“Suferi de pe urma nedreptatii unui om rau? Iarta-l, ca sa nu fiti astfel doi oameni rai!” – Invataturile Sfantului Augustin iti vor alina sufletul

Publicitate

Odata ce vei citi aceste invataturi si citate ale sfantului Augustin, vei intelege mai bine aceasta lume si o vei accepta asa cum este ea, cu binele si raul aferent.

Augustin de Hipona (354 – 430), cunoscut precum sfantul Augustin in randul catolicilor si drept Fericitul Augustin in randul crestinilor ortodocsi, este o personalitate reprezentativa a lumii crestine si nu numai, fiind unul dintre cei mai mari teologi si filozofi crestini.

Sfantul Augustin este cunoscut si ca un mare vindecator de suflet. Odata ce vei citi aceste invataturi si citate ale sfantului Augustin, vei intelege mai bine aceasta lume si o vei accepta asa cum este ea, cu binele si raul aferent.
Sfantul Augustin, vindecatorul sufletelor. 10 invataturi care iti vor deschide ochii sufletului

1. Iubirea inseamna generozitate, iubirea inseamna sa daruiesti. Iubirea inseamna sa iti deschizi ochii si urechile si sa auzi si sa vezi suferintele si nevoile celorlalti, actionand pentru a-i ajuta. sfantul Augustin ne ofera, poate, una din cele mai frumoase definitii ale iubirii:

“Va intrebati cum arata iubirea? Are maini pentru a-i ajuta pe altii. Are picioare pentru a se grabi catre cei saraci si nevoiasi. Are ochi pentru a vedea mizeria si ananghia. Are urechi pentru a auzi suspinele si amaraciunile oamenilor. Asa arata iubirea.”

2. Binele si raul coexista in univers, este legea fireasca a existentei. Oricat de greu ne este sa acceptam acest lucru, suferinta vine insotita si de un bine, iar moartea si degradarea fac parte din ordinea naturala.

“Raul fizic a fost, cu siguranta, permis de Dumnezeu si se poate spune ca, intr-un anume sens, a fost chiar voit de Dumnezeu. Desigur, Dumnezeu nu l-a voit de dragul lui, ci el a voit un univers, o ordine naturala, care, presupune cel putin posibilitatea defectelor fizice si a suferintei.”

3. Iubirea este, probabil, unul din cele mai puternice sentimente din univers, caci ea poate invinge si transcede timpul, ea trece dincolo de moarte si universul fizic. O declaratie de iubire este de fapt o declaratie de eternitate.
“A spune cuiva “te iubesc” inseamna de fapt ca “tu nu vei muri niciodata”.

4. Iarta. Chiar daca rautatea unui om iti face rau, sfantul Augustin ne invata sa il iertam caci astfel vom deveni asemenea lui. Rautatea nu se vindeca prin rautate, ci prin bunatate si iubire.

“Suferi de pe urma nedreptatii unui om rau? Iarta-l, ca sa nu fiti astfel doi oameni rai!”

5. Cuvintele sunt foarte puternice si trebuie sa fim atenti la ceea ce rostim caci ele pot influenta covarsitor viata unui om. Asa cum ne respectam corpul si ii oferim acele alimente despre care stim ca ii fac bine, asa ar trebui sa ii respectam si pe ceilalti si sa le oferim cuvinte care nu le fac rau.

Publicitate

“Unii oameni isi aleg mancarea cu multa luare-aminte si nu ingaduie sa intre in gura lor anumite alimente, dar ei nu sunt atenti si nu isi aleg cuvintele care ies din gura lor”.

6. Suntem o creatie divina si ar trebui sa vedem minunile din noi. De cele mai multe ori ne minunam de maretia locurilor pe care le vedem si percepem in ele perfectiunea creatiei, dar nu vedem universul complex si miracolul care exista in alcatuirea fiintei umane.

“Oamenii merg in locuri straine pentru a se minuna de inaltimea muntilor, valurile uriase ale marilor, lungul parcurs al raurilor, nemarginita intindere a oceanelor, miscarea circulara a stelelor, dar trec pe langa ei insisi fara sa se minuneze deloc.”

7. Fa bine cand poti, unde poti, cat poti celor care au cu adevarat nevoie, insa fii constient ca nu poti face bine planetei intregi chiar daca ti-ai dori acest lucru. Prin urmare, inclina-ti atentia catre cei care au fost condusi, prin diferite fire ale proniei divine, in conexiune mai apropiata cu tine.

“Din moment ce nu poti face bine tuturor din aceasta lume, acorda-le o atentie speciala celor care, prin incidente ale timpului, ale locului si ale circumstantelor sunt adusi mai aproape de tine.”

8. Cu cat mai mult ne iubim pe noi insine, cu atat mai mult ne apropiem de Dumnezeu’

“Iubirea fata de tine se vede prin aceea ca iubesti pe Dumnezeu din toata fiinta ta (…) Crezi ca foloseste Dumnezeu din faptul ca-L iubesti? (…) Cand il iubesti, tu esti cel ce dobandeste folos (…) Dar vei zice: cand nu m-am iubit pe mine insumi? Nu te-ai iubit cand n-ai iubit pe Dumnezeu Cel care te-a zidit (…) Numai acela se iubeste pe sine, acela care iubeste pe Dumnezeu. Cu cat mai mult ne iubim pe noi inaine, cu atat il iubim mai mult pe Dumnezeu.”
Citeste si:

9. Adevarata libertate este a sufletului, ea vine din interior, nu poate fi inrobita sau subjugata. De aceea, marile spirite iluminate isi gaseau pacea interioara chiar si in conditii exterioare extrem de dure, precum in inchisori sau lagare de concentrare.

“Omul bun este liber, chiar daca e sclav. Omul rau este sclav, chiar daca e rege”.

10. Orice lucru creat exista doar daca are un opus.

“Lumea este obisnuita sa lucreze cu dihotomii si aceasta pentru ca natura gandirii este diviziunea, multiplul. Gandirea se aplica naturii si astfel ea devine un dar facut acesteia. Gandirea ne spune ca un lucru nu poate exista decat daca are un opus si acest fapt se aplica doar lucrurilor create.”

Sursa: ea.md

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Esti casatorita sau ai doar o relatie? Trebuie sa stii asta – 7 obiceiuri care iti distrug garantat viata de cuplu

Publicitate

Obiceiurile nesănătoase sunt dificil de înlăturat, mai ales atunci când le-am dezvoltat în timpul unei relații de lungă durată.

Simțim, de multe ori, că relațiile noastre de cuplu suferă, însă nu ne dăm seama cu exactitate ce nu merge bine. În plus, nici unul dintre parteneri nu este vinovat de asta, ci între ei au apărut câteva obiceiuri nesănătoase.

Nu toate obiceiurile din relațiile de cuplu sunt nocive. Există, astfel, și obiceiuri bune, care îi fac pe parteneri să funcționeze mult mai bine împreună în anumite situații decât ar funcționa separat. Însă obiceiurile nefaste lucrează împotriva bunului mers al relației, iar dacă sunt prea multe sau persistă mult prea mult timp, acestea pot distruge relația cu partenerul de cuplu.

Iată care sunt cele mai nocive obiceiuri care pot distruge o relație de cuplu:

Te opui schimbării de orice fel

Multe persoane se opun schimbărilor de orice fel, deoarece au o capacitate redusă de adaptare la situații noi. În timp ce unii oameni refuză să-și schimbe locul de muncă, deși satisfacțiile profesionale sunt minime, altele refuză să redecoreze casa sau să schimbe, din când în când, amplasarea obiectelor de mobilier din living sau din dormitor. Cu toate acestea, micile schimbări pe care le facem în propriile noastre locuințe ne pot scoate din rutina zilnică, ne pot revigora starea de spirit și ne pot învăța că schimbarea este necesară inclusiv într-o relație de cuplu.

Nu trebuie să-ți cumperi o casă nouă sau să schimbi întregul mobilier. Poți apela, însă, la cel mai simplu truc de cosmetizare a unei locuințe: schimbă perdelele și draperiile! În magazinele online găsești modele fascinante, în culori care vor oferi locuinței tale un aer fermecător, după cum vedem la retroboutique.ro. O persoană care învață să nu se mai opună schimbărilor este o persoană capabilă să renunțe la obiceiurile nocive pentru relația de cuplu.

Aștepți ca partenerul tău să-ți ofere primul dovezi de afecțiune

Un studiu a demonstrat faptul că femeile sunt mai predispuse să aștepte dovezi de afecțiune din partea bărbaților decât partenerii lor, conform psychologytoday.com. Acest lucru poate fi, însă, nociv pentru relația de cuplu și pentru tine însăți, deoarece te „obligă” sa aștepți mereu ca celălalt să facă primul pas, fără a-ți oferi șansa de a obține ceea ce-ți dorești prin propriile tale acțiuni.

Te cerți cu partenerul tău din aceleași motive

Publicitate

În multe cupluri intervin o serie de certuri care par să aibă aceleași motive și se repetă într-un mod obositor și foarte frustrant. În astfel de situații este bine să vă faceți timp să discutați problemele care vă apasă, mai ales atunci când sunteți amândoi calmi și raționali. Vorbiți deschis, aflați ce vă deranjează de fapt în situațiile respective, cum vă simțiți în acele clipe și cum puteți să rezolvați efectiv problemele. Nu evitați astfel de discuții, doarece v-ar putea salva relația de cuplu.

Crezi că partenerul tău va fi mereu lângă tine, indiferent de modul în care te porți cu el

Nimic mai fals! Iubirea necondiționată nu există decât între părinți și copii. În orice relație de cuplu, iubirea este condiționată de modul în care partenerul de cuplu vine în întâmpinarea nevoilor persoanei iubite. Este bine să știi că partenerul tău îți poate tolera ieșirile nervoase ocazionale și accesele rare de furie. Însă, dacă nu reușești să te stăpânești și consideri că el va fi alături de tine indiferent de modul în care alegi să te porți cu el, ai putea avea o surpriză, iar acea surpriză se numeste „singurătate”.

Ești prea serioasă

Dacă analizezi situația cu sinceritate, ai putea constata că ești mult mai veselă în preajma prietenilor tăi decât acasă, alături de iubitul sau de soțul tău. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat că o „partidă” ocazională de râs alături de partenerul de cuplu poate fi impulsul de care relația voastră avea nevoie pentru a se revigora.

Nu mâncați împreună

Ritmul de viață alert și munca ce pare să nu se încheie niciodată vă pot da relația peste cap, mai ales dacă ajungeți acasă târziu și foarte obosiți. Cu toate acestea, daca mâncați împreună măcar de două ori pe săptămână veți deveni conștienți de importanța unui astfel de obicei. Închideți telefoanele mobile, ascultați câteva melodii relaxante și bucurați-vă unul de compania celuilalt.

Nu te desparți niciodată de telefonul mobil

Oamenii pierd constant capacitatea de a relaționa în mod natural și sănătos cu partenerii de cuplu, fiind mult prea preocupați de statusurile de pe Facebook sau de căsuțele de chat. Dacă nu poți să mănânci alături de iubitul tău fără să ai alături de tine telefonul mobil, atunci este timpul să faci o mare schimbare: învață, din nou, să vorbești cu persoana de lângă tine și să-i oferi sentimentul că ești alături de partenerul tău atunci când petreceți timp împreună.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
LifeStyle