Oamenii au observat încă din vechile timpuri că starea emoțională pe care o trăiește o persoană poate atât distruge corpul, epuizându-i vitalitatea, cât și restabili, umplându-l cu energie.
Din cele mai vechi timpuri, tratamentul oricărei boli a fost abordat din punctul de vedere al unității sufletului („psiho”) și a corpului („soma”). De exemplu, grecii antici erau siguri că bolile apar ca urmare a unei atitudini incorecte față de lume, de sine și, cel mai important, de corpul cuiva. Prin urmare, Hipocrate a recomandat tratarea nu a bolii, ci a pacientului.
În termeni moderni, putem spune că medicina la acea vreme era „psiho-socio-somatică”. Cu toate acestea, nici astăzi un astfel de concept precum psihosomatica nu și-a pierdut relevanța.
În primul rând, să privim mai atent conceptul de „emoție”. Emoția este o reacție subiectivă a unei persoane la orice stimul extern și intern, inclusiv cei care trăiesc doar în imaginația sa. Toate emoțiile pot fi împărțite condiționat în negative și pozitive. Din păcate, sunt mult mai multe emoții negative.
Emoțiile negative (se mai numesc și emoții protectoare) includ: furia, frica, lăcomia, gelozia, ostilitatea, invidia, aroganța, nemulțumirea, disprețul, mânia, iritația, ura, indignarea, viclenia, agresivitatea. În ciuda conotației lor negative, fiecare dintre noi are nevoie de ele, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a face față unei situații critice, de exemplu, pentru a mobiliza sistemul imunitar pentru a lupta împotriva bolii.
Emoțiile pozitive includ bunătatea, bucuria, încrederea, revelația, dragostea. Ele vă ajută să vă recuperați mai repede după o boală. Vindecătorii estici sunt siguri că emoțiile negative sunt sursa oricăror boli, iar în Occident există chiar și o direcție științifică precum psiho-oncologia.
Barieră împotriva stresului.
Ce este stresul? Acesta este tot ceea ce scoate corpul sau pe noi înșine dintr-o stare de echilibru și liniște. De fapt, este o parte inevitabilă a vieții noastre. Și cel mai adesea apare din cauza unei percepții incorecte (subiective) a vieții – exagerare, simplificare, concluzii eronate.
Emoțiile puternice sunt foarte dăunătoare unei persoane, iar acest lucru este valabil atât pentru cele pozitive, cât și pentru cele negative. Ambele creează întotdeauna același lanț: stres – simptom – boală. Și cu cât emoția este mai puternică, cu atât reacția fiziologică a corpului este mai activă.
De exemplu, instabilitatea mentală, comportamentul inadecvat, lipsa de dorință de a-și rezolva problemele pot schimba compoziția biochimică a sângelui. Și acest lucru duce deja la dezarmonie a glandelor endocrine și la cea mai gravă patologie a întregului sistem endocrin, coordonarea mișcărilor poate fi perturbată.
Lovește direct la țintă.
Fiecare emoție are un rezultat diferit. Astfel, pierzând speranța în bine, reducem imunitatea, iar ulcerele stomacale și duodenale pot fi provocate de stres, munca de noapte, precum și conflicte interne inconștiente. Astmul poate fi cauzat nu numai de alergii, ci și de dorința de a suprima conflictele inconștiente. Iar o boală atât de gravă precum artrita (inflamația reumatoidă cronică a articulațiilor) este afectată de crizele în relații.
S-a dovedit că mulți oameni care își doresc cu adevărat să slăbească se opun în sufletul lor să-și asume rolul unui adult, iar excesul de plenitudine poate fi rezultatul „blocării” sentimentelor de frică sau durere. Originile inconștiente ale excesului de greutate trebuie căutate la începutul copilăriei, când relațiile cu mama erau determinate în multe privințe de alimentație. Prin urmare, pentru mulți oameni, a fi gras înseamnă a fi în siguranță.
Frica accelerează îmbătrânirea, iar tristețea peste măsură aduce o mulțime de boli pulmonare. Furia, iritabilitatea și mânia fac ficatul să nu mai poată lucra la capacitate normală.
După cum puteți vedea, scăpând de emoțiile negative, sau mai degrabă, trăind doar cu cele pozitive, vă puteți restabili puțin sănătatea.
Antrenamentul emoțiilor.
Toată lumea știe că, corpul poate fi antrenat. Dar ce zici de emoții? Pot fi gestionate? Se dovedește că da. Fiecare emoție, pozitivă sau negativă, are opusul ei, iar atunci când experimentezi furie, de exemplu, amintește-ți dragostea.
Iar, în general, amintește-ți adesea toate lucrurile bune care s-au întâmplat în viața ta. De acest lucru nu va beneficia doar de starea de spirit, ci și sănătatea.
Cu toții trebuie să învățăm să ne controlăm emoțiile. Așa cum trăim și gândim, primim.
— Orice problemă poate fi tratată ca un obstacol de netrecut sau vă puteți imagina că viața ne ajută să învățăm ceva nou, să devenim mai puternici și mai liberi.
Trebuie să înțelegem că noi înșine suntem cauza multor boli. Iar dacă îți este imposibil să schimbi situația, atunci este necesar să schimbi atitudinea față de ea. Ține minte: viața noastră este atât de bună în funcție de cât de bine gândim despre ea. Gandeste doar pozitiv!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.