioase. Mai ales dacă simțiți dureri în zona gâtului și a încheieturii mâinii.

Acesta este cel mai probabil un semn că glanda tiroidă este suprasolicitată.

Simptom # 9: Uitarea.

Gândirea ta poate fi destul de „neclară”: acest lucru este normal, mai ales dacă ai peste 40 de ani. Dar dacă observi că „ceața” din capul tău apare prea des, acesta este deja un motiv să tragi un semnal de alarmă. Activitatea excesivă a glandei tiroide face dificilă concentrarea și amintirea informațiilor. Prin urmare, uitarea este un alt simptom important care nu poate fi ignorat.

Simptom # 10: Hipertensiune arterială.

Dacă suferiți de hipertensiune arterială, dar inima și alte organe sunt în regulă, atunci trebuie să vă verificați glanda tiroidă.

„Un nivel prea scăzut de activitate al acestei glande duce la faptul că nivelul de colesterol „rău” din organism crește brusc. Acest lucru, din păcate, duce rapid la insuficiență cardiacă ”, avertizează medicul.

Simptom 11: Creșterea apetitului.

Modificările în funcționarea glandei tiroide presupune aproape întotdeauna alterarea simțurilor gustului și mirosului. Dacă mănânci în mod constant și nu te poți sătura, atunci acesta poate fi un semn important al hipertiroidismului.

Simptom 12: Disconfort în zona gâtului.

Glanda tiroidă este situată în interiorul gâtului. Prin urmare, dacă simțiți durere sau un fel de disconfort în această zonă, ar trebui să vă faceți imediat o programare la medic. Observați și senzația de „nod în gât”. Dacă există și nu dispare, atunci aproape sigur aveți probleme.

Deși, pentru început, poți să te uiți în oglindă și să vezi că există o ușoară umflare la gât.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!