10 invataturi budiste ZEN care iti vor schimba viata!

10 invataturi budiste ZEN care iti vor schimba viata!

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 February 2018 in Spiritualitate

Budismul, care foloseste de secole parabolele, anecdotele si pildele pentru a-i ajuta pe oameni sa devina mai intelepti si sa inteleaga mai bine lectiile de viata oferite de aceasta religie. Cele mai cunoscute dintre ele sunt invataturile budiste zen, pe care calugarii budisti le folosesc pentru a-si ajuta discipolii sa inteleaga mai bine realitatea. Iata zece invataturi budiste ZEN care iti vor schimba viata, propuse de theunboundedspirit.com:

O existenta inutila

Un fermier era atat de batran incat nu-si mai putea lucra pamantul. Isi petrecea fiecare zi stand pe prispa. Fiul sau, care muncea la ferma, privea din cand in cand si isi vedea tatal stand in acelasi loc. “Nu este de niciun folos”, isi spunea fiul in sinea sa. “Nu face nimic toata ziua”. Intr-o zi, pentru ca era atat de nervos pe tatal sau, acesta a realizat un cosciug din lemn, l-a tarat pana la prispa si i-a spus tatalui sau sa se bage in el. Fara sa spuna un cuvant, batranul s-a urcat in cosciug. Dupa ce a pus capacul, fiul a tarat cosciugul pana la marginea unei prapastii din apropierea fermei. Pe cand se pregatea sa-l arunce, a auzit un ciocanit usor in lmen. A deschis capacul. Tatal sau, la fel de linistit, si-a privit fiul si i-a spus: “Stiu ca vrei sa ma arunci in prapastie, dar inainte sa o faci, am o sugestie”. “Care este?”, a intrebat fiul. “Arunca-ma in prapastie daca vrei, dar pastreaza cosciugul acesta bun din lemn. Copiii tai vor avea nevoie sa-l foloseasca”.

Multa munca

Un elev la arte martiale isi intreaba profesorul: “Ma dedic invatarii tehnicii tale de arte martiale. Cat va dura pana cand voi invata?”. Raspunsul profesorului a fost unul obisnuit: “Zece ani”. Nerabdator, elevul a intrebat: “Dar vrea sa invat mai repede. Voi munci mai mult. Voi exersa in fiecare zi, zece sau mai multe ore daca sunt nevoit. Cat va dura atunci?”. Profesorul a stat pe ganduri un moment si a raspuns: “20 de ani”.

Luna nu poate fi furata

Ryokan, un maestru Zen, traia o viata simpla la poalele unui munte, intr-o coliba mica. Intr-o seara, un hot a intrat in coliba, dar a descoperit ca nu este nimic de furat. Ryokan s-a intors si a surprins hotul. “Poate ca ai venit de departe ca sa ma vizitezi si nu ar trebui sa pleci cu mana goala. Te rog sa primesti in dar hainele mele”, a spus Ryokan. Hotul era uluit. A luat hainele si a fugit. Ryokan statea dezbracat si privea luna. “Bietul om. As vrea sa-i pot darui aceasta luna frumoasa”, a spus Ryokan.

O ceasca cu ceai

Nan-in, un mastru japonez din perioada Meiji (1868 – 1912), a primit in vizita un profesor universitar care a venit pentru a-l intreba despre intelepciunea Zen. Nan-in a servit ceaiul. I-a umplut ceasca musafirului sau, dar a continuat sa toarne. Profesorul privea cum ceasca de ceai se revarsa. Nu s-a putut abtine si a spus: “Este prea plina. Nu mai incape in ea!”.

“La fel ca aceasta ceasca, si tu esti plin de propriile tale opinii si speculatii. Cum iti pot arata ce este Zen, daca nu iti golesti mai intai ceasca?”, a raspuns Nan-in.

Portile Raiului

Un soldat pe nume Nobushige s-a dus la inteleptul Hakuin si a intrebat: “Exista cu adevarat rai si iad?”.

“Cine esti tu?”, a intrebat Hakuin.

“Sunt un samurai”, a raspuns soldatul.

“Tu, un samurai!”, a exclamat Hakuin. “Ce fel de conducator te-ar lua pe tine in garda lui? Dupa fata pari mai degraba un cersetor”. Nobushige s-a enervat atat de tare incat a inceput sa-si scoata sabia. Dar Hakuin a continuat: “Deci ai si o sabie! Probabil ca nici nu e suficient de ascutita ca sa-mi poti taia capul.”

Pe masura ce Nobushige devenea tot mai nervos si isi scotea sabia, Hakuin a spus: “Iar acum s-au deschis portile iadului!”

Auzind aceste cuvinte si intelegand morala inteleptului, samuraiul si-a bagat sabia in teaca si a facut o plecaciune.

“Acum s-au deschis portile Raiului!”, a adaugat Hakuin.

Pe partea cealalta

Intr-o zi, un tanar budist a ajuns in calatoria sa spre casa la malul unui rau lat. Privind fara speranta la marele obstacol din calea sa, acesta a stat ore in sir pe ganduri cum ar putea sa treaca raul involburat. Cand era pe punctul de a renunta la calatoria sa, a vazut un invatator intelept pe celalalt mal al raului. Tanarul budist a strigat la invatator: “Inteleptule, imi poti spune cum pot sa ajung pe partea cealalta a raului?”

Invatatorul a stat pe ganduri cateva minute, s-a plimbat in sus si in josul raului, iar apoi a strigat: “Fiule, esti pe partea cealalta”.

Timpul pentru moarte

Ikkyu, maestrul Zen, era foarte intelept chiar si atunci cand era doar un baietel. Maestrul lui avea o ceasca pretioasa, rara si foarte veche. Ikkyu a spart din greseala ceasca si a fost foarte mahnit. Auzind pasii profesorului sau, acesta a ascuns cioburile la spate. Cand maestrul a aparut, Ikkyu a intrebat: “De ce mor oamenii?”

“Asa este natural”, a explicat batranul. “Totul trebuie sa moara dupa un timp”.

Ikkyu a scos ceasca sparta si a spus: “Era timpul ca ceasca ta sa moara”.

Mintea in miscare

Doi oameni se certau despre un steag care se misca in vant.

“Este vantul care se misca”, a spus primul. “Nu, steagul este cel care se misca”, a spus al doilea.

Un maestru Zen, care trecea intamplator pe langa ei, a auzit cearta lor si i-a intrerupt. “Nici steagul, nici vantul nu se misca. Mintea este cea care se misca”, a spus inteleptul.

Va trece

Un elev s-a dus la profesorul sau de metitatie si i-a spus: “Meditatia mea este oribila! Ma simt distras, ori ma dor picioarele, ori adorm constant. Este oribil!”

“Va trece”, i-a raspuns mentorul.

Dupa o saptamana, elevul s-a intors la profesor: “Meditatia mea este minunata. Ma simt atat de constient, atat de viu! Este minunat!”.

“Va trece”, i-a raspuns mentorul.

Deasupra prapastiei

Intr-o zi, in timp ce mergea prin salbaticie, un om s-a intalnit cu un tigru fioros. A fugit, dar a ajuns curand la marginea unei prapastii. Disperat sa-si salveze viata, s-a agatat de o liana si a coborat deasupra prapastiei. In timp ce omul atarna acolo, doi soricei au iesit dintr-o gaura si au inceput sa rontaie liana de care el era agatat.

Dintr-o data, omul a observat langa liana o capsuna salbatica mare si frumoasa. A cules-o si a bagat-o in gura. A fost incredibil de gustoasa!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!