Care este diferența dintre alergia la lapte și intoleranța la lactoză, care sunt simptomele și cum poate fi prevenită problema?

Care este diferența dintre alergia la lapte și intoleranța la lactoză, care sunt simptomele și cum poate fi prevenită problema?

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2022 in SanatateStiinta

Cea mai frecventă boală asociată cu laptele este intoleranța la lactoză (hipolactazia) . Până la 65% dintre oameni nu pot digera zahărul din lapte. Intoleranța la lactoză este influențată atât de factori genetici, cât și de microorganismele care locuiesc în intestin. Prin urmare, simptomele acestei boli pot apărea și dispărea.

Multă lume face confuzie între alergia la lapte și intoleranța la lactoză, iar de multe ori cred că înseamnă același lucru. În realitate, sunt concepte total diferite, deoarece una este fatală, iar cealaltă îți provoacă doar un disconfort.

Alergia la lapte și intoleranța la lactoză au multe în comun : au simptome similare și același set de produse care provoacă simptomele bolii. De aceea este atât de dificil să diagnosticați o alergie la lapte. Principala metodă de diagnostic este testul prick (din engleză prick — injectare). În timpul acestui test, pacientului i se injectează o doză mică de alergen și așteaptă o reacție alergică la locul injectării (mecanismul este similar cu binecunoscuta reacție Mantoux). În plus, doctorii verifică prezența anticorpilor specifici în sângele pacientului și observă schimbarea dietei.

Iată care este diferența:

Ce este alergia la lapte?

Este vorba de sensibilitatea la diferite proteine ​​care se găsesc în lapte, spun specialiștii. Alergiile pot fi la laptele de vacă, laptele de capră sau laptele altor animale.

Atunci când o persoană alergică este expusă la lapte, organismul produce o reacție a sistemului imunitar la care participă anticorpii IgE. O reacție alergică este imediată, apare în decurs de câteva minute până la o jumătate de oră, timp în care substanțe mortale, inclusiv histamina, sunt eliberate în organism.

Cum se manifestă alergia la lapte?

Simptomele încep adesea cu o senzație de furnicături la nivelul limbii sau buzelor și umflarea limbii, gâtului, buzelor și palmelor mâinilor și picioarelor și pot include sufocare din cauza umflării gâtului, diaree, dureri abdominale, o erupție pe tot corpul, dificultăți de respirație și scăderea tensiunii arteriale. În cazuri extreme, acest lucru poate duce la leziuni permanente și fatale ale creierului.

Când apare o alergie la lapte?

De obicei, când un copil alergic intră în contact cu laptele de vacă. La unii copii, alergia va dispărea de-a lungul anilor dintr-un motiv pe care încă nu îl cunoaște nimeni, în timp ce la alții va rămâne pentru tot restul vieții.

Spre deosebire de intoleranța la lactoză, alergia la lapte lasă mult mai puține opțiuni pentru consumul de produse lactate pentru persoanele care suferă de aceasta. În timp ce persoanele cu hipolactazie pot consuma lapte animal fără lactoză, persoanele cu alergii ar trebui să treacă la „lapte” pe bază de plante.

„Laptele” pe bază de plante poate avea un gust similar, dar are o compoziție complet diferită. Prin urmare, ar trebui să vă gândiți la schimbări în alimentație care vă vor ajuta să obțineți substanțele sănătoase conținute în lapte, în primul rând calciu.

Alergia se manifestă la toate tipurile de lapte sau doar la anumite alimente?

Aceasta este o alergie la proteinele din lapte și o sensibilitate la toate produsele lactate, inclusiv procesate, cum ar fi iaurturi și brânzeturi.

Este intoleranța la lactoză un tip de alergie la lapte?

Răspunsul este că nu. Denumirea „alergie la lactoză” este o denumire greșită: termenul corect este ,,intoleranță la lactoză” și nu există nicio reacție alergică, doar dureri abdominale sau scaune moi. Intoleranța la lactoză nu pune viața în pericol.

Cum este diagnosticată alergia la lapte?

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!