5 caracteristici principale ale persoanelor cu un nivel ridicat de conștiință

5 caracteristici principale ale persoanelor cu un nivel ridicat de conștiință

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 June 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Din cele cinci trăsături de bază ale caracterului: extravertire, amabilitate, conștiinciozitate, neuroticism și deschidere către experiență, din care se formează personalitatea umană, una se evidențiază în mod constant ca fiind cel mai mare predictor al succesului în diferite aspecte ale vieții: conștiinciozitatea.

S-a constatat că, conștiinciozitatea joacă un rol extrem de important în funcționarea de succes pe parcursul întregii vieți.

Persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate dețin abilități ridicate de funcționare executivă. Acest lucru înseamnă că știu să planifice, să se concentreze și să se organizeze, să ducă la bun sfârșit lucrurile, să ia decizii și să se adapteze la diferite situații. Nu este de mirare că persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate obțin mai mult succes în diferite domenii ale vieții, inclusiv în educație, carieră și relații.

De exemplu, copiii cu un nivel ridicat de conștiinciozitate învață mai bine, comit mai puține greșeli, demonstrează abilități sociale mai bune și au o mai mare auto-reglementare. Devenind adulți, aceștia sunt mai productivi, câștigă salarii mai mari, se simt mai satisfăcuți de munca lor și se descurcă mai bine în fața provocărilor dificile.

În plus, persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate fac alegeri mai bune în ceea ce privește sănătatea și, așa cum s-a constatat, trăiesc mai mult datorită comportamentului asociat cu un risc redus. Deci, care sunt caracteristicile specifice acestor persoane care își permit să obțină mai mult succes în comparație cu alte trăsături de personalitate?

1. Sunt atenți la detalii

Atenția la detalii este un obicei subevaluat, deoarece necesită multă atenție, concentrare și energie. Acest lucru se întâmplă pentru că atenția la detalii nu necesită doar observație superficială, ci și analiza minuțioasă a fiecărui aspect al unei probleme sau sarcini, fără a lăsa loc greșelilor.

Datorită abilității de a observa chiar și cele mai neînsemnate elemente, persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate asigură întotdeauna un lucru meticulos, precis și excelent. Atunci când acordați atenție detaliilor, vă puteți identifica problemele potențiale pe care alții le-ar putea trece cu vederea. Puteți anticipa problemele și găsi soluții în timp util. Acest lucru previne erorile și economisește timp și resurse valoroase care altfel ar fi fost cheltuite pentru corectarea greșelilor.

Atunci când lucrează la un proiect, se pregătesc pentru un examen sau își rezolvă propriile probleme, aceste persoane au abilitatea de a fi atente. Această abilitate le permite să observe inconsistențe și zone pentru îmbunătățire, ceea ce duce la un rezultat de calitate superioară.

2. Își asumă responsabilitatea și conduc

Un obicei foarte important pentru a obține succes este asumarea conducerii și a responsabilității pentru propriile decizii și acțiuni. Acest lucru implică asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni și consecințele acestora și capacitatea de a inspira alți oameni să-și atingă obiectivele prin propriul exemplu.

Cine poate fi un exemplu mai bun pentru aceasta decât persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate? Acestea, în general, demonstrează un nivel ridicat de autonomie și control intern. Cred în ei înșiși și se consideră forța principală în spatele propriului succes. Dacă comit o greșeală, o recunosc, învață din ea, o corectează și continuă să meargă înainte. Astfel de persoane își asumă responsabilitatea activă pentru sarcinile lor, nu se scuză și nu aruncă vina pe alții pentru circumstanțele lor.

În schimb, ele servesc ca exemplu, demonstrând o etică de muncă puternică, devotament față de muncă și dorința de a atinge perfecțiunea,  inspiră echipele lor să-și ofere totul, contribuind la crearea unui mediu de lucru pozitiv și productiv. Dacă ceva nu merge așa cum ar dori, iau inițiativa de a remedia situația.

Nu este de mirare că se descurcă mai bine la locul de muncă. Sunt mai implicați în muncă, obțin salarii mai mari, avansează mai frecvent în carieră și, în cele din urmă, obțin mai multă satisfacție în viață.

3. Sunt concentrați și organizați

Abilitatea de a-și organiza timpul, a nu se lăsa distrasi și de a se concentra pe obiectivele lor este o cheie a succesului. În lumea digitală de astăzi, este mai ușor de spus decât de făcut să rămâi concentrat.

Majoritatea oamenilor sunt neorganizați, ușor de distras și nu pot menține atenția pe o sarcină pentru o perioadă lungă de timp. A fi concentrat înseamnă să acorzi întreaga ta atenție unei anumite sarcini sau obiectiv, iar a fi organizat înseamnă să îți gestionezi timpul, resursele și responsabilitățile.

Persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate sunt concentrate și organizate, ceea ce le face ușor să-și mențină prioritățile, să nu se lase distrase și să-și atingă obiectivele. Acesta este motivul pentru care le este dificil să lucreze în regim multitasking, cum ar fi utilizarea telefonului în timpul cursurilor sau ședințelor. În schimb, ei urmează instrucțiunile, nu se lasă distrași de la muncă și minimizează numărul de factori de distracție.

Sunt perseverenți, ceea ce le permite să continue să rezolve o problemă chiar și după un eșec, depunând eforturi suplimentare pentru a obține rezultatele dorite. Sunt de asemenea de încredere, consecvenți și atenți la nevoile celorlalți.

Gestionându-și obligațiile și fiind prezenți în interacțiunea cu ceilalți, persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate construiesc încrederea și creează un mediu pentru relații semnificative.

4. Amână satisfacția

Conștientizarea este baza capacității de a amâna satisfacția. Diferite studii asociază conștientizarea cu autocontrolul – un aspect cheie al capacității de a amâna satisfacția.

Atunci când amânăm satisfacția, renunțăm la plăcerile imediate și de scurtă durată pentru a obține recompense mai mari pe termen lung. Aceasta necesită răbdare, disciplină și abilitatea de a acorda prioritate rezultatelor viitoare în locul plăcerilor imediate.

Oamenii cu un nivel ridicat de conștientizare știu că dorința de satisfacție instantanee îi împiedică să atingă obiectivele pe termen lung. Ei nu se gândesc doar la momentul prezent, ci iau în considerare și consecințele pe termen lung ale alegerilor și acțiunilor lor.

De aceea, ei iau decizii bazate pe succesul pe termen lung în viitor, nu pe ceea ce poate părea avantajos astăzi, dar poate avea consecințe negative pe termen lung. Astfel, conștientizarea este legată de relații mai bune, un risc mai mic pentru sănătate și o viață mai lungă.

Oamenii cu un nivel ridicat de conștientizare sunt mai puțin predispuși la obiceiuri periculoase pentru sănătate, cum ar fi consumul de alimente nesănătoase și substanțe nocive, precum și la luarea deciziilor financiare impulsiv. Ei acordă prioritate bunăstării pe termen lung în fața satisfacției imediate și fac alegeri care au un impact pozitiv asupra viitorului lor.

5. Nu amână ceea ce trebuie făcut

Majoritatea dintre noi amânăm frecvent lucrurile și considerăm acest lucru un comportament normal. Însă amânarea poate indica o problemă mai profundă. Petrecem mult timp uitându-ne la televizor, jucând jocuri video, socializând sau ocupându-ne cu activități triviale, în timp ce ar trebui să ne dedicăm timpul proiectelor importante.

Atunci când oamenii amână lucrurile până în ultimul moment sau până la termenul limită, acest lucru poate fi rezultatul incapacității de autocontrol. Autocontrolul este capacitatea de a controla gândurile, emoțiile și comportamentul nostru pentru a ne atinge obiectivele.

Atunci când întâmpinăm dificultăți în autocontrol, ne este greu să rezistăm satisfacției imediate sau să acordăm prioritate obiectivelor pe termen lung în fața factorilor distractivi pe termen scurt. Și atunci intervine procrastinarea.

Oamenii cu un nivel ridicat de conștientizare au un autocontrol ridicat, perseverență și simțul responsabilității. Drept urmare, ei amână mai rar lucrurile. Procrastinarea poate afecta semnificativ munca, succesul și viața ta, fie că este vorba despre amânarea sarcinilor de lucru, evitarea sarcinilor școlare sau ignorarea responsabilităților casnice.

Aproape fiecare persoană amână într-o anumită măsură lucrurile. Dar dacă faci asta în mod constant, îți va fi dificil să-ți atingi obiectivele.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!