Verificați ce vitamine și minerale vă lipsesc – organismul ne trimite semne

Verificați ce vitamine și minerale vă lipsesc – organismul ne trimite semne

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2023 in SanatateSfaturi

Putem detecta deficitul de vitamine și minerale observându-ne corpul și simptomele care apar. Mulți dintre noi le ignorăm și nu le asociem cu deficiențele, în timp ce simptomele care apar sunt mesaje trimise de organism. Recunoscându-le, veți putea ajusta alimentația sau să aveți grijă de sistemul digestiv.

Deficitul de vitamine și minerale apare adesea din cauza unei absorbții slabe sau slăbirea funcției organelor. Iată cum se întâmplă acest lucru în exemple:

Concentrația scăzută de acid clorhidric în stomac afectează absorbia zincului, magneziului, calciului, fierului, seleniului și vitaminelor din grupa B. La concentrații scăzute, nu vom absorbi 99% din vitamina B12.

Pancreasul leneș nu va produce cantitatea adecvată de enzime necesare proceselor metabolice.

Disbioza bacteriană intestinală înseamnă probleme cu producerea vitaminei K și a vitaminelor din grupa B.

Disfuncția hepatică este strâns legată de acumularea și metabolismul vitaminelor solubile în grăsimi A, D, E și K.

Nivelul prea scăzut de siliciu provoacă probleme în absorbția a 70 de alte elemente.

Verificați de ce vitamine și minerale vă lipsesc.

Simptomele deficiențelor:

Vitamina A – ochi uscați, orbire nocturnă, erupții cutanate.

Vitamina C – vânătăi la cea mai mică presiune, dureri în picioare și mâini, probleme cu gingiile, uscăciunea părului și descuamarea pielii, susceptibilitate la infecții, oboseală, schimbări de dispoziție.

Vitamina D – dureri osoase, slăbiciune musculară, transpirație excesivă a capului, probleme cu intestinul.

Vitamina E – coordonare deficitară a mișcărilor, slăbiciune musculară, cădere a pleoapelor, îmbătrânire prematură a pielii, pete pigmentare, vindecare lentă a rănilor, crampe la picioare, căderea părului.

Vitamina K – sângerare gingivală, sângerare nazală, vânătăi ușoare, răni cu vindecare greoaie, tulburări de coagulare a sângelui.

Acizii grași omega-3 – exces de greutate, urechi înfundate, descuamarea pielii pe călcâie, mătreață, piele uscată și subțire, apariția rapidă a ridurilor, uscăciune și senzație de arsură în ochi, scăderea imunității, tulburări digestive, inflamații.

Carotenoide – orbire nocturnă, piele uscată și aspră, păr și unghii fragile, uscăciune a mucoaselor.

Vitaminele din grupa B

Sunt necesare pentru viață și trebuie să le obținem regulat din alimente. Majoritatea dintre ele trebuie consumate în mod constant, cu excepția acidului folic și vitaminei B12, care se acumulează în ficat.

Deficitul de vitamine din grupa B

Tiamină (B1) – Ritmul cardiac neregulat, teama de noapte, atacuri de panică, nervozitate, tulburări digestive, lipsa de concentrare.

Riboflavină (B2) – Roșeața ochilor, infecții ale cavității bucale, buze crăpate, limbă inflamată, fotosensibilitate, roșeață ochilor, buze crăpate, gastrită, anemie.

Niacină (B3) – Amorțeală a limbii, limbă acoperită sau crăpată, insomnie, memorie slabă, iritabilitate și nervozitate, amețeli, insomnie, tulburări psihice.

Acid pantotenic (B5) – Ardere sau furnicături în mâini și picioare în combinație cu tulburări de coordonare, spasme musculare, furnicături, oboseală, apatie.

Piridoxină (B6) – Dureri în încheieturi, ticuri la pleoape, dureri în partea din spate a gambelor în timpul nopții, memorie slabă a viselor. Simptomele pot fi confundate cu deficitul de magneziu.

Biotină (B7) – Căderea părului, roșeață și descuamare a pielii în jurul ochilor, nasului, gurii, depresie, somnolență excesivă.

Acid folic (B9) – Crăpături pe limbă, probleme cu gingiile, tulburări de dispoziție, slăbiciune, descuamarea pielii pe tălpi și mâini, crăpături în colțurile gurii.

Vitamina B12 – Amorțeală a mâinilor și picioarelor, slăbiciune, paloarea tegumentelor și a mucoaselor din cavitatea bucală, conjunctivită, sângerare gingivală, palpitații și respirație accelerată, oboseală ușoară, amețeli, durere la nivelul limbii, tulburări de memorie, lipsă de concentrare, schimbări de dispoziție.

Simptomele deficitului de microelemente

Zinc –  Transpirație excesivă, miros neplăcut al corpului, pierderea simțului mirosului și gustului, pete pe unghii, erupții cutanate, probleme de somn, pierderea libidoului, infecții persistente, diaree.

Crom – Dorință excesivă de dulce. Crize de anxietate bruscă și puternică, oboseală dimineața.

Magneziu – Unghii fragile, căderea părului. Spasme musculare, tremur al mâinilor și pleoapelor. Agitație, probleme de adormire, coșmaruri. Transpirație nocturnă, bătăi de inimă. Puncte înaintea ochilor. Simptome de pre-diabet cu deficit pronunțat de magneziu.

Mangan – Scăderea auzului, furnicături în urechi, creștere lentă a părului, slăbire semnificativă a unghiilor.

Cupru – Anemie, edeme. Hiperactivitate, agresivitate. Tulburări de respirație, vene tip panza de paianjen și varice, schimbarea culorii părului.

Fosfor – Cădere a părului, anemie, dureri osoase, dificultăți de respirație.

Siliciu – Îmbătrânire rapidă a pielii, pierderea colagenului, acnee, fragilitate și exfoliere a unghiilor, slăbiciune a oaselor și a țesutului conjunctiv.

Potasiu – Slăbiciune, lipsă de energie. Spasme musculare, bătăi de inimă, sete excesivă, depresie.

Sulf – Păr slab și fragil, unghii. Probleme de memorie și concentrare, pete pe piele, vindecare lentă a rănilor.

Seleniu – Exfolierea unghiilor, miros de usturoi din gură, hipotiroidism, pete hepatice.

Sodiu – Acumularea excesivă de gaze intestinale, nevralgie, urinare frecventă, edeme, diaree.

Calciu – Spasme musculare și slăbiciune, furnicături la degete, piele uscată și aspră, ritm cardiac neregulat, insomnie.

Fier – Limbă palidă și față ternă, conjunctivită, cearcăne întunecate sub ochi. Piele uscată și aspră, unghii fragile, linii pe unghii. Căderea părului și vârfuri despicate. Ulcer bucal, fisuri, oboseală constantă.

Deficitul de vitamine și minerale se observă în diverse manifestări la toată lumea. De obicei, în spatele acestora se ascunde fie o lipsă obișnuită de vitamine sezoniere, fie disfuncții organice evidente sau ascunse. Dacă experimentați simptome caracteristice care vă îngrijorează, luați o trimitere la analize de sânge pentru a verifica care sunt elementele de care aveți nevoie.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!