Zece sfaturi utile pentru a-ti proteja datele pe internet! Lucruri pe care toata lumea trebuie sa le cunoasca!

Publicitate

Stim cu totii ca pe langa marile avantaje pe care le ofera internetul, totusi adesea ne izbim si de o groaza de inconveniente, iar principalul este felul in care putem fi atacati sau afectati de hackeri sau alt tip de infractori care circula pe net. Iata ce trebuie sa facem in cazul in care ne confruntam cu o astfel de situatie:

1. Contacteaza autoritatile

Daca esti victima unei fraude pe Internet, nu sta pe ganduri: raporteaza totul Politiei. Intai verifica daca nu cumva chiar site-ul respectiv iti da posibilitatea asta: multe site-uri o dau, astfel ca ai optiunea de a contacta oficial site-ul si de a-i raporta infractiunea. Cu cat oamenii vor raporta mai des astfel de infractiuni, cu atat mai multi infractori vor fi prinsi.

2. Ai grija la parole si informatii personale!

Nu raspunde niciodata nimanui la intrebarile de securitate ale conturilor tale! Atentie, mai ales cand esti contactat de asa-zise „surse oficiale” – multi se pot da drept ofiteri bancari sau persoane de la diverse tipuri de agentii ori care lucreaza pentru realizarea diverselor sondaje de opinie. Nu raspunde sub nici o forma! Parolele sunt confidentiale!

3. Nu da „share” la informatii familiale!

Cum ar fi numele mamei, al animalului tau de companie sau al strazii pe care ai copilarit! Ele pot fi folosite si te trezesti ca nu-ti mai poti accesa conturile, fiindca altii ti-au schimbat parola fara ca tu sa stii sau sa fii de acord!

4. Instaleaza-ti un antivirus

Incearca sa optezi pentru un program antivirus cat mai performant, chiar daca uneori costurile sunt mai ridicate decat in cazul altor programe antivirus. E important sa te protejezi de tot felul de virusi care circula pe net si care-ti pot distruge toate datele, conturile si computerul.

5. Alege parole dificile

Publicitate

Gandeste-te la parole complicate si lungi, din litere si cifre, combinate cu liniute si majuscule. Asigura-te ca ai atins maximul de securitate in ceea ce priveste parola folosita.

6. Atentie la asa-zisele concursuri de pe Internet!

Toate ofertele in acest sens care cer orice fel de plata in avans, sunt false si-ti vor goli cardul bancar! Iti vei da seama cu usurinta: odata ce te vei arata circumspect si vei incepe sa pui intrebari, multi dintre „oficialii” concursurilor care vorbesc cu tine, vor inchide brusc fereastra de chat si vor disparea ca prin farmec, speriati de vigilenta ta.

7. Evita sa folosesti on line cartea de credit (atat cat poti)

Daca nu e neaparata nevoie si poti cumpara si din alta parte, evita sa folosesti datele cartii de credit pe internet.

8. Mare atentie la platile de rambursare a marfii!

Daca ai comandat ceva pe net si vrei sa returnezi, mare atentie: acest serviciu este intotdeauna gratuit! Banii care ti se cer doar ca sa ai posibilitatea sa inapoiezi o marfa, sunt furt pe fata! Anunta imediat autoritatile si nu da curs nici unei plati.

9. Intreaba propriul ofiter bancar cum te protejeaza pe net de fraude

Unele banci ofera un anumit tip de protectie in ceea ce priveste cartile de credit, alte banci te protejeaza cand folosesti serviciul Internet Banking. In tot cazul intereseaza-te si adreseaza-le aceasta intrebare. Este dreptul tau sa stii si totodata, in cazul in care nu esti multumit(a), poti schimba banca.

10. Atentie marita la cati bani ai in cont!

Verifica mereu soldul si tine o evidenta clara a cheltuielilor. Subscrie pentru a fi anuntat si alertat in caz de frauda. In plus, e bine sa ai la indemana un numar direct al bancii la care tii banii, ca sa anunti imediat eventuala frauda.

Publicitate
Alte Articole
Sfaturi

Numerologia ne spune care sunt numerele norocoase si numerele ghinioniste din viata noastra

Publicitate

Câţi dintre noi credem în puterile malefice ale cifrei 13? Unii sunt speriaţi când se apropie această zi şi nu s-ar muta în ruptul capului la etajul 13. Alţii spun că, din contră, 13 le-a purtat noroc în situaţiile în care se aşteptau cel mai puţin. Dar despre numărul 4 ştiai că îţi poate aduce şi el necazuri? Aşa cred asiaticii, deşi, pentru europeni, este un număr ca oricare altul. În schimb, dublul lui, numărul 8, nu este doar simbolul infinitului, ci şi al bunăstării şi al armoniei conjugale.

13 sau 31?

Coincidenţă sau nu, naveta Apollo 13, lansată la ora 13 şi 13 minute, a explodat în data de 13 aprilie 1970… dar echipajul s-a întors cu bine pe pământ. 13 este simbolul clasic al ghinionului şi este una dintre cele mai cunoscute superstiţii ale lumii. Poţi pierde bani în zilele de 13, poţi avea mici accidente sau poţi primi veşti proaste. Dar inversul lui 13, adică 31, pare să fie încărcat cu o forţă negativă mai puternică. În zilele de 31 trebuie să fii extrem de atentă cu banii şi este indicat să nu faci nicio cheltuială. Cum 3 este numărul relaţiilor de dragoste, al comuniunii şi al comunicării, 31 poate destabiliza legăturile afective. Sfătuieşte-ţi partenerul să nu îţi ofere niciodată un buchet cu 31 de flori.

6 şi 9, legate de noroc

Sunt multiplii lui 3, care este considerat de obicei simbolul treimii sfinte, şi au o conotaţie pozitivă puternică. Şi în cultura europeană, şi în cea asiatică, 6 şi 9 sunt considerate norocoase. 6 este numărul armoniei, al graţiei feminine şi al compasiunii. Este numărul care le poartă noroc îndeosebi copiilor şi persoanelor bolnave. 9 este un număr plin de vitalitate, protejează proiectele pe termen lung, investiţiile şi jocurile de noroc. Încearcă să semnezi cele mai importante contracte pe data de 9 sau să te căsătoreşti într-o zi sau într-un an care cuprinde acest număr.

Legendele lui 7

Publicitate

Numărul 7 este cel care aduce întotdeauna schimbări norocoase. Este numărul abundenţei şi al progresului şi este perceput ca un întreg, ca o entitate completă, pornind de la faptul că Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile. De altfel, în ebraică, numele lui 7 provine dintr-un cuvânt care înseamnă “plin, complet”. Dumnezeu s-a odihnit în cea de a şaptea zi deoarece creaţia sa atinsese perfecţiunea. 7 este numărul cu cea mai mare încărcătură spirituală. Sunt 7 minuni ale lumii, 7 culori în curcubeu şi 7 note muzicale.
În tarot, cartea cu numărul 7 înseamnă ordine, înţelepciune, progres şi perfecţiune.
În astrologie, odată la 7 ani, planetele provoacă schimbări importante în viaţa noastră, marcând trecerea spre o nouă etapă, spre maturizare. Dacă numele tău are 7 litere, se pare că eşti un om norocos. Ar fi bine să porţi şi un breloc cu şapte însemne.

Numere şi superstiţii

0 – preluat de la indieni, acest număr are o conotaţie negativă, iar cartea de tarot care îi corespunde este Nebunul.

1 – numărul puterii şi al divinităţii, poate îmbunătăţi o situaţie dificilă sau poate restabili echilibrul pierdut.

2 – reprezintă perechea, dar şi omul cu două feţe. Nu te încrede niciodată în puterea lui.

5 – chinta roială este simbolul norocului picat din cer.

24 – sau miezul nopţii, este numărul tenebrelor şi al magiei, ca atare este asociat mai degrabă cu ghinionul, decât cu norocul.

36 – atrage ghinionul asupra celor care îl folosesc prea des.

69 – simbolizează atracţia contrariilor, yin şi yang din cultura chineză, echilibrul dintre două forţe care nu pot fi considerate nici bune, nici rele.

72 – este numărul Pământului şi al Înţelepciunii. Este dublul lui 36, dar răstoarnă ghinionul pe care îl poartă acest număr şi promite să alunge necazurile şi duşmanii.

666 – identificat cu răul absolut, este un număr pe care creştinii îl repudiază, considerând că este simbolul Anticristului.

999 – contrar opiniilor generale, acest număr nu trebuie interpretat drept un 666 în oglindă. Conotaţia lui este pozitivă şi reprezintă justiţia, dreptatea divină. Totodată, 999 este legat şi de originea universului.

Publicitate
Alte Articole
Numerologie