Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm mâncare picantă

Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm mâncare picantă

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 July 2022 in SanatateSfaturi

Un pic de condiment iute adăugat în felul tău de mâncare poate adăuga nu numai aromă și gust savuros, dar poate fi și cu adevărat sănătos. Se crede că, consumul de alimente picante ajută la pierderea în greutate, precum și la reducerea riscului de depresie și boli de inimă, datorită capsaicinei conținute de ardeiul iute.

Dar acum vreau să acord mai multă atenție efectului opus, când un exces de alimente super-picante începe să dăuneze organismului nostru:

1. Poate duce la diaree – Alimentele picante pot avea un efect laxativ, ducând la indigestie și diaree, din cauza capsaicinei care irită mucoasa stomacului. Cele mai frecvente simptome care apar odată cu excesul de capsaicină sunt greața, vărsăturile, durerile abdominale și diareea. Dacă ești prea sensibil la alimente picante, cel mai bine ar fi să nu le consumi.

2. Poate duce la eczeme și acnee – Alimentele condimentate pot provoca iritații și inflamații la nivelul intestinelor, care se pot manifesta nu doar prin simptome de indigestie sau reflux acid, ci și ca înroșire a pielii, acnee sau eczeme. Însă nu toate alimentele condimentate în general pot servi drept agent provocator, ci un produs specific, atunci este mai bine să începeți să țineți un jurnal alimentar pentru a identifica vinovatul sau mai bine să apelați la specialiști pentru a ajuta la identificarea corectă a vinovatului.

3. Poate duce la insomnie – Alimentele picante și acide pot provoca arsuri la stomac și, în consecință, tulburări de somn, în special la persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Dacă vă place mâncarea condimentată, atunci încercați să nu o mâncați seara, limitându-vă la ora prânzului, deoarece somnul poate agrava disconfortul experimentat.

4. Poate afecta vocea – mâncarea condimentată poate irita gâtul, iar dacă o persoană suferă de reflux de acid gastric, poate duce și la umflare și la așa-numita voce înăbușită de cal.

5. Poate duce la erupții cutanate și vezicule – unii oameni trebuie doar să atingă unele alimente picante pentru a încorda receptorii de căldură de pe piele. Acești nociceptori polimodali (fibre dureroase) răspund la schimbările de temperatură, tăieturi, ciupituri, dar și la anumite influențe chimice. Drept urmare, sistemul nostru nervos central poate fi păcălit de substanțele conținute de chili, ceea ce duce la o reacție nervoasă atât de ambiguă.

Cum să neutralizezi alimentele picante

Pentru a reduce gustul iute al mâncărurilor condimentate, cel mai simplu este să le combinați cu produse lactate precum sosurile de iaurt, sau o băutură cu lapte. De asemenea, pentru a reduce efectele alimentelor condimentate pot fi potrivite alimentele acide, precum sucul de lamaie sau otetul de mere, rosiile acre.

Cum funcționează capsaicinoizii

Dragostea de picant este legată de creierul nostru. Capsaicina, conținută în ardeiul iute, semnalează creierului să elibereze endorfine și dopamină, ca urmare, creierul, confuz, începe să elibereze simultan substanțe neurochimice care blochează durerea și hormoni euforici și ne face plăcere să mâncăm alimente condimentate fără teama că ne arde gustul.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!