Un neurochirurg ne vorbește despre 12 lucruri înfricoșătoare, dar fascinante despre creier, de care nu ați auzit niciodată

Un neurochirurg ne vorbește despre 12 lucruri înfricoșătoare, dar fascinante despre creier, de care nu ați auzit niciodată

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 February 2021 in CuriozitățiPersonalitatePsihologieSanatate

Creierul nostru este o mașină foarte complexă, capabilă să îndeplinească sarcini impresionante pe care de multe ori nici nu le bănuim. Dintre toate mamiferele, oamenii au cel mai mare creier față de dimensiunea corpului. Este un fel de „centru de control”.

Creierul controlează sistemul nervos prin procesarea semnalelor de la simțuri și trimiterea de semnale către mușchi. Diferite părți ale creierului sunt responsabile pentru procesarea și îndeplinirea diferitelor sarcini, dar toate împreună lucrează împreună pentru a ne susține corpul.

Iată care sunt cele 12 lucruri despre creier:

1. Din cauza stresului cronic creierul se usucă.

Stresul constant face efectiv creierul să se usuce. Producerea hormonului de stres cortizol poate reduce dimensiunea și funcționarea eficientă a neuronilor creierului.

Stresul și alte traume reduc adesea dimensiunea hipocampului, zona creierului responsabilă pentru crearea de noi amintiri. Neuronii cortexului prefrontal se usucă, de asemenea, sub influența stresului.

2. Creierul nu simte durere.

În mod ironic, creierul, care procesează semnale de durere și ne spune despre problemele altor părți ale corpului, nu simte durerea lui: nu are receptori ai durerii.

Și ce crezi despre durerea de cap? De fapt, durerea nu apare în creier, ci în țesuturile care înconjoară creierul și craniul.

3. Creierul este moale ca untul

La prima vedere, poate părea că, creierul are o consistență elastică și dură. De fapt, are o textură mai apropiată de unt.

De aceea o contuzie – o lovitură la peretele interior al craniului – îl poate deteriora.

4. Puteți alimenta un bec slab la creier.

În ciuda tuturor abilităților sale minunate, creierul produce foarte puțină energie. Creierul mediu poate alimenta un bec slab de 20 de wați.

Potrivit unui expert, „energia consumată de cortexul cerebral este suficientă pentru a alimenta nu mai mult de 1% din neuroni”.

5. Creierul este format în principal din grăsimi.

Uită-te la imaginea creierului și vei vedea caneluri, depresiuni și proeminențe. Ați putea crede că acesta este un mușchi atât de perfect, dar de fapt creierul nu este un mușchi, ci un cheag de grăsime.

Creierul uman este format din 60% grăsimi, iar pentru a lucra cu succes trebuie să primească acizi grași din alimente. Studiile au descoperit că acizii grași insuficienți din dietă afectează funcția creierului și pot provoca chiar și unele boli.

6. Creierul nu poate trăi fără colesterol.

Suntem obișnuiți să credem că, colesterolul este un lucru rău, dar în ultima vreme, oamenii de știință pun tot mai mult în discuție această credință. În special, știm cu siguranță că, colesterolul este necesar pentru funcționarea normală a creierului: 25% din colesterolul din organism este consumat de creier.

Colesterolul este necesar pentru sinteza progesteronului, estrogenului, cortizolului, testosteronului și vitaminei D, iar colesterolul ridicat se corelează cu o memorie mai bună. În același timp, persoanele cu colesterol scăzut prezintă un risc mai mare de depresie – și deces!

7. „Hrană pentru creier” – nu ficțiune.

Unele alimente cresc funcția creierului. Creierul adult este încă capabil să formeze neuroni noi care să ofere învățare, memorie și răspuns la stres.

Deci, mâncați alimente care sunt bune pentru creier: nuci, ouă, somon, avocado și – atenție! – Șampanie. De asemenea, este de dorit să dormi suficient și să faci exerciții aerobice în mod regulat – nu te baza doar pe șampanie.

8. Creierul este complet format după vârsta de 25 de ani.

Creierul nostru nu încetează să crească odată cu debutul pubertății sau după ce împlinim vârsta de 18 ani. Dezvoltarea creierului durează până la 25 de ani.

Acest lucru ridică întrebări interesante despre responsabilitatea tinerilor pentru comportamentul lor. Considerăm pe bună dreptate o persoană „adultă” al cărei creier nu a fost încă pe deplin format? Și dacă da, cum să-l distingem de un „copil”?

9. Creierul consumă multă energie.

Deși creierul generează foarte puțină energie, consumă mult din ea. Creierul folosește mai multă energie decât orice alt organ al corpului uman – după unele estimări, până la 20%!

Practic, această energie este consumată pe menținerea capacității neuronilor de a trimite semnale, precum și pe sănătatea celulelor creierului. Acest lucru se remarcă în special la copii, al căror creier încă se dezvoltă și procesează cantități uriașe de informații noi într-un ritm uimitor. În timpul adolescenței, dezvoltarea creierului încetinește.

10. Nu este adevărat că ne folosim creierul doar 10%.

Această statistică învechită a fost de mult un mit dovedit, și nu are nicio legătură cu realitatea. În general, folosim toate părțile creierului și toate sunt aproape întotdeauna active.

În repaus, creierul, desigur, nu este implicat la fel de activ ca atunci când îndeplinește sarcini, dar este mult mai mult decât miticul 10%.

11. Exercițiile fizice sunt bune și pentru creier.

Toată lumea știe că exercițiile fizice sunt bune pentru organism, dar consolidează și sănătatea creierului. În special, aerobicul duce la creșterea hipocampului, care este responsabil pentru memorie și învățare.

De aceea, exercițiile fizice ajută la protejarea creierului împotriva bolii Alzheimer și a altor forme de demență.

12. Creierul cântărește aproximativ 1,3 kg.

Creierul cântărește aproximativ 1300 g – reprezintă doar 2% din greutatea corporală totală. Creierul mediu are o lățime de 140 mm și o lungime de 167 mm.

În același timp, avem încă cel mai mare creier dintre toate mamiferele (în ceea ce privește dimensiunea corpului). Și să nu vorbim despre funcțiile sale!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!