Problemele cauzate de suferința din suflet sunt destul de reale și apar ca urmare a unor situații stresante și a unor relații complexe, a influențelor externe asupra psihicului și a altor motive complet nefiziologice. De asemenea, trebuie remarcat faptul că mulți cercetători cred că bolile provocate de un suflet trist apar în organele și sistemele care sunt deja cele mai slăbite datorită stilului de viață și predispoziției ereditare.
„Boala nervoasă” este ceea ce numim de obicei tulburare psihosomatică. Numele acestor boli combină cuvintele grecești pentru „suflet” (psihic) și „trup” (soma) și ele apar de obicei din faptul că sufletul își ascunde suferința. Bolile psihosomatice, așa cum sunt numite medical bolile provocate de supărări, se pot intensifica în perioada pierderii unei persoane dragi.
Acestea sunt cele șapte boli psihosomatice clasice pe care psihanalistul american Franz Alexander le-a identificat în 1950:
- Hipertensiune
- Ulcer peptic
- Astm bronsic
- Neurodermatită
- Hipertiroidism
- Colită ulcerativă
- Artrita reumatoida
S-au schimbat multe din acele vremuri, iar lista bolilor psihosomatice s-a schimbat și completat. Până în prezent, a fost completat și extins semnificativ: panică și tulburări de somn, oncologie, infarct, sindrom de colon iritabil, tulburări menstruale, obezitate, anorexie nervoasă, bulimie – aceste și multe alte tulburări au, de asemenea, motive să fie considerate boli provocate de un suflet care suferă.
De ce este nevoie pentru recuperare?
Este necesar nu numai să fie vindecată cauza fiziologică, ci și să o depășiți pe cea psihologică. Unii medici sunt siguri că în tratamentul bolilor psihosomatice ajutorul unui psihoterapeut, deși este necesar, este doar un mijloc auxiliar.
Cum să scapi de bolile psihosomatice
Este puțin probabil ca o persoană să poată trăi fără stres. O astfel de reacție a corpului la diferite circumstanțe este absolut normală. Persoanele cu boli psihosomatice poartă în suflet emoțiile care provoacă boli de ani de zile fără să își dea seama. Puteți scăpa de ele prin următoarele metode.
1. Nu mai ține în suflet emoțiile negative, fugind de probleme. Cere ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut și descarcă-te.
2. Eliberați stresul prin sport, lucrați în grădină, plimbări lungi active. Exercițiul este cel mai bun tratament.
3. Tehnicile de respirație vă vor ajuta să vă relaxați în momentele de tensiune.
4. O dietă echilibrată vă va ajuta să scăpați de multe boli. Este benefic să consumați alimente cu triptofan – leguminoase, brânză de vaci, ciuperci, curmale, carne, pește.
Dacă boala a ajuns într-un stadiu grav, trebuie să contactați nu numai un medic specializat, ci și un psihoterapeut pentru a rezolva situația. Din minte pleacă toată comanda în organism!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.