Societatea este, în general, împărțită în trei caste: oi, lupi și păstori.

Societatea este, în general, împărțită în trei caste: oi, lupi și păstori.

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 August 2024 in ÎnțelepciuneLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Oile reprezintă poporul, crescute pentru a fi sacrificate, o turmă de consumatori, neajutorată, în mare parte naivă, condusă și neconștientizată. Trăiesc în limitele „țarcului”, și adesea construiesc țarcuri în interiorul altor țarcuri, spre marele mulțum al păstorilor. Oile există pentru ca păstorii să poată duce o viață împlinită. Ele sunt o resursă, numărând câteva miliarde de unități.

Păstorii sunt cei care îndreaptă turma în direcția dorită. Păstorii formează valorile, le dau oilor un „morcov” ca recompensă, iar când este necesar, le lovesc cu biciul. Voința și intențiile păstorilor rămân neclare pentru oi, și oricum, oile nu pot schimba nimic. Bineînțeles, pentru păstori, oile sunt consumabile. Acești oameni sunt foarte puțini la număr. În general, poziția de „păstor” se moștenește, iar rareori există excepții de la această regulă.

Lupii sunt prădători. Imaginea lupului este mult romantizată în zilele noastre, dar în realitate nu există nicio libertate în această condiție; totul este extrem de pragmatic și cinic. Lupii sunt împărțiți în două categorii – criminali și „dresați”. Primii sunt ușor de înțeles: se hrănesc cu oile, se unesc în haite, își împart prada, iar apoi intră „în legalitate”, conspirând cu păstorii și îndeplinind o parte din munca murdară în schimbul privilegiilor și unei libertăți relative. Cei „dresați” sunt forțele de ordine, care urmează ordinele păstorilor. În esență, sunt un instrument militar (pentru relațiile cu alți păstori și alte turme) și un instrument de represiune (pentru controlul situației în interiorul turmei).

Așa funcționează societatea. La cursurile de sociologie nu veți afla despre asta, deoarece este neplăcut să vezi realitatea așa cum este – deși nimeni nu ascunde nimic. Totul este evident.

Întrebarea este alta: tu cine ești? Și aici începe partea cea mai amuzantă. Eu nu vreau să fiu nici oaie, nici păstor, nici lup. Vreau să fiu un om liber – dar oare este posibil să devii unul? Răspunsul la această întrebare trebuie să-l găsească fiecare în parte.

Totuși, un om liber nu se va încadra în structura societății, devenind un element inutil și dăunător. Toți vor încerca să-l vâneze. Oile vor behăi la el, lupii vor mârâi, iar păstorul va lua pușca de pe perete și va pune câinele de vânătoare pe urmele lui.

Libertatea ta nu este necesară umanității.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!