Există o teorie conform căreia gândurile omului sunt materiale. Dacă te concentrezi constant pe lucruri negative, acestea vor avea cu siguranță un impact negativ asupra psihicului și sănătății tale în general. De aceea, dacă gânduri rele îți invadează mintea, este important să depui toate eforturile pentru a reveni la o gândire pozitivă.
Cum poți face asta? Iată 5 metode eficiente!
1. Identifică cauza negativității și trăiește-o
Psihologii recomandă să nu blochezi pur și simplu gândurile rele, ci să încerci să înțelegi motivele apariției lor. Doar astfel poți scăpa rapid și sigur de ele.
De exemplu, presimțirea unei despărțiri iminente de persoana iubită poate fi legată de o despărțire dureroasă din trecut, iar frica de a avea un accident de mașină poate fi cauzată de un accident anterior. Odată ce ai identificat adevărata cauză a gândurilor negative, ai făcut primul pas spre eliminarea lor.
Apoi, încearcă să treci prin gând, imaginându-ți cel mai rău scenariu posibil. În acest fel, trăiești mental momentul de care te temi și astfel îl blochezi în mintea ta. Acest lucru te va ajuta să eliberezi gândurile rele, iar în timp, chiar să le uiți complet.
2. Scrie și arde
O altă metodă de a scăpa de gândurile negative este să le scrii pe hârtie în detaliu. Apoi, recitește-le de câteva ori și arde hârtia. După aceasta, multe dintre lucrurile scrise ți se vor părea ridicole, mai ales dacă abordezi „compunerea” cu o doză de umor. De altfel, transformarea temerilor, fricilor și altor gânduri rele în glumă este o altă metodă excelentă de a scăpa de ele sau cel puțin de a le minimiza impactul asupra vieții tale.
Dacă gândurile negative sunt legate de o anumită teamă, psihologii recomandă să te confrunți cu acea frică, altfel va fi foarte dificil să scapi de ea.
De exemplu, teama de a avea un accident de mașină poate dispărea complet după ce înveți să conduci sau urmezi cursuri de conducere defensivă.
3. Încarcă-te cu pozitivitate și adrenalină
Pe lângă asta, este important să găsești o activitate care să te distragă de la gândurile rele. Acest lucru se va întâmpla mai repede dacă activitatea respectivă nu doar îți va încărca mintea, ci îți va oferi și o doză de emoții pozitive complet noi. Și cel mai bine ar fi să ieși din așa-numita zonă de confort.
De exemplu, dacă ești o persoană extrem de timidă, ar fi bine să te înscrii la cursuri de actorie sau de retorică. În acest caz, vei experimenta o schimbare majoră în gândire și în suflet, ceea ce te va ajuta să scapi de lucrurile care te frământă.
4. Fă-ți prieten un sport
Sportul poate ajuta și el la combaterea gândurilor negative. Nu degeaba este considerat unul dintre cele mai bune remedii împotriva depresiei. În timpul activităților fizice intense, organismul începe să producă endorfine, care induc o stare de euforie.
De aceea, după o alergare lungă, o sesiune de înot sau exerciții la sală, cel mai adesea te vei gândi la lucruri pozitive.
5. Alege să te înconjori de oameni pozitivi
În plus, este foarte important să comunici cu persoane optimiste, deoarece omul este de obicei receptiv la starea de spirit a celor din jur. Este posibil chiar ca gândurile negative să nu fie inițial ale tale, ci să fi fost „plantate” în mintea ta de către alții.
De aceea, merită să îți analizezi cu atenție cercul de prieteni și să reduci contactele cu cei care văd viața mereu printr-un filtru negativ.