Uneori, la sfârșitul zilei, simțim blocaje dureroase în mușchi, nu ne putem îndrepta spatele sau întoarce capul. Motivul pentru aceasta este „coaja musculară” – așa a numit Wilhelm Reich un spasm muscular, el a fost primul care a observat legătura dintre stres și reacția organismului la acesta. El a legat aceste dureri cu obiceiul unei persoane de a păstra totul în suflet, și incapacitatea de a-și exprima emoțiile.
Toate acestea duc la faptul că orice problemă psihologică se va reflecta în organism printr-un spasm muscular.
Am găsit 6 exerciții care vizează eliminarea acestor spasme. Exersarea lor nu vă va lua mult timp, iar rezultatul nu vă va face să așteptați mult.
1. Dacă vă doare partea de mijloc a spatelui și partea inferioară a spatelui
Tensiunea constantă și rigiditatea mușchilor spatelui poate duce la diferite boli: osteocondroză, blocarea musculară a discurilor, hernie intervertebrală, curbura coloanei vertebrale.
De asemenea, vertebrele comprimate pot provoca dureri de inimă, dureri de cap și amețeli, tulburări de vedere.
Cum să eliberezi tensiunea mușchilor spatelui
Exercițiile fizice te vor ajuta să scapi de durerile de spate. Stai drept. Ridică mâinile sus și apoi du-le în spatele capului, ca și când ai vrea să te prinzi de ceafă.
Lasă-te pe spate. Acum, spatele ar trebui să ia forma unui arc. Reveniți la poziția inițială. Repetați de 5 ori.
2. Dacă aveți dureri de gât și partea superioară a spatelui
Cel mai probabil, stai în fața unui telefon sau computer în timp ce citești acest articol. Verifică dacă gâtul tău este în poziția corectă:
- umerii nu trebuie ridicați;
- trapezul nu trebuie să fie tensionat.
Tensiunea în trapez apare adesea din cauza stresului și oboselii, a obiceiului de a ține gâtul aplecat sau a umerilor ridicați constant.
Cum să scapi de durerea de gât și umeri
Gâtul este acea partea a corpului care de obicei reacționează prima la stres. Tensiunea din zona gâtului afectează negativ activitatea vaselor de sânge și a nervilor. Creierul primește mai puțin oxigen și nutrienți necesari, mușchii slăbesc.
Pentru a preveni acest lucru, procedați în felul următor:
Stați drept, cu picioarele depărtate la lățimea umerilor.
Pune mâinile pe talie și înclină capul în față și în spate. Repetă de 8 ori.
Cum să îndepărtați spasmele de la gât și umeri
Factorii care provoacă durere în mușchiul trapez pot fi: frigul, încălzirea insuficientă înainte de o activitate fizică intensă, efectuarea de mișcări monotone, căratul de genți grele și rucsacuri. Acest lucru poate duce la miozita – inflamația țesutului muscular.
Îndreptează-ți picioarele cât lățimea umerilor, pune mâinile în spatele capului, ca și cum te-ai prinde de ceafă.
Înclină gâtul spre dreapta, apoi spre stânga. Dacă este dificil, ajută-te cu mâinile: acest lucru va crește întinderea mușchilor.
Ține capul aplecat timp de 10 secunde în fiecare parte.
3. Dacă aveți spasme faciale
Uneori, capul și mușchii feței suferă de stres.
Este posibil să nu simți un spasm muscular pe față. Dar este destul de ușor să-l identifici. Cea mai evidentă dovadă a „spasmului muschilor feței” este o față încruntată. De asemenea, uită-te bine la tine în fața oglinzii, apasă cu degetele pe fata: zonele în care simți tensiunea clar trebuie relaxate. Spasmul din zona frunții poate duce la migrene, creșterea tensiunii intracraniene, în jurul ochilor – umflături și cearcăne, oboseală rapidă, la nivelul maxilarelor – la probleme cu dinții și spasme ale vaselor de sânge care hrănesc pielea feței.
Cum să eliberezi tensiunea din mușchii feței
Stai drept. Pune-ți mâinile în spatele capului, fără să împletești degetele, cât să stea vârf în vârf.
Rotește-ți capul dintr-o parte în alta. Dacă simțiți disconfort, ajutați-vă ușor cu mâinile. Faceți 4 repetări pe fiecare parte.
După efectuarea exercițiului, masați ușor pielea feței cu degetele.
4. Dacă tensiunea și durerea s-a instalat în tot corpul
Ciupirea (presarea) mușchilor spatelui are un efect negativ asupra coloanei vertebrale, în cazuri deosebit de grave poate duce la cocoșare. Deplasându-se, vertebrele presează neuronii care ies din măduva spinării, ceea ce poate provoca senzații dureroase în orice organ. În plus, compresia vaselor de sânge amenință apariția umflării țesuturilor și a durerii în organism.
Cum să eliberezi tensiunea fizică
Acest exercițiu va reduce sarcina asupra mușchilor lombari, a spatelui inferior și a mușchilor abdominali.
Stai drept. Pune mâinile în spatele capului.
Înclină corpul spre dreapta. În același timp, întinde mâna stângă spre umărul drept.
Reveniți la poziția inițială și faceți același lucru și pe partea stângă.
Repetați de 4 ori în fiecare direcție.
5. Pentru a scăpa de tensiunea psihologică
Este important să înveți să recunoști stresul psihologic din timp și să scapi de el. În timpul zilei poate apărea o tensiune ușoară, iar dacă nu este îndepărtată, se va dezvolta treptat în anxietate crescută și apoi în nevroză.
Trebuie să ne amintim că, cu cât încerci mai repede să rezolvi problemele, cu atât este mai mare probabilitatea de depresie sau stres. Dacă deseori te trezești derulând același gând, fă următorul exercițiu.
Cum să scapi de tensiunea psihologică
Acest exercițiu este destinat persoanelor care simt constant disconfort emoțional și oboseală fizică.
Alegeți un loc calm și liniștit. Cel mai bine este o cameră bine ventilată. Exercițiul poate fi efectuat atât în picioare cât și așezat.
Stai drept, lipește picioarele. Închide ochii și relaxează-i, respirând calm. Ține-ți capul drept, într-o poziție naturală, fără a te încorda. Puneți mâinile în lungul corpului ca și cum vă îmbrățișați. – Când efectuați exercițiul în poziția așezat, puneți mâinile pe picioare.
Ridică umerii sus și coboară-i în jos, cu o mișcare de parcă ai arunca ceva de pe umeri. Mutați greutatea corpului pe pelvis. Încercați să vă relaxați și să simțiți puterea mușchilor din picioare.
În timpul exercițiului, încercați să nu vă gândiți la nimic.
După terminarea timpului, masează ușor fața, gâtul și decolteul.
După cum puteți vedea, aceste exerciții sunt ușor de efectuat. Ele pot fi realizate cu ușurință și la locul de muncă.
Ai adesea spasme musculare? Sau poate vei încerca unul dintre aceste exerciții acum și vei împărtăși rezultatul cu noi în comentarii?
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.