11 mari beneficii ale prunelor pentru sănătate

11 mari beneficii ale prunelor pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Prunele sunt fructe cu un continut ridicat de vitamine si minerale care aduc multe beneficii pentru sanatate. Prunele, consumate proaspete sau in diverse retete sanatoase, sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni hepatice si ale cailor biliare, precum si pentru reglarea tranzitului intestinal. Afla de ce este recomandat sa consumi cat mai multe prune. Care sunt beneficiile prunelor!

Beneficiile prunelor pentru sănătate

1. Ne păstrează memoria în stare bună, și ne ferește-ne de boala Alzheimer

În medicina populară iraniană, prunele sunt considerate un aliment care ajută la combaterea bolilor îmbătrânirii, precum boala Alzheimer. Acest fruct are substanțe care acționează la nivelul sistemului nostru nervos, iar creierul beneficiază de acestea.

Din progresul științific, s-a constatat că prunele conțin substanțe numite flavonoide, care au un efect pozitiv asupra învațării și memoriei. Aceste substanțe au un efect neuroprotector, care include aceste beneficii.

2. Ne îmbunătățesc starea de spirit, sunt aliații noștri împotriva depresiei

Astăzi, din cauza nevoilor vieții de zi cu zi, tot mai mulți oameni trăiesc sub stres constant; muncă, oraș, trafic, aproape toți am experimentat la un moment dat anxietate, stres și depresie.

Anterior, pruna era folosită ca relaxant, anxiolitic și pentru sindroamele depresive. Acest lucru se datorează faptului că conține acid clorogenic, un antioxidant care a fost studiat ca antidepresiv și un anxiolitic care are un efect similar cu diazepamul.

3. Prevenirea osteoporozei

În ultimele trei decenii, borul s-a dovedit a fi un nutrient important pentru anumite funcții ale corpului nostru. Cercetătorii au arătat că borul poate compensa modificările structurale ale scheletului care apar o dată cu un deficit de calciu, vitamina D sau magneziu.

În plus, poate crește sau imita efectele benefice ale anumitor hormoni (estrogeni) asupra sănătății oaselor. Datorită acestor acțiuni, borul a fost propus ca element suplimentar în prevenirea osteoporozei.

4. Ne ajută să rezolvăm problemele de constipație

Prunele au proprietăți laxative datorită unui compus numit sorbitol. Atunci când consumăm prune, sorbitolul generează un efect osmotic la nivel intestinal, adică apa pătrunde în intestine, ceea ce crește tranzitul intestinal, îndepărtând constipație.

De asemenea, este o sursă bună de fibre, care contribuie la această funcție de reglare a intestinelor și a digestiei.

5. Sunt bune și pentru combaterea excesului de grăsime din sângele nostru

O dietă dominată de consumul de fast-food și alimente bogate în grăsimi, precum și consumul excesiv de carne roșie poate duce la suferința de dislipidemie, adică cantitatea de grăsime din sângele nostru nu este normală. Acest exces de grăsime din sânge se acumulează în arterele noastre și provoacă probleme cardiace, printre alte boli.

Studiile științifice au demonstrat efectele pozitive de scădere a nivelului de colesterol la persoanele cu colesterol crescut în sânge (hipercolesterolemie). Prin urmare, includerea lor în dieta te va ajuta să ai grijă de inima și arterele tale.

6. Ne ajută să controlăm hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o cauză majoră a bolilor de inimă și un factor de risc important pentru accident vascular cerebral, boli coronariene, atacuri de cord, insuficiență cardiacă și boli de rinichi. Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Prunele conțin potasiu, un nutrient important care joacă un rol cheie în furnizarea unui efect antihipertensiv.

7. Sunt asociate cu prevenirea diabetului

Diabetul este un alt rău în societatea noastră care are multe cauze, dintre care multe sunt legate de un stil de viață sănătos. Diabetul la adulți apare treptat în corpul nostru. Începe cu o perioadă de intoleranță la glucoză, apoi o afecțiune numită rezistență la insulină.

8. Protejează dinții de carii

În înțelepciunea populară a unor culturi, prunele erau folosite pentru a face pasta de dinți. Aceste proprietăți protectoare ale sănătății noastre orale au fost studiate științific, constatându-se că prunele conțin un compus numit triterpenoid, care poate inhiba creșterea unor bacterii precum Streptococcus mutans, asociat cu cariile, sau Phophyromonas gingivalis, bacteriile care cauzează gingivita.

Prunele sunt bogate în vitamina C.

Prunele sunt o sursa bogata de vitamina C, fiecare fruct contine aproximativ 7% din doza zilnica recomandata.

Consumul de prune îmbunătățește vederea și elasticitatea pielii

Deoarece prunele sunt o sursă bogată de vitamina A și beta-caroten, prunele ajută la îmbunătățirea vederii și la prevenirea degenerescenței maculare.

Prunele tratează anemia cauzată de deficitul de fier

Prunele conțin o cantitate mică de fier organic digerabil, iar consumul regulat ajută la absorbția mai ușor a fierului din alte alimente. Pentru absorbția fierului se recomanda consumul timp de o luna, a cel puțin 300 g de prune pe zi, înainte de mesele principale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!