10 lucruri pe care o bunica le poate – și, prin urmare, trebuie – să le explice nepoților săi

10 lucruri pe care o bunica le poate – și, prin urmare, trebuie – să le explice nepoților săi

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 December 2022 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSpiritualitate

O bunica este un mentor înțelept care acum are timp să se bucure de statul cu nepoții, să le ofere încredere în sine și să îi învețe principiile vieții.

Iată 10 lucruri despre care o bunica trebuie să le spună nepoților săi:

1) Mă bucur atât de mult că Dumnezeu mi te-a dat.

Nepoții noștri cresc într-o lume care nu-L recunoaște pe Dumnezeu ca Creator. Prin urmare, este foarte important ca părinții, bunicii să le reamintească în mod regulat copiilor cine este Creatorul lor și cât de bun este El.

Arată-le copiilor că ești fericită de nașterea lor. Astăzi, mulți dintre ei se simt singuri și fără un rost. Unii se apropie de bunici, alții devin de necontrolat. De aceea este atât de important să petreceți mai mult timp cu copiii: jucați-vă cu ei, citiți-le povești înainte de culcare, faceți drumeții etc.

2) Sunt întotdeauna gata să te ascult.

Ascultarea și respectul nepoților trebuie câștigate. Învață să-i asculți cu atenție și, cel mai important, să-i auzi. Discutați chiar și cele mai mici probleme și necazuri cu ei. Dacă vorbești rar cu nepoții tăi, nu fii surprins dacă aceștia îți vor răspunde la remărcile și reproșurile tale cu indiferență. Copiii nu îi ascultă pe cei care nu s-au interesat niciodată de viața lor, ci doar i-au învățat și instruit.

3) Ești cea mai de preț comoară.

Copiii au nevoie de afecțiune și dragoste. Este important ca ei să audă că sunt apreciați. Cu cât le spui mai des nepoților tăi asta, cu atât le insufli mai multă încredere. O astfel de încredere îi va ajuta să reziste presiunii pe care societatea o pune asupra lor. Adolescenții care nu primesc dragoste acasă încep să o caute în altă parte.

4) Dumnezeu te iubește .

Este important să-i învățăm pe copii poruncile Lui Dumnezeu, pentru că ei ar trebui să știe și ce nu trebuie să facă. Însă dacă te concentrezi prea mult pe asta și ești prea strictă cu ei, vor începe să-L vadă pe Dumnezeu mai degrabă ca pe un judecător dur decât ca pe un Tată iubitor. Nu uita să le reamintești că Dumnezeu este iubire.

Dar nu te limita doar la cuvinte, arată-le dragostea ta, astfel încât copiii să înțeleagă mai bine cât de mare și nelimitată este iubirea Lui Dumnezeu. Spune-le nepoților tăi „Te iubesc” cu toată sinceritatea, altfel cuvintele tale vor fi un sunet gol pentru ei.

Recitiți următoarele pasaje din Biblie împreună cu nepoții tăi:

„Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” – (Ioan 3:16).

Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva de sus, nu va putea să vadă împărăţia lui Dumnezeu.” – (Ioan 3:1).

Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea Lui faţă de noi prin aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoşi.” – (Romani 5:8).

5) Dumnezeu are planuri pentru tine.

Copiii mici sunt adesea întrebați ce vor să fie când vor crește. Unii știu exact ce profesie vor alege în viitor, alții își schimbă decizia aproape în fiecare zi. Și asta e normal. În adolescență, nepoții tăi revin la această întrebare, gândindu-se adesea la ce ar trebui să facă cu viața lor.

Luați această povară de pe umeri, învățați-i pe nepoți că viața lor este în mâinile Lui Dumnezeu. Nu contează ce vor face, principalul lucru este că lucrarea lor este spre slava Lui Dumnezeu. Să-și amintească cuvintele simple: „Voi face ce vrea Domnul să facă cu mine”.

Nepoții tăi nu ar trebui să urmărească oportunități, înălțimi de carieră și bogăție, ei ar trebui să-L urmeze pe Hristos. Ei trebuie să se bazeze pe Dumnezeu și El va rezolva lucrurile cu înțelepciune.

„Pentru că a Lui făptură suntem, zidiţi în Hristos Iisus spre fapte bune, pe care Dumnezeu le-a gătit mai înainte, ca să umblăm întru ele.” – (Efeseni 2:10).

6) Dragostea pentru Dumnezeu este secretul iubirii pentru aproapele.

Dragostea pentru cei din jur trebuie hrănită și cultivată, nu ne este dată de natură. Când Iisus a fost întrebat „Care este prima poruncă dintre toate?” El a răspuns:

30. Şi: “Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta”. Aceasta este cea dintâi poruncă. 31. Iar a doua e aceasta: “Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă.” – (Marcu 12:30-31).

Nepoții tăi ar trebui să știe că este dificil pentru o persoană să-i iubească pe alții dacă nu-L iubește pe Dumnezeu.

Dimpotrivă, cu cât petreci mai mult timp gândindu-te la Dumnezeu, studiind Sfintele Scripturi, cu atât ai mai multă dragoste pentru tot ce te înconjoară. Oferiți un exemplu de iubire sinceră și dezinteresată nepoților voștri, pentru că Isus a spus:

Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” – (Luca 6:40).

7) Învață să ierți.

Nepoții tăi trebuie să învețe să-i ierte pe cei care le fac rău. Dar datorită harului Lui Dumnezeu și puterii Duhului, putem fi eliberați de aceste păcate. Iertarea nu este un semn de slăbiciune, ne eliberează, ne face mai buni.

8) Nu fi trist.

În mesajul lui Timotei se spune: „Marele câștig este evlavia cu plăcerea”. Necredința este un mare păcat. Ne străduim întotdeauna pentru mai mult, dar nu întotdeauna obținem ceea ce ne dorim. Acest lucru duce la disperare și gânduri depresive.

Învață-i pe copii să fie recunoscători pentru lucrurile mărunte: pentru un acoperiș deasupra capului, pentru mâncare, pentru oportunitatea de a învăța. Acest lucru îi va ajuta să rămână fericiți chiar și în cele mai dificile situații.

Nu vă răsfățați prea mult nepoții. Lasă-i să învețe să aprecieze ceea ce au.

9) Mă rog pentru tine.

Pune-te în genunchi dimineața (când toată lumea încă doarme) și roagă-te pentru familia și prietenii tăi. Spune-i nepoților tăi că există cineva care să se roagă pentru ei, că se află sub o protecție de încredere – a ta și a Lui Dumnezeu. Dați-le un exemplu – lăsați-i să vadă puterea rugăciunii.

Lasă nepoților tăi o altă moștenire importantă – arată-le că rugăciunea sinceră poate face minuni. Dați-le exemple din viață, studiați împreună Biblia, atrageți-le atenția asupra cât de important este să îi adresați rugăciuni Lui Dumnezeu. Doar ajutorul0 Lui Dumnezeu este cheia succesului.

10) Tu ești viitorul acestei lumi.

„Lumea se rostogolește în abis”, „Oamenii au înnebunit, sunt în robia diavolului” – astfel de fraze nu pot decât să sperie un copil. Sarcina ta este să-i oferi o idee clară și clară despre lume. Există nedreptate și păcat în această lume, dar există și iubire.

Nu speriați copiii, nu le creșteți anxietatea și îngrijorarea. Învață-i bunătatea, ca să poată aduce lumină și iubire în lume. Nu le lua speranța căci își vor pierde scopul și vor renunța.

Dă-le speranță, „căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”.

Ai ceva de adăugat la această listă? De care dintre aceste puncte ați dori să țineți cont?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!