Stresul: 5 alimente care reduc nivelul de cortizol din organism și de ce trebuie să fim atenți la acest lucru

Stresul: 5 alimente care reduc nivelul de cortizol din organism și de ce trebuie să fim atenți la acest lucru

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2022 in PersonalitatePsihologieRemedii NaturisteSanatateSfaturi

Cu toții trăim într-o oarecare măsură stresul cotidian, care poate duce în cele din urmă la inflamație în organism. Iar alimentele pe care le consumăm pot, la rândul lor, atât să crească această inflamație, cât și să o reducă. Stresul duce la eliberarea hormonului cortizol, care ne pune în alertă toate organele. Cortizolul poate afecta aproape toate sistemele din organism, inclusiv starea de spirit, metabolismul, imunitatea și funcția cognitivă.

Efectul cortizolului asupra sănătății noastre

Atunci când ne confruntăm cu stres cronic pe termen lung (probleme financiare, boli ale celor dragi etc.), nivelurile ridicate de cortizol pot duce la consecințe fiziologice iremediabile. Cea mai frecventă este creșterea în greutate, și în special grăsimea viscerală, iar aceasta poate duce deja la rezistență la insulină, risc crescut de hipertensiune arterială, boli coronariene, diabet de tip 2.

Nivelurile crescute de cortizol pot diminua activitatea celulelor asociate cu sistemul imunitar, rezultând o producție redusă de anticorpi și un răspuns imunitar al organismului slăbit.

Semne de cortizol ridicat

  1. – Tensiune arterială crescută
  2. – Ceață regulată a creierului
  3. – Ritm cardiac constant ridicat
  4. – Dificultatea de a adormi

O perioadă lungă de timp având niveluri ridicate de cortizol în organism se poate transforma în sindromul Cushing. Semnele sindromului Cushing sunt creșterea rapidă în greutate, în special în partea superioară a corpului, vergeturi roz/violet pe corp, umflături uleioase/umflături între umeri, înroșirea feței sau excesul de acnee.

Ce trebuie să faci

Nu veți putea reduce instantaneu nivelul de cortizol și stresul, dar puteți încerca să reduceți inflamația din organism și să reglați eliberarea cortizolului cu ajutorul anumitor alimente, întrucât există o legătură directă între nivelurile ridicate de cortizol și permeabilitatea intestinală.

Cu cât nivelul de cortizol este mai mare, cu atât este mai mare gradul de permeabilitate intestinală, ceea ce înseamnă că produsele de descompunere a bacteriilor pot pătrunde în fluxul sanguin, provocând inflamații, rezistență la insulină și stimulând eliberarea și mai mult cortizol.

Pentru a încetini acest proces, experții recomandă să adăugați în dieta dumneavoastră următoarele alimente:

1. Ceaiul verde – este bogat în catechine, substanțe care sunt capabile să lege proteina mucină din mucusul intestinal, transformându-o într-o stare de semi-gel, făcând astfel dificilă pătrunderea acesteia în tractul digestiv. Polifenolii din ceaiul verde pot inhiba și enzimele care produc cortizol, ceea ce poate duce la scăderea nivelului de cortizol.

2. Cuișoare – conține fenol eugenol, o substanța aromatică a uleiului de cuișoare. Eugenolul este capabil să îngroașe bariera mucoasei, făcând astfel dificilă intrarea toxinelor în sânge.

3. Legumele/fructele bogate in vitamina C – ardeii roșii, coacăzele, cătina, kiwi, citricele, căpșunile, varza sunt bogate în vitamina C, care este importantă pentru stabilizarea nivelului de cortizol. Concentrații mari de vitamina C se găsesc și în glandele suprarenale, ceea ce înseamnă că consumul acestor alimente va ajuta nu numai la menținerea unui nivel echilibrat de cortizol, ci și la hrănirea glandelor suprarenale.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!