Trei legi ale bătrâneții pentru persoanele de 55+, conștientizându-le, am simțit din nou viața și am reușit să schimb totul.

Trei legi ale bătrâneții pentru persoanele de 55+, conștientizându-le, am simțit din nou viața și am reușit să schimb totul.

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Unii oameni spun că bătrânețea vine neașteptat. Ca atunci când erai înconjurat de copii, casa era plină de agitație și uneori îți doreai puțină singurătate. Adevărul este că trebuie să ne temem de dorințele noastre. Singurătatea a venit și a lovit dur în locul cel mai sensibil.

Singurătatea pe care ți-o doreai atât de mult a venit la tine. Dar odată cu ea au venit și gândurile – astea chiar le-am dorit? Da, mare parte din viață a trecut deja, dar totuși, am vrea să credem că ne mai așteaptă mulți ani.

Este timpul să-ți reconstruiești viața pentru a o umple de dragoste și bucurie. Și, de asemenea, de satisfacție în a trăi.

Există trei legi nescrise ale bătrâneții. Dacă le înțelegem, putem elimina durerea singurătății din viața noastră.

1. Nu lupta împotriva singurătății

Toți trecem prin momente de teamă când rămânem singuri. Ne facem idei prea mari despre importanța exagerată a acestei teme. Strigăm din adâncul sufletului: “Salvați-mă, ajutați-mă, am rămas singur/ă!”. Hai să încercăm să acceptăm faptul că ești cu adevărat singur/ă, așa s-a întâmplat.

Copiii nu pot veni în fiecare zi, mai ales dacă locuiesc departe, cum se întâmplă la mulți. Oamenii de aceeași vârstă pot deveni insuportabili, deoarece sunt gata să vorbească ore întregi despre problemele lor de sănătate sau să exprime nemulțumire față de sistemul politic al țării.

Nu trebuie să te atașezi prea mult de toți oamenii din jurul tău. Depășește această singurătate și ia-ți viața în propriile mâini.

– „Când mă pensionez, nu voi face absolut nimic. În primele luni, doar voi sta într-un fotoliu cu balansoar.”

– „Și apoi?”

– „Și apoi încep să mă leagăn.”

Adoptă activități interesante. Am văzut mulți oameni în vârstă care merg singuri la teatru. Nu este nevoie să faci toate activitățile în doi. Încearcă să mergi la cursuri de macrame. Există multe cercuri de acest fel dedicate persoanelor în vârstă.

Caută ceva care să-ți hrănească sufletul. Și atunci, vei găsi și cercuri sociale. Pentru că odată ce schimbi activitățile, apar și noi cunoștințe. Astfel, vei rezolva problema singurătății, doar că o privești dintr-o altă perspectivă.

2. Bătrânețea este despre a trăi până la capăt

În societate, se consideră că bătrânețea este o perioadă de timp în care oamenii trăiesc pe ultima sută de metri, iar cele mai bune și interesante momente le-au avut deja în tinerețe. Aruncă-ți gândurile negative departe.

Gândește-te singur: în tinerețe nu aveam timp pentru noi înșine, alergam, ne grăbeam, creșteam copii, apoi îi ajutam cu temele, apoi facultatea… Nu aveam timp pentru noi. Tot ce era mai bun se ducea către copii. Toate cumpărăturile – în primul rând pentru copii, iar eu voi aștepta, poate, mai târziu…

Acum este momentul să te răsfeți. În sfârșit, tot ceea ce ți-ai restricționat poți să-ți îndeplinești. Strânge bani și pleacă într-o vacanță, plimbă-te desculț prin iarbă. Ai timp să savurezi încet o ceașcă de ceai și să te bucuri de culorile vii ale cerului de dimineață.

Adoptă un câine, acum te poți plimba cu el ore întregi. Transformă minusurile în plusuri. Bătrânețea nu este despre a trăi până la capăt, ci în sfârșit avem mult timp pentru o viață calmă și fericită.

3. Percepția greșită a realității creează o bătrânețe nefericită

Asta este ceea ce oamenii numesc “exagerare”. La vârsta înaintată, unele persoane încep să se preocupe excesiv și să perceapă prea aproape multe probleme. Uneori este imposibil să scapi de gândurile negre.

Insomnia îți chinuie fiecare noapte când te învăluie un morman de probleme nefolositoare și te consumă din interior. Însă poate că aceste probleme nu sunt chiar atât de mari? Încearcă să notezi într-un carnețel orice senzație neplăcută pentru tine și ceea ce te scoate din sărite.

După aproximativ o lună, când vei deschide vechile însemnări, vei râde: problemele nu mai par așa de mari. Neliniștea noastră este doar o serie de senzații, este modul în care percepem realitatea. Schimbă-ți percepția și vei putea schimba lumea din jurul tău. Chiar și la vârsta înaintată.

“Bătrânețea nu ne protejează de iubire, însă iubirea ne protejează de bătrânețe.” – Coco Chanel”



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!