Zece utilizari in sanatate a usturoiului – “doctorul din bucatarie”

Zece utilizari in sanatate a usturoiului – “doctorul din bucatarie”

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 June 2018 in SanatateSfaturi

Iata cele mai bune utilizari ale usturoiului pentru sanatatea noastra:

1. Remediu pentru reumatism si nevralgie

Remediile cu usturoi pentru artrita includ folosirea lui ca tonic sau frectii cu ulei vegetal obisnuit in care s-a prajit usturoi. Se spune ca un tonic simplu, preparat din usturoi maruntit intr-o lingura de miere, luat la masa pe o anumita perioada de timp, poate face minuni pentru a alunga durerile si suferintele, mai ales in cazuri de sciatica si guta. Un om de stiinta indian a declarat ca uleiul extras din usturoi a avut intotdeauna mare succes in bolile paralitice si reumatice.

2. Previne cangrena

Louis Pasteur a observat activitatea antibacteriana a usturoiului in 1858, fiind ulterior folosit ca antiseptic pentru prevenirea cangrenei in primul si in al doilea razboi mondial. De asemenea, acesta a fost folosit cu succes in prevenirea unor infectii cu ciuperci, cum ar fi micozele.

3. Remediu in cazul afectiunilor ORL

Se stie ca usturoiul este un antiseptic miraculos in cazul in care avem de-a face cu infectii la ochi, urechi, nas si gat. In cazul inceputului unei raceli obisnuite se poate lua un catel de usturoi in gura, tinut intre obraz si dinti, iar raceala va disparea in cateva ore sau cel mult o zi. Absorbind toxinele, usturoiul are efect curativ asupra bolilor cronice ale organelor respiratorii superioare, pentru inflamatiile cronice ale amigdalelor, ale glandelor salivare si ale glandelor limfatice si pentru faringite, laringite si empiemurile sinusurilor maxilare. Te doare urechea? Infasoara planta in putin tifon si introdu-o in ureche. Te doare capul? Stoarce putin suc de usturoi intr-o lingura de miere (vechi remediu al pieilor rosii).

4. Leac pentru constipatie

Cercetatorii care au studiat terapia cu usturoi sustin ca persoanele care sufera de constipatie pot gasi un remediu in utilizarea moderata a usturoiului amestecat cu ceapa, lapte si iaurt. Miscarile peristaltice ale peretilor intestinali sunt stimulate de catre alicina din usturoi, producand astfel mobilitatea scaunului.

5. Leac pentru bolile de stomac

Se stie ca secretia de enzime digestive se poate face cu ajutorul unor substante care se gasesc in usturoi si care stimuleaza peretii stomacului si ai intestinelor. Cei care sufera de asemenea boli trebuie sa il dilueze sau sa il amestece in diferite mancaruri. O alta metoda de a reduce efectele usturoiului este aceea de a-l gati sau de a-l combina cu ou si lapte. Cei care nu vor sa-l consume il pot folosi cu rezultate foarte bune si in cataplasme sau bai pentru picioare si maini. Are o putere atat de mare de penetrare incat ajunge in sange imediat dupa ce este aplicat pe piele, ducand la ameliorarea durerilor de stomac, la calmarea crampelor, la eliminarea gazelor si a senzatiilor de inflamare.

6. Ajuta la refacerea ficatului

Distrugerea anumitor bacterii din intestine ajuta ficatul in sensul ca ii permite sa isi incetineasca functia de detoxifiere si sa iti acorde mai mult timp in a se reface. De asemenea, usturoiul ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine prin ficat. Se spune ca o lingurita de usturoi amestecat cu untdelemn sau ulei de masline sau ulei de soia luata seara poate sa revigoreze ficatul de asa maniera incat efectele benefice sa se vada, literalmente, pe propria pielea. Totusi exista si cazuri de intoleranta a usturoiului din cauza unor deficiente ale organelor digestive, motiv pentru care se impune un consult medical.

7. Remediu pentru diabetici

Se spune ca, desi este mult mai lent, usturoiul ajuta echilibrarea nivelului de zahar din sange la fel de bine precum o face tolbutamida – medicament pentru diabetici. Aceasta s-ar face prin utilizarea prelungita a extractelor de usturoi vechi. Totusi, tineti minte, usturoiul nu este un medicament si trebuie tratat ca atare, de aceea diabeticii ar trebui sa consulte mai intai medicul inainte de consuma usturoiul din perspectiva medicala.

8. Amelioreaza hipertensiunea

Cu toate ca nu se stie exact care ar fi cauza, se spune ca usturoiul ar fi un remediu de incredere in a cobori hipertensiunea. In timp ce unii medici sustin ca acesta ar dilata arterele, usurand presiune pe peretii acestora, altii sustin ca scaderea tensiunii, in urma consumului de usturoi s-ar datora inlaturari anumitor infectii. Oricum ar fi, este de mentionat ca usturoiul nu este un medicament pentru hipertensiune.  Observatiile facute pana acum au aratat ca efectul este de scadere a presiunii impuse inimii, venelor, arterelor si de ameliorare a simptomelor colaterale ale acestei afectiuni.

9. Previne infundarea arterelor

Prevenirea bolilor arteriale se poate face consumand usturoi. Acesta sunt concluziile unui centru medical indina din anii ‘70. Testele facute acolo au aratat ca radacina cu “aroma intepatoare” are o actiune semnificativa in limitarea efectelor coagularii sangelui gras. Cum au ajuns la aceste concluzii? Aparent, destul de simplu. A fost adaugata in dieta unui grup de pacineti o anumita cantitate de grasime, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a colesterolului in sange. Dupa cateva ore, aceleasi mese i s-a adaugat sucul extras din cateva zeci de grame de usturoi, observandu-se astfel o scadere cu peste 100 de miligrame la suta a colesterolului. Aceleasi teste facute si in cazul fibrinogenului au dus la o scadere semnificativa a nivelului acestuia in sange.

10. Antibiotic

Dupa izolarea anumitor substante din ustoroi, cum ar fi alicina – antibiotic puternic si componenta antifungala (fitoncid), cercetatorii au confirmat “puterea de penicilina” a usturoiului. Aceste substante au efect asupra germenilor care duc la intoxicatii cu salmonela si asupra stafilococilor, care provoaca furuncule si ulceratii. De asemenea au fost folosite cu succes si in inlaturarea stafilococilor care provoaca scarlatina, difteria sau erizipelul. Alte boli pe care, cel putin aparent, le-ar putea vindeca usturoiul ar fi conjunctivita, febra tifoida, holera si TBC-ul.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!