Sfaturi pentru a-ti recapata increderea in sine

Publicitate

Autoinfluența – este o prostie. Să fim realiști, când ultima dată aceasta ți-a dat încredere în forțele proprii? Te-a ajutat să slăbești? Ai fost promovat în funcție? Răspunsul – NICIODATĂ! Desigur, avem în jurul nostru o mulțime de experți care ne sfătuiesc să repetăm de 50 de ori:

„Sunt minunat, frumos, deștept și voi obține tot ce îmi doresc”, iar tu imediat crezi în tine ca un președinte. Are efect? Nu. Iar acum îți voi povesti despre anumite metode care într-adevăr ajută oamenii să recapete încrederea în forțele proprii.

Înainte de toate să explicăm ce înseamnă această încredere.

Încrederea – este cunoștința despre faptul că ceea ce obținem este ceea ce ne dorim și ne face mai fericiți. Și cea mai importantă condiție este ca ideea să se transforme în acțiune.

Încrederea – este capacitatea de a avea crede în sine atunci când trebuie semnezi un contract, atunci când apare un proiect interesant sau când trebuie să ții un discurs în fața a zeci de oameni. Încrederea nu este un garant sută la sută că totul îți va reuși, însă ea te va ajuta să ieși din zona de confort, să-ți depășești limitele și să simți gustul succesului.

Statisticile arată că succesul maselor este legat mai mult de încredere în forțele proprii, decât de competențe. Deci, iată cei cinci pași pe care trebuie să îi faci pentru a-ți reîntoarce încrederea în forțele proprii.

1. Mimează încrederea

Oricât de ciudat ar părea, însă pentru a învăța să ai încredere în tine, trebuie pentru început să mimezi această încredere. În sălbăticie, unele animale mimează curajul atunci când se află în fața pericolului. Mimează și tu.

Autoinfluența nu funcționează. Creierul nostru analizează și compară așteptările noastre cu experiența și situația în care ne aflăm. Dacă aceste două aspect nu se combină, noi pierdem controlul asupra creierului nostru și începem să simțim stresul. Apar griji și gânduri negative, din cauza acestora, încrederea în sine dispare și mai rapid. Totuși, ce trebuie să facem?

Pregătește-te mai mult pentru un eventual eveniment important, fă repetiții în fața oglinzii (analizează-ți atenția, tonul vocii și mimica) și privește-i pe cei din jur cu zâmbet, primește satisfacție de la comunicarea cu ei. Asta îi va da creierului „destule motive” ca să creadă că bună dispoziția noastră este legată de situația bună și, respectiv, încrederea va apărea de la sine.

2. Nu uita că tu ai așteptări mai mari de la tine decât cei din jurul tău

O veste bună: toată lumea din jur va crede ceea ce arăți. Slavă Domnului, nimeni nu îți poate citi gândurile ca să afle despre fricile și grijile tale.

O vestea proastă: orice privire, orice cuvânt, orice reacție a oamenilor la acțiunile tale o vei putea interpreta într-un mod greșit, iar apoi să îți faci griji pentru asta.

În acest caz, psihologii recomandă ca să îți asculți vocea interioară. Fă un mic experiment: timp de o săptămână, scrie toate gândurile care îți apar în cap atunci când simți că nu ai încredere în forțele proprii.

Publicitate

De asemenea, este foarte benefic să scrii toate reușitele tale, experiențele trăite, evenimentele care în care te-ai simțit important și în care ai înțeles că acțiunile tale aduc foloase.

Atunci când pierzi controlul asupra vocii interioare, fă o pauză de 3 minute, ia lista cu succesele realizate și reamintește-ți cât de bun poți să fii. Arată-i creierului tău dovada atunci când vei avea nevoie de mai multă încredere.

3. Ai grijă de sănătatea fizică

Știu că este deja un clișeu să vorbești despre sănătate, însă aceste discuții nu apar în zadar. Nu ai fost niciodată curios să afli de ce toți directorii de succes fac sport regulat? Dacă lucrezi prea mult, mănânci fast-food, dormi puțin și ai unregim de viață pasiv, atunci deja devine prea greu să arăți partea bună a propriei personalități.

Nu ai nevoie să stai ore întregi în sala de sport: o plimbare de 30 de minute de la muncă până acasă sau să urci scările până la etajul 10 poate fi destul pentru a obține doza de endorfină. Începe cu pași mici pentru a-ți schimba viața și mergi în continuare așa.

4. Schimbă-ți dialogul interior

Știi de ce majoritatea oamenilor vor să învețe cum să comunice mai bine? Pentru că ele există în gândurile noastre. În loc să ne concentrăm asupra interlocutorului nostru și să demonstrăm poziția noastră, noi ne îngrijorăm cum să facem să nu scăpăm anumite secrete sau prostii și ce cuvinte inteligente să spunem. Cauza unui asemenea comportament este că nu suntem bine pregătiți.

Practic este imposibil să ai încredere în sine în totalitate, dacă nu ești destul de pregătit pentru a te prezenta într-o lumină bună. Gândește-te la oamenii cu care discuți. Ce își doresc ei cu adevărat? Ce îi impiedică? Cum ai putea să îi ajuți?

Această metodă poate fi folosită pentru prezentarea serviciilor tale sau atunci când vrei să impresionezi pe cineva la un eveniment.

Rezervă-ți puțin timp pentru studia problemele care îi deranjează pe ascultătorii tăi. Fiecare oră, petrecută pentru această activitate, te va aduce mai aproape de un succes remarcabil. Și ce vei face atunci când vei avea un feedback pozitiv? Cred că deja ai înțeles – vei obține încredere în sine.

5. Greșește des

Cuvântul care îi paralizează și pe cei mai de succes oameni și care îi împiedică să avanseze – eșecul. Anume el nu oferă liniște celor care sunt perfecționiști și au o frică cronică pentru a face ceva greșit.

Însă eșecurile în viața noastră se întâmplă – este un lucru inevitabil. Dacă nu vei greși, nu vei învăța ceva nou.

Nu fi atât de categoric atunci când greșești, ia totul ca pe o încercare care a eșuat. Și atunci când vei afla cum să faci să mergi mai departe și ce metode să pui în aplicare pentru a obține un rezultat.

Și cel mai important: după ce ți-ai revenit după un „eșec”, vei înțelege că nu te mai simți gol. Pentru că anume o astfel de experiență te va pune față în față cu fricile tale pe care vei fi nevoit să le înfrunți pentru a obține ceea ce îți dorești.

Sursa: dozadesucces.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Cateva motive pentru care nu ai o viata fericita.

Publicitate

Va amintiti de perioada in care ati fost copii si credeati ca adultii aveau raspunsuri la toate intrebarile pe care le puneati si ca ele reflectau adevarul suprem despre modul in care viata trebuie traita?

Ei bine, ceea ce nu stiati atunci este ca fiecare dintre noi are un set diferit de convingeri pe baza carora isi construieste propria viata si realitate. Motiv pentru care, iata o lista cu 10 adevaruri pe care nimeni nu ti le spune atunci cand cresti.

FERICIREA ADEVARATA VINE ODATA CU IUBIREA DE SINE SI ACCEPTAREA

Nu exista un dar mai mare pe care il poti primi decat cel al iubirii de sine.

“Daca nu esti bun in ceea ce priveste iubirea de sine vei avea o perioada dificila daca iubesti pe cineva deoarece vei retrimite timpul si energia pe care nu ti-o acorzi altei persoane.” – Barbara De Angelis

HOTARARILE NE IMPIEDICA SA VEDEM BINELE IN OAMENI

In momentul in care judecam o alta persoana ne blocam si nu vedem dincolo de etichetele pe care le-am pus pe ea, impiedicandu-ne, astfel, sa vedem cum este ea cu adevarat si nu cum credem noi ca este.

CU CAT ESTI MAI RECUNOSCATOR, CU ATAT AI O VIATA MAI FERICITA

Recunostinta este una dintre cele 12 activitati de care vorbeste Sonja Lyubomirsky in cartea “Cum sa fii fericit”. Este activitatea care s-a dovedit stiintific ca ajuta la obtinerea si atragerea fericirii in viata.

“Recunostinta deblocheaza totalitatea vietii. Se pare ca transforma suficientul in si mai mult, negarea in acceptare, haosul in comanda, confuzia in claritate, un strain in prieten si asa mai departe.” – Melody Beattie

NU ESTE TREABA TA CE GANDESC ALTE PERSOANE

Reputatia ta nu este ceva peste care sa ai control. Cu cat interactionezi cu mai multe persoane, cu atat reputatia ta se schimba. Nu putem controla ce cred alti oameni despre noi. In plus, reputatia ta nu are de-a face cu a fi o persoana buna sau una rea.

NU EXISTA LIMITE IN A REALIZA CEVA ANUME CI DOAR CELE PE CARE LE IMPUNEM ASUPRA NOASTRA

“Nu crede ceea ce spun ochii tai. Tot ce arata este o limita. Uita-te cu intelegere pentru a afla ce stii deja si vei modul in care vei zbura.” – Richard Bach.

Publicitate

CAND FACEM BINE, NE SIMTIM BINE

“Daca vrei ca ceilalti sa fie fericiti, practica compasiunea. Daca vrei sa fii fericit, practica compasiunea.” – Dalai Lama

TIMPUL NU ASTEAPTA PE NIMENI

Timpul trece repede! Si asta este exact ce trebuie sa invatam sa facem: sa pretuim fiecare moment pe care il petrecem pe Pamant fie ca e bun sau rau pentru ca prezentul conteaza. Trecutul a plecat pentru totdeauna.

INTELEPCIUNEA NU SCADE NICIODATA DACA ESTE IMPARTASITA

Schimba cunostinte cu lumea, impartaseste darurile unice si talentele pentru ca ceea ce daruim asta primim.

IUBESTE OAMENII, NU LUCRURILE. FOLOSESTE LUCRURILE, NU OAMENII

Lucrurile vin si pleaca, dar oamenii, odata ce au plecat, au disparut pentru totdeauna. Tocmai de aceea trebuie sa avem mare atentie in cum ii tratam pe cei din jurul nostru si intotdeauna la fel, cu iubire si respect.

BANII NU POT CUMPARA FERICIREA ADEVARATA

Daca iti place ceea ce faci vei gasi intotdeauna o modalitate de a castiga bani. Dar nu face niciodata banii un scop principal deoarece vei sfarsi prin a fi nefericit.

1. “Cu un zambet poti saruta un suflet!” – Octavian Paler

2. “Intoarce-ti fata catre soare si umbrele vor ramane in urma ta.” – proverb din Noua Zeelanda

3. “Pot rezuma in doua cuvinte tot ce am invatat despre viata: merge inainte.” – Robert Frost

4. “Nimic nu e imposibil pentru un suflet ambitios.” – John Heywood

5. „Nimic nu valoreaza mai mult decat ziua de azi.” – Goethe

6. „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume”– Mohandas Gandhi

7. „Viziunea ta va fi clara doar atunci cand te poti uita in inima ta”– Les Brown

8. „Doar cei ce pot vedea ceea ce este invizibil pot realiza imposibilul”– Patrick Snow

9. „Oamenii vad doar ceea ce sunt pregatiti sa vada”– Ralph Waldo Emerson

10. „Gandeste global, actioneaza local”– Rene Dubos

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet