10 curiozități despre viața Cleopatrei, ultima regină a Egiptului elenistic

10 curiozități despre viața Cleopatrei, ultima regină a Egiptului elenistic

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2023 in CuriozitățiIstorieLifeStyle

Una dintre cele mai cunoscute și influente femei din întreaga istorie, fără îndoială, a fost Cleopatra, ultima regină a Egiptului elenistic. Ea se remarca prin inteligența sa neobișnuită, perspicacitatea sa și abilitatea de a fi un lider puternic și un strateg excelent. Iată câteva fapte interesante despre această personalitate strălucitoare și controversată.

1. Nu era egipteancă.

Tatăl lui Cleopatra, Ptolemeu al XII-lea Auletes, era de origine greacă. El a preluat tronul Egiptului după moartea lui Alexandru cel Mare.

2. S-a născut dintr-un mariaj incestuos.

Tatăl lui Cleopatra s-a căsătorit cu propria sa soră, inițiind astfel o tradiție regală a incestului. De atunci, căsătoriile între frați și surori au devenit obișnuite în această familie.

3. Probabil nu era prea frumoasă.

Istoricii susțin că celebra regină a Egiptului avea o apariție atrăgătoare, dar nu mai mult. Cu toate acestea, Cleopatra știa cum să aibă grijă de ea și folosea produse cosmetice fabricate după rețetele sale. Aceasta nu atrăgea bărbații doar prin înfățișarea sa și manierele ei, ci și prin educația sa: Cleopatra cunoștea peste 7 limbi și avea o bună înțelegere a filosofiei, matematicii, politicii și literaturii vremii sale.

4. Cleopatra nu se oprea în fața asasinatului atunci când era necesar.

S-a căsătorit cu fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIII-lea, când ea avea 18 ani și el doar 12 ani. Împreună au domnit timp de 4 ani, până când tânărul rege a inițiat o revoltă împotriva Cleopatrei. Cu ajutorul lui Gaius Iulius Cezar, regina a înăbușit revolta. La scurt timp, fostul ei soț s-a înecat în Nil. După aceea, Cleopatra s-a căsătorit cu un alt frate mai mic, Ptolemeu al XIV-lea, dar și acesta a murit în circumstanțe misterioase. De asemenea, Cleopatra l-a convins pe Marcus Antonius să își omoare sora, Arsinoe, care era rivala ei în lupta pentru tron.

5. Știa cum să impresioneze.

Potrivit scriitorului grec antic Plutarh, pentru a-l cuceri pe Gaius Iulius Cezar, Cleopatra a ordonat să fie înfășurată într-un cearceaf, legată cu o frânghie și să i se prezinte în această stare comandantului militar. Astfel, ea a vrut să arate că se bazează pe mila lui Cezar. La fel de impresionantă a fost și apariția Cleopatrei în fața lui Marcus Antonius. Ea a venit la el pe o navă cu vele roșii, cu pupa aurită și vâsle argintii, iar puntea era presărată cu petale de trandafir.

6. Cleopatra a fost în Roma în timpul asasinării lui Cezar.

Relația lor a durat destul de mult, iar prezența Cleopatrei în Roma a fost unul dintre motivele care au accelerat asasinarea lui Cezar. La scurt timp, regina a părăsit Roma, lăsând în urmă o moștenire legată de modă – multe femei romane de atunci au început să copieze coafurile ei exotice și bijuteriile din perle.

7. Știa să se distreze.

Cu toate că relația ei cu Antonius avea o dimensiune politică, ei își petreceau cu adevărat timpul împreună și se distrau, mai ales la vreo petrecere. La Alexandria, Cleopatra și Antonius au fondat un club propriu, cunoscut sub numele de “Splendida Inimă”. Clubul organiza petreceri de noapte în timpul cărora se desfășurau diverse jocuri și concursuri.

8. A condus personal o flotă navală într-o bătălie.

Când Cleopatra s-a căsătorit cu Marcus Antonius, acest lucru a declanșat un scandal în societatea romană care a dus la război. În timpul Bătăliei de la Actium, regina a condus personal o flotă formată din mai multe zeci de nave egiptene. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a câștiga bătălia împotriva flotei lui Octavian, și curând Cleopatra a fost nevoită să se retragă în Egipt.

9. Cleopatra, probabil, nu a murit de la mușcătura de șarpe.

Legenda spune că atunci când Cleopatra a aflat de sinuciderea lui Marcus Antonius, ea s-a sinucis și ea, lăsându-se mușcată de un șarpe veninos. Cu toate acestea, unii istorici cred că Cleopatra a murit folosind otravă ascunsă în pieptenele ei. Există și o versiune conform căreia ea s-a sinucis folosind o amestecare mortală de opiu și boloșină.

10. Filmul despre Cleopatra realizat în 1963 a devenit unul dintre cele mai scumpe din istoria cinematografiei.

În 1963, a fost realizat filmul “Cleopatra” cu Elizabeth Taylor în rolul principal. Bugetul inițial al filmului a fost de 2 milioane de dolari, dar a crescut rapid la 44 de milioane de dolari, cu costuri de aproximativ 200.000 de dolari doar pentru costumele Cleopatrei.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!