11 beneficii ale ginkgo biloba pentru sănătate, inclusiv efectele secundare și modul de consum

11 beneficii ale ginkgo biloba pentru sănătate, inclusiv efectele secundare și modul de consum

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ginkgo biloba este cultivat pe scară largă în întreaga lume pentru o varietate de scopuri, dintre care majoritatea sunt medicinale. Deși frunzele și semințele sale sunt adesea folosite în medicina tradițională chineză, cercetările moderne se concentrează în principal pe extractul de ginkgo, care este făcut din frunze.

Suplimentele de ginkgo sunt asociate cu mai multe aplicații și utilizări, dintre care majoritatea se concentrează pe funcția creierului și circulația sângelui.

Iată 11 beneficii ale ginkgo biloba.

1. Ginkgo biloba conține antioxidanți puternici

Conținutul de antioxidanți al ginkgo poate fi sursa beneficiilor sale de sănătate. Ginkgo conține niveluri ridicate de flavonoide și terpenoide, care sunt compuși cunoscuți pentru efectul lor antioxidant puternic. Antioxidanții luptă sau neutralizează efectele distructive ale radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt particule foarte reactive care sunt produse în organism în timpul funcțiilor metabolice normale, cum ar fi conversia alimentelor în energie sau detoxifiere.

Cu toate acestea, au și potențialul de a deteriora țesuturile sănătoase, contribuind la îmbătrânirea accelerată și la dezvoltarea bolii. Studiile asupra efectelor antioxidante ale ginkgo sunt promițătoare. Cu toate acestea, rămâne neclar exact cum funcționează și cât de eficient poate fi în tratarea unor boli specifice.

Rezumat: Ginkgo conține antioxidanți puternici care luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

2. Ginkgo biloba poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la lovire sau la pătrunderea unei substanțe străine sau corp străin în organism.

Reacția inflamatorie implică diferite componente ale sistemului imunitar care luptă împotriva corpului străin sau pentru a vindeca zona afectată.

Unele boli cronice provoacă o reacție inflamatorie chiar și atunci când nu există nicio boală sau rană în organism. În timp, această inflamație excesivă poate provoca leziuni permanente țesuturilor corpului și ADN-ului.

Ani de cercetare pe animale arată că extractul de ginkgo biloba poate reduce markerii inflamației atât în ​​celulele umane, cât și în cele animale în diferite stări de boală.

Unele condiții specifice în care extractul de ginkgo biloba reduce inflamația includ:

 • Artrită
 • Boala intestinului iritabil (IBD)
 • Ca n cer
 • Boala de inima
 • Accident vascular cerebral

Rezumat: Ginkgo biloba poate reduce inflamația cauzată de diferite afecțiuni. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru o astfel de utilizare pe scară largă pentru sănătate.

3. Ginkgo biloba îmbunătățește circulația sângelui și sănătatea inimii

În medicina tradițională chineză, semințele de ginkgo au fost folosite pentru a deschide „canale” de energie către diferite sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, creierul și plămânii.

Un studiu asupra persoanelor cu boli de inima care au luat suplimente de ginkgo biloba a arătat o creștere imediată a fluxului de sânge în mai multe părți ale corpului. Acest lucru se datorează unei creșteri cu 12% a nivelurilor de oxid nitric circulant, compusul responsabil pentru dilatarea vaselor de sânge.

În mod similar, un alt studiu a arătat același efect la vârstnicii care au primit extract de ginkgo biloba.

Cercetări suplimentare indică, de asemenea, efectele protectoare ale ginkgo biloba asupra sănătății inimii, sănătății creierului și prevenirea accidentului vascular cerebral. Există numeroase explicații pentru acest fapt, dintre care una ar putea fi compușii antiinflamatori prezenți în plantă.

Rezumat: Ginkgo biloba poate crește fluxul sanguin prin dilatarea vaselor de sânge. Poate fi folosit pentru tratarea bolilor asociate cu circulația deficitară.

4. Ginkgo biloba reduce simptomele tulburărilor mintale și ale demenței

Ginkgo biloba a fost evaluat în mod repetat pentru capacitatea sa de a reduce anxietatea, stresul și alte simptome asociate cu boala Alzheimer și scăderea funcției cognitive asociate cu îmbătrânirea.

O analiză a 21 de studii a arătat că, atunci când este utilizat împreună cu medicina tradițională, extractul de ginkgo biloba poate crește funcționalitatea persoanelor cu boală Alzheimer ușoară.

O altă revizuire a evaluat patru studii și a constatat o reducere semnificativă a gamei de simptome legate de demență atunci când ginkgo biloba a fost consumat timp de 22-24 de săptămâni.

Aceste rezultate pozitive pot fi legate de rolul pe care ginkgo biloba îl poate juca în îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, în special în tipurile vasculare de demență.

Rezumat: Nu se poate concluziona că ginkgo biloba vindecă boala Alzheimer și alte forme de demență, dar în unele cazuri poate ajuta. Șansele ca acest lucru să ajute par să crească odată cu utilizarea concomitentă cu tratamentul convențional.

5. Ginkgo biloba îmbunătățește funcția și bunăstarea creierului

Există analize care susțin că ginkgo biloba poate îmbunătăți funcția creierului la oamenii sănătoși. Mai multe studii mici susțin opinia că suplimentele de ginkgo biloba poate crește performanța mentală și bunăstarea.

Rezultatele unor astfel de studii au condus la afirmații care susțin că, consumul de ginkgo biloba oferă o memorie, concentrare și atenție îmbunătățite. Deși utilizarea ginkgo poate îmbunătăți abilitățile mentale, nu există garanții.

Rezumat: Unele studii arată că ginkgo biloba poate îmbunătăți abilitățile mentale ale oamenilor sănătoși.

6. Ginkgo biloba poate reduce anxietatea

Unele studii arată că, consumul de suplimente cu ginkgo biloba poate reduce simptomele de anxietate.

Mai multe studii pe animale au arătat o reducere a simptomelor de anxietate, care se poate datora conținutului de antioxidanti al ginkgo.

Într-un studiu, 170 de persoane cu anxietate generalizată au primit de la 240 mg la 480 mg de ginkgo biloba, iar unele au primit supliemnte care conțineau 0 ginko biloba pentru a oferi efectul placebo. Grupul care a primit cea mai mare doză de ginkgo biloba a raportat o reducere cu 45% a simptomelor de anxietate în comparație cu grupul placebo.

Deși administrarea de ginkgo biloba poate reduce anxietatea, este prea devreme pentru a trage concluzii definitive din cercetările existente.

Rezumat: Unele studii sugerează că ginkgo biloba poate ajuta la tratarea anxietății, deși acest lucru se datorează probabil conținutului său de antioxidanți.

7. Ginkgo biloba poate trata depresia

O analiza a studiilor pe animale arată că consumul de suplimente cu ginkgo biloba poate ajuta la tratarea simptomelor depresiei.

Șoarecii care au primit ginkgo biloba înainte de o situație stresantă au fost mai puțin afectați emoțional decât grupul care nu a primit suplimentul.

Studiile au arătat că acest efect se datorează proprietăților antiinflamatorii ale ginkgo-ului, care îmbunătățesc capacitatea organismului de a face față nivelurilor ridicate de hormoni de stres.

Rezumat: Efectele antiinflamatorii ale ginkgo-ului conferă potențialul de a trata depresia. Sunt necesare cercetări suplimentare.

8. Ginkgo biloba poate menține vederea și sănătatea ochilor

Foarte puține studii au examinat modul în care ginkgo biloba are legătură cu vederea și sănătatea ochilor. Cu toate acestea, primele rezultate sunt încurajatoare.

Un studiu a constatat că persoanele cu glaucom care au primit ginkgo biloba au avut un flux sanguin crescut la ochi, dar acest lucru nu a însemnat neapărat o vedere îmbunătățită.

O altă analiza a două studii a evaluat efectul extractului de ginkgo biloba asupra progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă. Unii participanți au raportat îmbunătățirea vederii, dar aceasta nu a fost semnificativă statistic pentru toți.

Multe dintre aceste rezultate pozitive par să fie legate de creșterea fluxului de sânge către ochi. Nu este clar dacă ginkgo ar îmbunătăți vederea la cei care nu suferă încă de tulburări de vedere.

Rezumat: Unele cercetări timpurii sugerează că administrarea de ginkgo poate crește fluxul de sânge către ochi, dar nu neapărat îmbunătăți vederea. Sunt necesare cercetări suplimentare.

9. Ginkgo biloba poate trata durerile de cap și migrenele

În medicina tradițională chineză, ginkgo biloba este un remediu foarte popular pentru durerile de cap și migrene.

Există foarte puține cercetări privind capacitatea ginkgo de a trata durerile de cap. Cu toate acestea, în funcție de cauza principală a durerii de cap, acest lucru poate ajuta.

De exemplu, este bine cunoscut faptul că ginkgo are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Dacă durerea de cap sau migrena sunt cauzate de stres excesiv, ginkgo biloba poate fi de ajutor.

În plus, dacă durerea de cap este asociată cu scăderea fluxului sanguin sau îngustarea vaselor de sânge, capacitatea ginkgo biloba de a dilata vasele de sânge poate îmbunătăți simptomele.

Rezumat: Datorită capacității sale de a crește fluxul sanguin și de a reduce inflamația, ginkgo biloba poate fi un tratament eficient pentru unele tipuri de dureri de cap.

10. Ginkgo biloba poate îmbunătăți simptomele astmului și Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)

Unele studii arată că ginkgo biloba poate îmbunătăți simptomele astmului și ale altor boli respiratorii inflamatorii, cum ar fi Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC).

Acest lucru se datorează compușilor antiinflamatori ai ginkgo biloba, care pot reduce inflamația căilor respiratorii și pot crește capacitatea plămânilor. Un studiu pe 75 de persoane a evaluat utilizarea extractului de ginkgo în plus față de terapia cu glucocorticosteroizi pentru a trata simptomele astmului.

Nivelul compușilor inflamatori din saliva celor care au primit ginkgo biloba a fost mult mai scăzut decât al celor care au primit numai medicamente.

Un alt studiu pe 100 de persoane a evaluat utilizarea unui amestec de ierburi chinezești care includea ginkgo biloba pentru a trata simptomele BPOC.

Cei care au folosit amestecul de plante au raportat o reducere semnificativă a tusei și a bronșitei pe o perioadă de trei luni, comparativ cu grupul de control.

Rezumat: Ginkgo biloba poate trata simptomele asociate cu bolile respiratorii datorită efectelor sale antiinflamatorii.

11. Ginkgo biloba reduce simptomele sindromului premenstrual

Cercetările anterioare au arătat că ginkgo bilobapoate ajuta la tratarea atât a simptomelor fizice, cât și psihologice ale sindromului premenstrual (PMS).

Un studiu pe 85 de studenți a constatat o reducere cu 23% a simptomelor PMS raportate la consumul de ginkgo biloba. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația cauzală dintre simptomele de ginkgo și sindromul premenstrual.

Rezumat: Ginkgo biloba poate ajuta la reducerea simptomelor PMS, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Efecte secundare potențiale ale ginkgo biloba

Este important să consultați un medic înainte de a include ginkgo biloba în rutina zilnică.

Pentru majoritatea adulților, riscul de a folosi ginkgo biloba este relativ scăzut, dar există cazuri în care ginkgo biloba poate provoca efecte adverse.

Dacă sunteți alergic la plantele care conțin alchilfenoli sau luați anumite medicamente, nu trebuie să luați ginkgo.

Iată 8 beneficii dovedite pentru sănătate ale ceaiului de ginko biloba

Reacțiile adverse posibile includ:

 • Greaţă
 • Diaree
 • Ameţeală
 • Dureri de cap
 • Durere abdominală
 • Erupție cutanată/reacție alergică

Ginkgo biloba are potențialul de interacțiuni adverse cu anumite medicamente. Unele interacțiuni pot crește riscul de sângerare.

Interacțiunile adverse posibile includ:

Diluanți ai sângelui (warfarină, aspirină)

SIZZS / IMAO / antidepresive (Prozac, Zoloft)

AINS (ibuprofen, tylenol)

Rezumat: Ca și în cazul oricărui supliment, înainte de a lua ginkgo biloba, este important să consultați un medic și să încetați să îl consumați dacă aveți reacții adverse negative sau interacțiuni medicamentoase adverse.

Forme de dozare și suplimente de ginkgo biloba

Ginkgo biloba este disponibil comercial sub următoarele forme:

 • Capsule
 • Tablete
 • Extracte lichide
 • Frunze uscate/ceai

Cele mai multe studii actuale reflectă rezultatele utilizând extractul de ginkgo biloba purificat. Nu mâncați semințe de ginkgo crude, deoarece sunt otrăvitoare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!