O consumi în fiecare zi: ortopedul ne-a vorbit despre băutura care provoacă dureri de genunchi

O consumi în fiecare zi: ortopedul ne-a vorbit despre băutura care provoacă dureri de genunchi

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

De multe ori nu ne gândim că unele alimente care sunt considerate sănătoase pentru organism, pot avea atât efecte benefice, cât și efecte negative asupra corpului nostru. Astfel, în loc să ne îmbunătățim sănătatea, îi facem mai rău.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că laptele de origine animală poate provoca dureri de genunchi, nu contează dacă este lapte de vacă sau de capră, acesta va avea același efect. Pentru aceste dureri nu este de vină lactoza (care poate produce alte tulburări), ci cazeina, o proteină din lapte, pe care mulți o consideră foarte utilă în sporturile de performanță.

Cu toate acestea, experții au pus la îndoială beneficiile cazeinei pentru articulații. Ei au recomandat ca persoanele care suferă de artrită să evite produsele lactate pentru o perioadă și să vadă după aceea cum se prezintă starea lor de sănătate. Produsele lactate pot fi înlocuite cu produse de origine vegetală.

Experții afirmă că: „Produsele lactate conțin o proteină numită cazeină care irită țesuturile din jurul articulațiilor. Trecerea la consumul de lapte pe bază de plante poate ajuta la eliminarea acestui declanșator al inflamației”

Pe lângă laptele de vacă sau capră, cazeina poate fi găsită în brânzeturi, smântână, chiar și înghețată. Mai mult, sunt suspecte toate produsele care conțin lapte natural într-o măsură sau alta. Prin urmare, pe lângă laptele în sine, va trebui să excludeți din alimentație o listă destul de mare de produse lactate sau produse care conțin lapte, pentru a verifica dacă absența cazeinei reduce de fapt inflamația în sine.

Pentru persoanele care suferă de artrită, scopul principal ar trebui să fie reducerea sau chiar excluderea alimentelor care pot produce inflamație. Mulți se întreabă dacă se merită să-și schimbe atât de drastic alimentația, întrucât produsele lactate au și părți pozitive, ele sunt benefice pentru oase și dinți, deoarece conțin calciu.

Renunțarea la produsele lactate duce la diminuarea cantității de calciu care va intra în organism, așadar, acesta va trebui preluat din alte alimente, precum: 

  • verdețuri cu frunze;
  • boabe de soia;
  • năut;
  • migdale;
  • lapte vegetal.

Există mai multe studii pe acest subiect: în Germania, cercetătorii au descoperit că utilizarea produselor lactate crește de fapt inflamația, deși nu la toată lumea, ci doar la un grup mic de participanți la experiment.

În urma unui studiu mai recent, s-a ajuns la concluzia că persoanele cu osteoartrită care aveau o alimentație bogată în produse lactate, aveau mai multă nevoie de operația de înlocuire a șoldului, decât cei care nu consumau lactate.

Oamenii de știință recomandă eliminarea, sau măcar renunțarea temporară la anumite alimente, în acest caz, la tot ceea ce conține lapte. După ceva timp se recomandă evaluarea stării de sănătate pentru a trage o concluzie.

De asemenea, după o perioadă puteți reintroduce acele alimente înapoi în alimentația dvs. pentru a vedea cum reacționează corpul.

Ce simptome însoțesc durerea de genunchi?

Durerea poate apărea în țesuturile moi, piele și în aparatul osteo-ligamentar al genunchiului. Iritațiile sunt percepute de terminațiile nervoase situate în toate părțile corpului, cu excepția creierului.

Există 2 tipuri de receptori ai durerii:

Tipul A (fibre de mielină) percepe stimuli de mare intensitate și transmite un semnal cu o viteză de 6-30 m/s. Neuroreceptorii Delta A sunt localizați în piele și articulații. Aceștia sunt activați în timpul rănilor, iar atunci când sunt iritați, se simte o durere ascuțită instantanee.

Al doilea tip este fibrele C. Acestea nu sunt neacoperite cu teaca de mielina (nemielinizata) și conduc semnale cu o viteză de 0,5-2 m/s. În același timp, transmit „durerea lentă” – surdă, dureroasă, arsură. Aceste fibre sunt polimodale – răspund la mai multe tipuri de stimuli:

  • mecanici;
  • chimici;
  • temperatura.

În caz de leziuni tisulare, inflamații, intoxicații, se eliberează substanțe chimice care acționează asupra fibrelor C. În timpul inflamației, apare și o creștere locală a temperaturii, determinând activitatea neuroreceptorilor.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!