Știați că puteți duce o viață perfect normală chiar și cu o funcție renală de 20%? De aceea, slăbirea progresivă și deteriorarea treptată a rinichilor noștri trec adesea neobservate pentru o lungă perioadă de timp. Uneori, chiar și obiceiurile comune pot afecta rinichii noștri, iar când problemele sunt descoperite în sfârșit, poate fi prea târziu.
Rinichii noștri sunt un organ uimitor. Ei produc hormoni, filtrează sângele, absorb mineralele, produc urină și mențin un echilibru acido-bazic sănătos. Nu poate exista viață fără rinichi, iar chinezii consideră că aceștia sunt locul de concentrare al celei mai importante energii vitale.
Îngrijirea rinichilor noștri este indisolubil legată de îngrijirea sănătății și bunăstării noastre. Dacă doriți ca rinichii noștri să fie sănătoși și să funcționeze bine, ar trebui să evitați obiceiurile din lista de mai jos.
1. Obiceiul de a bea băuturi carbogazoase zaharoase
Consumul a două sau mai multe sucuri pe zi poate fi asociat cu un risc crescut de boli renale, potrivit unui studiu care a implicat Universitatea Osaka din Japonia. 12 mii de angajați au participat la studiu, iar acei subiecți care au consumat mai multă sifon au avut mai multe proteine în urină. Proteinele din urină (proteinuria) sunt un semn precoce de afectare a rinichilor, dar dacă sunt detectate devreme, boala poate fi totuși vindecată.
2. Fumatul
S-a descoperit că fumatul este asociat cu ateroscleroza. Îngustarea și întărirea vaselor de sânge afectează alimentarea cu sânge a tuturor organelor vitale, inclusiv a rinichilor. Potrivit unui studiu publicat în revista engleză Clinical Pharmacology and Therapeutics, două țigări pe zi sunt suficiente pentru a dubla numărul de celule endoteliale din sângele nostru. Acesta este un semn de deteriorare a arterelor.
3. Lipsa vitaminei B6
O alimentație sănătoasă este esențială pentru buna funcționare a rinichilor. Potrivit cercetărilor efectuate la Centrul Medical al Universității din Maryland, lipsa vitaminei B6 crește riscul apariției pietrelor la rinichi. Pentru o funcționare optimă a rinichilor, trebuie să consumați cel puțin 1,3 miligrame de vitamina B6 pe zi. Cele mai bogate surse de vitamina B6 sunt peștele, mazărea, ficatul de vită, cartofii și legumele care conțin amidon, precum și fructele, cu excepția citricelor.
4. Lipsa de mișare
Exercițiile fizice sunt o altă modalitate de a vă proteja rinichii. Rezultatele unui studiu amplu publicat în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie arată că femeile aflate în postmenopauză care fac sport au avut cu 31% mai puține șanse de a dezvolta pietre la rinichi. În general, menținerea unei greutăți sănătoase va reduce șansele apariției pietrelor la rinichi.
5. Lipsa de magneziu
Dacă nu obțineți suficient magneziu, corpul dumneavoastră nu poate absorbi și utiliza calciul în mod corespunzător, ceea ce poate duce la prea mult calciu și pietre la rinichi. Pentru a preveni acest proces, consumați legume cu frunze verzi, fasole, semințe și nuci. Avocado este, de asemenea, o sursă bună de magneziu.
6. Tulburări frecvente de somn
Cu toții iubim un somn sănătos. Și rinichilor noștri le place. Potrivit portalului american de informații Science Daily, tulburările cronice de somn pot provoca boli de rinichi. Potrivit cardiologului, profesor de medicină și psihologie la Universitatea din Toronto, dr. Michael Saul, noaptea, țesutul renal este actualizat, astfel încât întreruperile de somn pot provoca leziuni directe ale acestui organ.
Citește continuarea pe pagina 2 >Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.