Vitamina B12: Sistem nervos sănătos, metabolism și minte rapidă

Vitamina B12: Sistem nervos sănătos, metabolism și minte rapidă

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 February 2021 in SanatateStiinta

Vitamina B12 este o componentă de neînlocuit și foarte importantă pentru sănătatea corpului. Pe aceasta o putem procura doar prin alimente, deci este important să îi monitorizăm mereu nivelul.

Putem obține vitamina B12 din produse de origine animală precum carne, ouă și lapte. Dar poate fi adăugat artificial și la alte produse. După cum arată studiile recente, această vitamină este foarte importantă pentru bunăstarea normală și are o influență puternică asupra dezvoltării fătului în timpul sarcinii. Lipsa vitaminei la femei în perioada de gestație creează o potențială amenințare pentru copil în viitor: diabetul de tip 2 și alte tulburări metabolice.

Cele mai evidente simptome ale deficienței de vitamine sunt memoria slabă, dificultăți de respirație, îngălbenirea pielii, circulație slabă și schimbări de dispoziție. Simptomele nu sunt critice, așa că rareori le acordăm atenție, dar lipsa vitaminei duce la dezvoltarea anemiei și afectează starea emoțională generală. Vitamina B12 este implicată în procesele metabolice, hematopoieza, face parte din hormonii suprarenali și susține multe alte funcții.

Funcțiile vitaminei B12:

  • echilibrează glandele suprarenale;
  • activează procesul metabolic;
  • favorizează absorbția fierului;
  • îmbunătățește funcțiile de reproducere ale corpului;
  • susține funcționarea sistemului nervos;
  • crește numărul de celule roșii din sânge;
  • ajută la îmbunătățirea circulației sângelui.

Cantitatea de vitamina B12 necesară pentru funcționarea normală a corpului:

  • Copiilor cu vârsta de peste 14 ani li se recomandă să consume 2,4 micrograme de vitamină și apoi să mărească doza.
  • Femeile gravide pot începe să ia 2,6 micrograme, în timp ce mamele care alăptează pot să mărească aportul la 2,8 micrograme.

Principalul beneficiu al acestei substanțe este că participă la procesul de formare a ADN-ului, hematopoieză și face parte din fibrele nervoase.

Complexitatea dozei constă în faptul că fiecare organism are caracteristici individuale și de multe ori doza recomandată nu este suficientă pentru a umple nevoile din organism. Unele persoane pot absorbi mai bine vitamina, iar altele nu, astfel încât chiar și respectarea dozei prescrise nu este o garanție pentru obținerea cantității corecte de vitamină, în special în rândul persoanelor în vârstă.

Nu trebuie să vă fie frică de o supradoză, această substanță este solubilă în apă, astfel încât organismul nu va lua mai mult decât este necesar.

Cel mai mare studiu de deficit de vitamina B12 a fost realizat în Marea Britanie, implicând aproximativ 90 de persoane. Medicii au comparat probe de sânge de la mame și nou-născuți pentru simptome comune. După toate testele, s-au găsit niveluri ridicate de leptină la copiii cu deficit de vitamina B12. În viitor, acest lucru duce la dezvoltarea diabetului și la probleme cu excesul de greutate.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că o deficiență a mamelor în timpul gestației duce la o formare incorectă a mecanismului de producere a leptinei la copii. În ceea ce privește indicatorii generali, deficitul de vitamine a fost exprimat în excesul de greutate la mame, dar copiii, dimpotrivă, s-au născut cu greutate redusă.

Simptome ale deficitului de vitamina B12:

  • amorțeală și furnicături la nivelul membrelor, care apar din cauza deteriorării terminațiilor nervoase;
  • îngălbenirea pielii, care este un indicator al numărului scăzut de globule roșii din sânge;
  • amețeli și dezechilibru;
  • pierderi de memorie și vedere încețoșată.
  • lipsa vitaminei B 12 afectează producția de serotonină și dopamină, astfel încât o persoană poate dezvolta depresie și anxietate.

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, vă recomandăm să anunțați medicul de familie.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!