Un neurobiolog ne-a explicat cum ne putem întineri creierul cu ajutorul a – 9 obiceiuri. Niciodată nu este prea târziu să începi să-ți schimbi viața!

Un neurobiolog ne-a explicat cum ne putem întineri creierul cu ajutorul a – 9 obiceiuri. Niciodată nu este prea târziu să începi să-ți schimbi viața!

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 March 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitateSpiritualitateViata

Creierul uman, datorită neuroplasticității, poate fi antrenat. De exemplu vă puteți crește masa musculară a corpului dacă faceți exerciții în sală de mai multe ori pe săptămână pe parcursul anului. La fel îți poți ajusta și creierul dacă faci în mod regulat aceleași lucruri și te gândești la același lucru.

Dacă te îngrijorezi constant, te enervezi sau te urăști, creierul tău se va obișnui în cele din urmă cu o astfel de gândire negativă. În același timp, îți poți antrena creierul într-un mod mult mai pozitiv. Folosind puterea neuroplasticității, prin meditația regulată a conștientizării, puteți deveni mai rezistent, puteți dezvolta cea mai ascuțită concentrare și vă puteți gestiona eficient emoțiile.

Trăiește în prezent

Viața trece și nu mai poate fi trăită din nou. Nu poți gusta viitorul sau mirosi trecutul. Mulți oameni sunt conștienți de acest lucru, dar în același timp continuă să se învinovățească pentru eșecurile trecutului și să-și facă griji pentru viitor.

O astfel de „gumă de mestecat” imaginară poate duce la depresie și tulburări de anxietate. De aceea este foarte important să fii în contact regulat cu momentul actual – singurul „loc” în care viața există cu adevărat.

Urmărește-ți gândurile și ceea ce spui

O atenție deosebită trebuie acordată vocii interioare. Ceea ce crezi îți afectează direct sentimentele. În teza sa de doctorat, Brian Penny explorează modul în care emoțiile se leagă de gândurile și vorbirea noastră. El crede că echilibrul intern poate fi atins doar dacă eviți disputele, bârfele, certurile și toate gândurile și conversațiile negative.

Învață să formulezi fraze corect, pentru că multe dintre ele pur și simplu te împiedică să acționezi. Ceea ce spune vocea interioară poate fi împărțit în limbaj proactiv și reactiv. Și este important să folosiți mai proactiv.

Frazele reactive sunt „Nu pot”, „Doar dacă”, „Ar fi trebuit”, „M-a făcut să mă simt așa”.

Și proactive – „Voi face”, „Voi alege”, „Hai să găsim o altă cale”, „Cred că va fi mai bine…”.

Scapă de negativitate

Faceți o listă cu lucruri, oameni și locuri care vă provoacă emoții negative. Dacă o persoană se plânge în mod constant într-o conversație cu tine, nu prelua supărarea lui, ci încearcă să o ajuți cu sfaturi.

Dacă negativul este cauzat de lucruri care nu pot fi schimbate acum (apartament inconfortabil, rude toxice, muncă), trebuie să găsiți o oportunitate de a vă împăca cu ele, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp. În caz contrar, vei suferi constant din cauza a ceea ce se întâmplă.

Nu te compara cu ceilalți

Nu vă concentrați pe munca și succesul celorlalți. Concentrează-te pe sentimentele tale în munca ta. Trebuie să-ți placă ceea ce faci și nu trebuie să cauți aprobarea și recunoașterea altor persoane.

Folosiți puterea alegerii

Nu situația în sine ne duce la o criză nervoasă și depresie, ci atitudinea noastră față de aceasta. De aceea este atât de important să înveți să-ți controlezi emoțiile. Gândește-te doar la ceea ce provoacă mai multă suferință: situația în sine sau reacția ta la situație. Cel mai adesea, reflexia ta este cea care creează „norul negativ”. Când vrei să țipi la copiii tăi/pisica/prietena, întreabă-te: „De ce sunt cu adevărat supărat?” – și va fi mai ușor.

Vino cu un ritual de dimineață

Începutul corect al zilei vă va încărca cu energie, vă va activa productivitatea. Dedicând 60 de minute unor astfel de lucruri, nu pierzi timpul, ci îl câștigi.

1. Începeți ziua cu meditația mindfulness. (5-10 min)

2. Apoi treci la vizualizarea dorințelor tale. Tot ceea ce nu îți poți imagina, nu poți realiza. Vă puteți imagina chiar și atunci când beți o ceașcă de cafea în tăcere sau, dimpotrivă, vorbind cu cei dragi. Principalul lucru în vizualizare este detaliul. Imaginați-vă toate lucrurile mărunte: mirosuri, mișcări, sunete. (2-5 min)

3. Mulțumește. Gândește-te la ceea ce ești recunoscător. Nu este nevoie să faceți liste uriașe, chiar și 3 lucruri vor fi suficiente. Poate fi ceva simplu, cum ar fi un mic dejun delicios. Când te simți recunoscător, stingi automat furia, invidia și frica. (2-5 min)

4. Exercițiu. Completați-vă ritualul de dimineață în mod activ: mergeți la o alergare sau la o plimbare, faceți yoga sau orice alt exercițiu care vă place cel mai mult. (20-40 minute)

Învață să spui nu

Este foarte greu pentru mulți oameni să refuze pe cineva. Dar este important să înțelegi că spunând „nu”, economisești timp pentru lucrurile care te interesează, pentru persoanele apropiate. Iar timpul este o resursă neregenerabilă, nu-l poți recupera.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!