10 efecte secundare ciudate ale medicamentelor

10 efecte secundare ciudate ale medicamentelor

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 December 2022 in CuriozitățiSanatateStiinta

Medicina modernă este aproape de miracol. Numărul de vieți salvate în fiecare an de boli, de la penicilină și insulină până la tratamente pentru boli care în trecut erau considerate incurabile, este uluitor. Dar există un preț de plătit pentru asta, și nu în bani. Multe medicamente au efecte secundare, iar unele dintre ele sunt destul de ciudate…

10. Gangrena Fournier

Jardines a fost aprobat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 de către U.S. Food and D Administration încă din 2014. În reclame, așa cum prevede legea SUA, este furnizată o listă de efecte secundare. Despre ele se vorbește adesea cu o voce calmă, astfel încât spectatorii au mai puține șanse să fie șocați atunci când naratorul ajunge la fasceita perineală necrozantă.

Această afecțiune, cunoscută și sub numele de gangrena Fournier, se caracterizează prin înnegrirea și putrezirea țesuturilor perineului, zona dintre anus și organele genitale.

Infecțiile cu ciuperci sunt unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale Jardines și au fost observate atât la bărbați, cât și la femeile care iau acest medicament. Mecanismul exact este necunoscut, dar unii diabetici sunt mai predispuși la infecții ale tractului urinar și infecții cu ciuperci din cauza glicemiei crescute, iar gangrena Fournier se poate dezvolta din același motiv.

9. Urina Curcubeu

Acest lucru se poate manifesta în multe feluri, dar dacă vezi că urina ta are o nuanță de curcubeu atunci când îți golești vezica urinară, sigur te va speria. Există o serie de alimente care pot afecta culoarea urinei, dar medicamentele, în general, nu ar trebui.

Cu toate acestea, medicamente precum Thorazine și Ex-Lax dau urinei o nuanță roșie. Clorochina face urina maro închis, amitriptilina verde sau albastră, warfarina portocalie sau roșie. Excesul de vitamine B transformă urina într-un lichid galben neon. Unele medicamente pot chiar face ca urina să devină neagră.

De regulă, decolorarea nu este periculoasă în sine; acest efect secundar dispare atunci când medicamentul nu mai este luat.

8. Mâncărime în zona genitală

Mâncărimea este un efect secundar care poate apărea ca urmare a luării a tot felul de medicamente. Astfel se manifestă o alergie la oricare dintre componentele medicamentului. Phloxine este un medicament care are ca mâncărime unul dintre efectele sale secundare.

Dacă aveți pneumonie sau ciumă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie ofloxacină pentru a le trata. Este un antibiotic care luptă împotriva multor infecții. La fel ca majoritatea antibioticelor, poate provoca tulburări de stomac, diaree sau dureri de cap. Cu toate acestea, poate provoca și mâncărime în zona genitală.

Alte efecte secundare ale ofloxacinei includ anemia, coșmarurile, psihoza toxică și sensibilitatea la lumina soarelui. Acestea nu sunt reacții adverse comune, dar sunt enumerate ca potențiale.

7. Scăderea înălțimii

Prednisonul este un medicament care a fost utilizat în America din 1955. Este unul dintre cele mai comune medicamente care tratează astmul, alergiile, tuberculoza, scleroza multiplă și chiar insuficiența cardiacă. Are o gamă largă de utilizări și, în cea mai mare parte, acest lucru se datorează efectelor secundare tolerabile.

Creșterea în greutate, amețelile, durerile de cap și schimbările de dispoziție sunt efecte secundare destul de frecvente ale administrarii de Prednison. Efectele secundare rare includ scaune cu sânge și grăsime corporală anormală. Și, poate, cel mai ciudat dintre ele este o scădere a înălțimii.

Utilizarea Prednisonului de către pacienții mai tineri poate duce la scăderea înălțimii. Aceasta înseamnă că atunci când vei crește, vei fi mai scund decât ar fi trebuit. Diferența este nesemnificativă și poate fi de doar un centimetru, dar totuși.

6. Limbă neagră păroasă

Pepto Bismol, un remediu pentru arsuri la stomac, greață, indigestie și diaree, are un efect secundar curios legat de limbă. Poate duce la o limbă neagră păroasă. De fapt, acesta este un efect secundar comun. De obicei, dispare în câteva zile.

Subsalicilatul de bismut, ingredientul activ din Pepto Bismol, dă limbii o culoare neagră prin reacția cu sulful din gură (nu la toată lumea).

4. Sânge verde

Sumatriptan este un medicament utilizat pentru tratarea migrenelor. Este în vânzare de la începutul anilor 1990. S-a dovedit a fi destul de popular și eficient, cu peste șase milioane de oameni care îl folosesc în prezent. Oboseala și vărsăturile sunt printre cele mai frecvente efecte secundare pe care oamenii le experimentează atunci când iau acest medicament.

Sulful este una dintre substanțele care formează sumatriptan, iar în cazuri foarte rare poate provoca sulfhemoglobinemie. Acest lucru se întâmplă atunci când moleculele de hemoglobină din sânge se leagă de atomii de sulf și devine verde.

3. Revenirea culorii părului

Industria globală de colorare a părului generează profituri de 30 de miliarde de dolari pe an. Sunt multe! Și, deși mulți oameni își schimbă culoarea părului mai ales în scopuri estetice, unii vor să scape de părul gri în acest fel.

Lupta împotriva îmbătrânirii este în desfășurare și pentru mulți nu este ușor. Dar se dovedește că există un medicament care are efectul secundar neașteptat de a întoarce timpul înapoi, cel puțin în ceea ce privește culoarea părului.

Imatinib este un medicament prescris adesea persoanelor cu leucemie. Medicii francezi au fost primii care au observat efectul său secundar neobișnuit: la o parte dintre pacienții cu părul gri, după aproximativ cinci luni de administrare a medicamentului, părul a început să-și refacă culoarea naturală.

Acest efect secundar nu este obișnuit, iar medicii nu înțeleg pe deplin mecanismul său de acțiune. Aceștia avertizează că oamenii nu ar trebui să ia Imatinib doar pentru că vor să scape de părul gri. Medicamentul are multe alte reacții adverse potențiale, inclusiv greață și insuficiență cardiacă.

2. Sentimentul de moarte iminentă

Compusul chimic adenozina se găsește în mod natural în celulele umane, cu toate acestea, este folosit și ca medicament. Poate fi folosit, printre altele, pentru a elimina tahicardia supraventriculară și pentru a pregăti pacienții pentru teste de stres cardiac.

Chiar dacă adenozina este un compus organic care se găsește în corpul uman, atunci când pacienții îl primesc intravenos, poate provoca efecte secundare ciudate. Acestea includ amorțeală și amețeli, precum și un sentiment de moarte iminentă.

1. IQ mai mare

La fel cum se adaugă fluor în apă pentru a preveni cariile dentare, iodul este adăugat la sare pentru a preveni deficiența de iod. A devenit popular în anii 1980, dar există încă din anii 1920 și rezultatele au fost uimitoare. Se știe că deficitul de iod cauzează probleme cu tiroida și defecte congenitale grave. Una dintre principalele cauze ale întârzierii dezvoltării și ale tulburărilor asociate este deficitul de iod.

Studiile au descoperit că, după ce sarea iodată a fost introdusă în zonele în care deficiența de iod este obișnuită, scorurile IQ au crescut general cu aproximativ 15 puncte. O întreagă generație de oameni a devenit mai inteligentă datorită iodului din sare!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!