Un intestin sănătos este cheia pentru o imunitate puternică, o digestie bine coordonată și chiar o bună dispoziție. 4 alimente care curata intestinele

Un intestin sănătos este cheia pentru o imunitate puternică, o digestie bine coordonată și chiar o bună dispoziție. 4 alimente care curata intestinele

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Afecțiunile intestinelor nu provoacă numai disconfort în abdomen, ci devin și o problemă pentru întregul organism. Multe studii compară intestinul cu creierul în ceea ce privește gradul de influență asupra stării de spirit și a atitudinii noastre.

Statisticile arată că mulți oameni încep să aibă probleme cu intestinele după vârsta de 50 de ani, deși în tinerețe totul era bine.

Cum vă puteți menține sănătatea intestinelor?

În primul rând, puteți include în alimentație produse care vindecă intestinele sau care mențin sănătatea acestora:

1. Alimente fermentate

Alimentele fermentate sunt bogate în probiotice valoroase, adică microorganisme care mențin un echilibru sănătos al microflorei noastre intestinale.

Produsele fermentate includ toate produsele din lapte fermentat, lapte acru fermentat, iaurt, chefir. Este întotdeauna mai bine să cumpărați culturi de pornire și să faceți chefir și iaurt natural. Acest lucru se face cu ușurință și a doua zi putem avea chefir real, viu și de înaltă calitate, lapte acru fermentat sau iaurt.

Intestinele noastre groase sunt pline de viață, un adult cu greutatea medie are aproximativ 2 kilograme de microbi în intestinele lui groase.

De acești microbi nu trebuie să ne temem, deoarece ne oferă vitamine, de exemplu, pot sintetiza vitamina K2, care nu este atât de ușor de obținut din alimente.

Alte alimente sănătoase fermentate includ oțetul de mere și varza murată. Aici varza murată este pe primul loc printre alimentele fermentate, deoarece are cele mai multe beneficii pentru sănătate. Prepararea de varză murată nu este deloc dificilă, există o mulțime de rețete pe internet.

Dacă cumpărați varză murată din magazin, asigurați-vă că nu conține benzoat de sodiu E211. Benzonatul de sodiu este un conservant și poate fi adăugat la varza murată.

Benzonatul este o substanță nocivă, toxică și cancerigenă, adică provoacă oncologie. E211 devine deosebit de dăunător atunci când este combinat cu vitamina C, iar varza murată conține multă vitamina C. Uită-te atent la etichetă.

2. Alimente bogate în fibre.

Bogate în fibre sunt în primul rând leguminoasele, sfecla, morcovii și varză. Aproape toate legumele care conțin o structură rigidă conțin o cantitate mare de fibre.

Fibrele sunt cele mai dure din natură și, de fapt, nici măcar nu sunt digerabile. Ele trec prin întregul nostru tract gastrointestinal, ajung în intestinul gros și acolo încep să fie mâncate de microflora locală.

Prin consumul de fibre, contribuim la creșterea și dezvoltarea microflorei benefice, ea devenind tot mai mare. Unui adult sănătos i se recomandă să consume 35 de grame de fibre în fiecare zi.

3. Leguminoase.

Leguminoasele, adică fasolea, năutul, mazărea și lintea sunt deja utile deoarece conțin o cantitate mare de fibre. Studiile au arătat că cea mai mare cantitate de fibre se găsește în fasolea albă. Se recomandă consumul mai multor porții din acest produs în timpul săptămânii.

Fasolea conține o doză mare de calciu. O cană de fasole albă conține până la 200 de miligrame din acest mineral valoros. Calciul este foarte util nu numai pentru oase, ci și pentru intestine. Cu toate acestea, pe primul loc la conținutul de calciu se află tot produsele lactate.

4. Verdețuri.

Cele mai bune verdețuri sunt spanacul, tulpina de țelină, rucola și așa mai departe. Cert este că astfel de verdețuri sunt un prebiotic ideal.

Pentru un organism sănătos, trebuie să consumi probiotice și prebiotice. Probioticele sunt bacterii care sunt benefice pentru organismul nostru, iar prebioticele sunt resursele cu care acești microbi benefici se hrănesc.

Probioticul perfect este varza murată, iar sursa ideală de prebiotice este verdeața, care promovează activitatea motilității noastre intestinale, previne constipația, curăță intestinele și scade colesterolul.

Deci, după cum puteți vedea, lista nu este foarte mare, dar fiecare dintre aceste produse aduce o contribuție neprețuită la sănătatea intestinelor noastre și a întregului organism.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!