Care este diferența dintre alergia la lapte și intoleranța la lactoză, care sunt simptomele și cum poate fi prevenită problema?

Care este diferența dintre alergia la lapte și intoleranța la lactoză, care sunt simptomele și cum poate fi prevenită problema?

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2022 in SanatateStiinta

Cum este diagnosticată alergia la lapte?

Pentru a putea fi diagnosticată alergia la un copil, trebuie să mergeți la un alergolog care examinează simptomele și efectuează o serie de teste posibile: teste cutanate pentru lapte, un test de sânge pentru prezența anticorpilor la proteinele din lapte și, în unele cazuri, un test de control într-o clinică de alergologie supravegheată, unde pacientului i se administrează o cantitate controlată de lapte sub strictă supraveghere, iar echipa medicală examinează dacă a dezvoltat o reacție alergică.

Cum se poate trata alergia?

În ultimul deceniu, singurul tratament a fost expunerea controlată la lapte: copilul este expus la cantități mici de lapte care cresc în următoarele săptămâni și luni. Acest tratament nu este curativ, dar previne o reacție fatală dacă există contact cu laptele.

Ce să faci în caz de urgență?

Fiecare persoană diagnosticată cu o alergie care îi pune viața în pericol ar trebui să care cu ei peste tot un auto-injector Epipen. Arată ca un stilou și este plin cu epinefrină (adrenalină).

Seringa asemănătoare stiloului conține substanța epinefrină, care trebuie injectată în piele (se poate chiar și prin îmbrăcăminte) cât mai repede.

Epinefrina provoacă vasoconstricție și previne scăderea tensiunii arteriale și afectarea diferitelor organe, inclusiv a creierului.

Dacă vă simțiți rău după ce ați băut lapte, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră . Deoarece alergia la lapte este rară, problemele de digerare a zahărului din lapte (intoleranță la lactoză) sunt un diagnostic mai probabil. Deoarece genetica joacă un rol în modul în care o persoană digeră produsele lactate, este important ca băutorii de lactate să-și înțeleagă genele și cum să mănânce pentru un beneficiu maxim pentru propriul lor corp.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!