Vitamina principală care protejează vezica biliară împotriva formării calculilor

Vitamina principală care protejează vezica biliară împotriva formării calculilor

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 October 2023 in SanatateSfaturi

Cercetând modalitățile de îmbunătățire a sănătății vezicii biliare, cercetătorii britanici au studiat efectul diferitelor vitamine asupra funcționării acestui organ. S-a constatat că la persoanele ale căror organism a menținut regulat nivelul optim de vitamina C, calculii biliari s-au format cu 25-30% mai rar.

Care este cauza?

Mecanismele prin care vitamina C contribuie la sănătatea vezicii biliare și la reducerea probabilității formării calculilor pot fi reduse la următoarele:

1. Bila constă în apă, lecitină, bilirubină, colesterol și acizi biliari. Prin menținerea unui echilibru între colesterol și acizii biliari, calculii biliari nu se formează, deoarece colesterolul se dizolvă în acizii biliari și este eliminat din organism, fără să cadă în sediment sub formă de calculi biliari.

Odată cu înaintarea în vârstă, producția de acizi biliari în organism scade, ceea ce este una dintre principalele cauze ale formării calculilor biliari.

Ficatul nostru produce acizii biliari din colesterol cu ajutorul enzimei 7 alfa-hidroxilază. Și aici – atenție! Studiile au arătat că vitamina C poate crește semnificativ producția acestei enzime deosebit de valoroase, contribuind astfel la menținerea echilibrului optim între colesterol și acizii biliari, la orice vârstă.

Astfel, producția acestei enzime depinde în mare măsură de formarea sau absența calculilor biliari.

2. Vitamina C stimulează contracțiile mușchilor vezicii biliare, ceea ce o face să elimine bila mai eficient și regulat în intestine. Acest lucru este important, deoarece evacuarea regulată a bilei ajută la prevenirea acumulării și stagnării bilei (una dintre principalele cauze ale formării calculilor).

3. Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează celulele vezicii biliare de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Acest lucru ajută celulele să rămână sănătoase și funcționale mai mult timp, adică să reziste la diferite disfuncții ale vezicii biliare.

Trebuie să țineți cont, de asemenea, că, în afară de acțiunea sa specifică asupra vezicii biliare, vitamina C este foarte importantă pentru menținerea sănătății generale a organismului nostru. În special, ajută la întărirea sistemului imunitar, ceea ce în mare măsură ne protejează de dezvoltarea multor afecțiuni, inclusiv formarea calculilor biliari.

Rezervele de vitamina C pot fi refăcute prin consumul de legume și fructe proaspete. De asemenea, trebuie să știți că pentru o absorbție optimă a vitaminei C în organism este important să asigurați o absorbție corectă. Pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră este bine alimentat cu vitamina C, vă recomandăm să consultați un medic pentru recomandări personalizate.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!