Când diferite tipuri de receptori sunt iritați, persoana simte dureri de intensitate diferită (acută, surdă, dureroasă) și periodicitate (constantă, pe termen scurt). Diverse cauze ale sindromului durerii se manifestă și prin alte simptome de afectare a articulației genunchiului:
- umflarea țesuturilor moi și creșterea dimensiunii genunchiului;
- hematoame și hemoragii petechiale în țesuturile moi;
- decolorarea pielii genunchiului – roșeață sau cianoză;
- febră – locală (în zona articulară) sau generală;
- rigiditate;
- un sentiment de instabilitate al capului osului;
- mobilitate anormală (deplasare laterală, sindrom „sertar” – deplasarea piciorului inferior înainte cu un picior îndoit la genunchi);
- slăbiciune musculară, oboseală rapidă la mișcare;
- crepitus, scârțâit la îndreptarea / îndoirea genunchiului;
- dificultăți sau incapacitatea de a îndrepta complet piciorul în articulația genunchiului – o senzație de „cârlig”;
- deformare articulară.
Deoarece stimulii mecanici și chimici excită neuronii care nu sunt izolați de teaca de mielină, impulsurile pot „sări” și durerea apare în părți ale corpului îndepărtate de articulația genunchiului. Deci, de exemplu, în caz de artrita psoriazică, durerea este resimțită în călcâi, partea inferioară a spatelui.
Durerea în articulația genunchiului este împărțită în:
- mecanic – crește după sau în timpul efortului și cedează după odihnă;
- vascular – constant, plictisitor, resimțit în principal noaptea și dispare dimineața și când membrul se mișcă;
- pornire – apare chiar la începutul sarcinii pe articulația genunchiului, apoi trece rapid și revine cu stres prelungit;
- blocaj – care decurge din comprimarea cartilajelor și meniscurilor de către suprafețele epifizelor oaselor.
Durerea este un semnal al proceselor patologice care apar la nivelul articulației genunchiului – biochimice, imunologice, mecanice (traumatisme) și fiziologice. Durerea a fost considerată anterior utilă și necesară pentru monitorizarea progresiei bolii și a eficacității tratamentului. Prin urmare, eliminarea sindromului nu a fost recomandată. Astăzi, medicii nu consideră necesar ca pacientul să îndure durerea până la recuperarea completă.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.